onsdag 26. september 2012

Kantarellene står han a !

Fant både kantarell , tyttebær og blåbær i skogen idag . Blåbærene synger på siste verset , men tyttebærene er klare som egg til konsum. Vakre høstfarger i skogen nå. Åh .

mandag 24. september 2012

Trondheim

Startet dagen med norges beste hotellfrokost, og så bar det ut på tilfeldig byvandring. Måtte selvfølgelig innom både nidarosdomen og ravnklo/rafnklau. Har funnet meg et ekstra argument for rettferdigjøring av bobilkjøp : kjøleskap og fryseboks på hjul! Det var litt av hvert jeg siklet på, spesielt den gammelsalta seien. Ja ja. Ut i byen igjen og lete etter rein is fra rissa, med svisker og konjakk. Wish me luck.

søndag 23. september 2012

På tur nordover

Setter kursen mot Helgeland. I strålende sol og med friskt mot, tar vi gamle volvoen mot nord. En liten stopp i bartebyen før vi er vel hjemme hos møene på Åmnes. Siste titt i postkassen gav oss yoghurtkulturer, så det blir vill yoghurtproduksjon i nord+ medbrakt kefir, løype og annet godt .

lørdag 22. september 2012

Mor Åse fra Avdem

Det beste med det nye sjømatsenteret på kaien i Bergen, er den ene bodens utvalg av meieriprodukter fra Avdem. Avdem er et gardsysteri i Lesja i Gudbrandsdalen, og her lager de mange nydelige meieriprodukter av upasteurisert melk. Siste Bergensbesøk gav meg en flott liten ost med navnet 'Mor Åse'. Dette er en kittmodnet ost, mild og fin i smaken, 'Fjelldronnings' milde,snille lillesøster. Som alltid når ny ost kommer i hus, ryddes bordet og godsakene settes frem med kniv og fjøl. Og så smaker vi oss frem til hva som kler osten. For osten er hovedgjest. Og Mor Åse får absolutt komme på besøk flere ganger.





Vakker ost, inni som utpå. Fikk følge av et skikkelig surdeigsbrød og litt fikenmarmelade.


Nyanskaffelse, gjetter du hva dette er?

fredag 21. september 2012

Eplemosting

Ja jeg har etter flere års prat og ubestemmelighet kjøpt meg eplemosteri. Dette ble kjøpt fra Hjemmeproduktion.dk . Man trenger en kvern, en presse og en nettingpose så er man igang. Utstyret var rett og slett vakkert, og kler et lite småbruk med epletrær. For dem som ikke vet hva de skal bruke eplene sine til, så er eplemosting en sikker vinner. Vi drikker mye eplemost så dette er en god investering. Og så kjekt å produsere da gitt. Foreløpig høster vi epler fra gamle epletrær i hagen som jeg ikke vet navnet på, men til neste år skal vi utvide beholdningen med flere sorter. Viser frem litt bilder fra pilottesten vår. En 10 liters bøtte med epler gav nærmere 3 liter most, DET vil jeg kalle effektive saker.


En vakker eplemostpresse


Ikke noe eplemosteri uten eplekverna. Denne er manuell med svært sveivehjul.



Eplesortering, Ingelill i pysjbukse, eplekvern og eplepresse.


Ferdig kvernet eplemasse, klar for pressing.


Eplemasse og presse med pressepose, klar for pressing.


Nå er det like før pressing. 10 liter kvernede epler passer perfekt oppi pressa.


Så er det å sette igang å sveive, presse og tyyyyne eplemassen for væske.


Bare for å illustrere at posen presses ned den også, men det gjør ingenting.


Vakker eplemost på vei til å bli leskende drikk for vår gane.


Det var den posen som også ville bli presset, vel vel, det er ingen fare, bare la den gå ned med pressen.


Ferdig presset has eplemosten på bag-in-box-pose. Også kjøpt hos hjemmeproduktion.dk.

Dette var et innblikk i starten på eplemosteventyret i Eiden's hage. 

torsdag 20. september 2012

Bursdagsgave og hjemkomst til Eiden's Hage

Vel hjemme igjen i Eiden's hage. Deilig. Også fikk jeg bursdagsgave fra min kjære, matboka ' Vår ære og vår mat' av Gert Nygårdshaug og Torgrim Eggen. Begge skal visstnok være gode på å skildre matopplevelser i sine skjønnlitterære verk, så gjett hva jeg skal begynne å lese. Mengele Zoo av Nygårdshaug er vel kåret til en av tidenes beste norske bøker mener jeg å ha lest. Uansett, i denne nylig utgitte boken ( 15 september i år) skildres forfatterenes beste matopplevelser med tilhørende oppskrift. Jeg gleder meg ! Har stor tro på at jeg finner godt med inspirasjon. Så det er ei siste gang jeg skriver om denne.


Jeg hadde en personlig innstilling om at idag skulle jeg bare sitte i godstolen og lese siste 14 dagers post, blant annet magasinet Gardsosten, 14 dagers nattskift gjør meg litt sprø i topplokket og døgnvill, men denne dagen har gått utmerket. Fordi; Vi har testet ut det nyanskafne EPLEMOSTERIET.  Måtte selvsagt plukke epler, og jeg har klatret i trær og fått X antall epler i hodet.  Det får få seg et eget innlegg, for nå kaller Jon Blund og Ole lukkøye på meg.


Eplemosteri-presse

Dagens fangst, tomat, agurk og chili. Fremdeles futt i drivhuset.


Masse grønnkål og litt salat. Snakker vi grønnkålchips eller? Åja, det gjør vi!


Diverse poteter og gulrøtter, tenker det er mandelpotet, rose, catriona og vivaldi ? Den rosa gulrota heter 'atomic red' tror ejg, og den stutte med original farge husker jeg ikke . :-)
Mer venter, før søndag skal resten av potetene opp av jorda.


onsdag 19. september 2012

Nok havutsikt for denne gang....

Da var tiden kommet for å sette beina på landejorda igjen. Starter tilværelsen som landkrabbe med 40-årsfeiring av Statoil med gode kollegaer før jeg setter snuten hjem til øyo. De neste 3 ukene blir det biltur til helgeland med gamle Albert-volvoen og 2 pitstop i Trondheim. Jakten på kulinariske sprell pågår kontinuerlig, så følg med.   Men først; BYE BYE GULLFAKS





tirsdag 18. september 2012

Lage pølser på eget kjøkken

Tar frem et gammelt blogginnlegg fra matfetisj. Høyst aktuelt i disse jakttider :-)


Jeg har en svigerfar som er en ivrig hjortejeger, friluftsmann og matinteressert i samme løypa som meg. Og like etter at jakta var igang og jaktlaget hadde fått tatt 12 av 15 dyr, så satt han igjen med veldig mye kjøtt.  Ja hva gjør vi med dette da , funderte vi. Pølser? Sa svigerfar. Pølser høres jo utrolig spennende ut, er ikke det vanskelig da? Vi har Kenwood og kjøttkvern med motor, dette skal vi få til. Og da var pølsemakermølla igang.

For å lage pølser må man ha tarm. Fortrinnsvis svinetarm som er i passelig "big-grill"-tykkelse. Fåretarm lager mindre pølser , men er ifølge den hyggelige nordlenningen på slakter Strøm-larsen på Torshov, veldig skjøre å jobbe med. Så til å være jomfruer på pølsemaking så anbefalte han ikke å prøve oss på det. Godt tips , slikt liker jeg. Å få skikkelig veiledning av fagfolk er befriende og tryggleiksgivande.  Å få tak i svinetarm er ikke bare bare. Først dro vi til ferskvaredisken på Spar her på øya, hos dem kunne man bestille 1 kg tarm ble vi forespeilet, er sikkert flere 100 meter. Men da jeg skulle hente den, hadde de kansellert bestillingen fordi de fikk bare bestilt minste kvantum på 1,7 kg tarm. Og da blir det MØE pølser. Men tarm kan fryses, så neste gang bestiller vi sikkert 1,7 kg, så har man så det holder.  Tarmene er rengjorte, så man slipper å skrape flere meter med tarmtotter.

Så var det kjøtt og spekk-jakten. Hjortekjøtt hadde vi jo i store kvanta, men det er jo greit å blande med litt svinekjøtt og spekk må man ha i, ellers blir det ekstremt tørre pølser. Er veldig lite fett i hjortekjøtt. Spekk glemte vi å se etter i Oslo, så da var det å leite rundt på øya. Men usaltet svinespekk var ikke å oppdrive, en plass kunne vi få bestilt det. Men dette var lørdag, og søndag skulle blir pølslagingens dag, så vi satset på at svinekjøttet hadde nok fett også brukte vi litt sideflesk i tillegg.
Og da var det klart for den store pølsemakerdagen.

Man trenger:
Kenwood Major e.l med pølsemater-tut
Kjøttkvern, ekstrautstyr på Kenwooden. Vi brukte svigerfars mannevonde med motor.
Masse kjøtt, masse spekk, masse krydder
Svinetarmer
Øl

Veldig enkelt, kvern kjøtt og spekk, ha i kjøkkenmaskin og bland inn krydder, væske, brødsmuler, fantasien har ingen grenser når det kommer til pølseoppskrifter. Vi hadde i en gammel whiskey-skvett vi ville bli kvitt, hvitløk, røkt, spansk Dalia-paprikapulver, sjalottløk, pepper, korianderfrø, chilier, spisskummen, salt såklart, en kraft som svigerfar hadde kokt på bein og urter fra hagen, etc etc. Vi lagde 3 forskjellige sorter, og det ble en mild hjortepølse, der halvparten skal henges til tørk og røykes før de fryses. Resten , som ble to forskjellige spicy hjort og svin-pølser lot vi henge til tørk over natta før de ble fryst eller hatt i kjøleskap for de kommende dagers middag. Før man begynner pølsestappingen, er det lurt å steke en seg en liten karbonade av farsen for å se om det er nok salt og krydder i den.
Tarmene er ett kapittel for seg, de skal være i kaldt vann inder prosessen, da er de lettest å jobbe med. Vi begynte med å snøre dem opp og skylle dem. Skyllinga går som en lek hvis du har en liten trakt. Etter å ha skylt og viklet opp alle tarmene og de ligger trygt i sitte kalde vann, så er det bare å begynne å tre på pølsemaker-tuten. Ha vann på tuten før du begynner, ja så er det bare å tre på. Skal ikke gå mer inn på hva prosessen egentlig minner veldig om, men det oppfordrer til småskitten konversering. Og som nordlenning er jo det hverdagslig.
Så er det å sette igang matinga, punkter tarmen med en nål litt ifra knuten, så man får ut lufta som står nedover kverna. Mat i vei, og prøv å hold ett jevnt mate-stappe forhold. Er veldig greit å være 2 på denne jobben. Så lager man seg en pølsesnurr oppi ett stort fat eller en stekeovnsplate slik som vi gjorde. Når tarmen er slutt, knyt. Tvinn så pølsene i den lengden du vil ha dem, snurr mot deg den ene, så ifra deg på neste, til du har snurret opp ett helt mesterverk av pølser.
Vi kunne nok hatt mer spekk i pølsene, de ble kanskje en anelse tørre. Men for smaken, opplevelsen av å ha laget egne pølser, så var det som musepiss i havet å betrakte.
Etter 5 timers pølselaging var det veldig godt å sette seg ned med stekte pølser, potetmos av mandel og en dæsj sennep. Og for ikke å snakke om bayern og rødvinen, det var ett herremåltid.
Kverner kjøtt og spekk
Rengjør tarmer
Lager pølsedeigen
Her kommer det pølser.  =D
Hjortepølsene knytes
Da er pølsene ferdige , henges til tørking over natten.

søndag 16. september 2012

Kjærland gårdsbutikk i Granvin

I Granvin ligger en herlig, liten gårdsbutikk,
Rett før krysset hvor man tar inn på riksvei 13 mot Voss.
Her har de kjøttvarer fra Larsastova økologiske storfeprodukter, eplecider fra Hardanger,
frukt og grønnsaker fra nærområdet, Underdalsost, honning, potetlefser, pølser og annet snadder.
Vel verdt et besøk.







fredag 14. september 2012

Overentusiastiske chiliplanter


I 2010 kjøpte jeg en søt , liten chiliplante hos Bogrønt. Den fikk mange oransje, kruttsterke små chilier , og jeg tok vare på frøene til neste sesong. Det samme gjorde jeg i fjor, så i år sitter jeg med 15 chiliplanter som man skulle tro gikk på bol. De har ikke fått noe særlig med gjødsel, bare litt biobact iblant, så dette er små kruttønner. I flere betydninger. Jeg gir villig vekk frø til de som vil dyrke egen chili, frøene spirer nesten uansett hva man gjør, så denne chilien er verdt å prøve. 

Men hva gjør man når man får så ekstremt med chili? Man kan fryse dem, det har jeg gjort med ganske mange. Vi konsumerer en del currypaste her i huset. Siden currypaste består av store mengder chili, tenkte jeg at dette må man kunne prøve seg på. Men mer om det senere, er ikke 100% fornøyd med resultatet, så jeg eksperimenterer videre.  Chili/gulrotmarmelade gjør stor suksess og er en trofast ostepartner her i huset.



Dette vil man IKKE ha i øynene, nesen , øret etc. Vask deg selv , kniv, fjøl og alle andre flater som har vært i nærheten av chiliene- De kan være riktig så ubarmhjertige-
Minner meg om en gang jeg hadde skjært ananas for å ha på en pizza rett etter chilioppskjæring. Man kan jo ikke ha en hel ananas på pizzaen, så da spurte jeg min lillebror om han ville ha. Han reklamerte på denne ananansbiten og mente den ikke var som den skulle, den svidde så i munnen. Det gikk noen sekunder før jeg skjønte hva som hadde skjedd. Hehe. Han skal være glad det var mild butikkchili.




Gulrot og Chilimarmelade
  •  5 store gulrøtter                                
  • 3 chilier m/u frø mtp sterkhet             
  • 1 vaniljestang                                    
  • Søtning, her bruker vi Stevia             
  • Limejuice av en halv lime                  
  • Finsnitt gjerne lime og ha i ( øko!)     
  • Litt vann                                           
  • Gelatin, man er ute etter marmeladeeffekten                                       
Riv gulrøttene og hakk chilien og evt lime småttsmått.
Bland alt i en egnet kasserolle , og kok opp
Sett ned temperatur og la dette stå å småputre godt og lenge
Jeg kan la det stå i 1-2 timer, fyll etter med vann underveis.
Putrer lenge for å psyke ned chilien, smak underveis.
Når konsistensen og sterkheten er ok,
blander jeg en ss gelatin i litt varmt vann og rører inn.
Snitter vaniljestangen og graver ut kornene og har i.
Smak til med mer søtt eller surt, andre krydder passer godt.
Kanel, anis, kardemomme kan være spennende.
Har hatt bringebæreddik i med godt hell.
Alt er mulig for den med løpsk fantasi.







Små kruttønner. Får tårer i øynene av å bare se på bildet.
Vet ikke helt hvilken sort det er, men noen får litt habaneroform?