- Søndagsmiddagen ble en matorgie av de sjeldne. Midt oppi oppussingsviraket var det veldig deilig å bare koble av med å lage en gjennomtenkt og velsmakende søndagsmiddag. Det er faktisk lenge siden jeg har brukt god tid på å lage middag med sjelen i prosessen. Jeg er selverklært ekspert i raske måltider , men nå var det på tide å blåse støv av forkledet og kokkelua og kose meg ved kjøkkenbenken.
Bernaisesaus , det er jo alltid en vinner. På gode råvarer og velvilje. Det er lenge siden sist jeg laget denne herlige sausen, og ved første gjennomlesning av oppskrift så jeg at det bare er grom-ingredienser i. ( for oss som er glade i tradisjonskostholdet vel å merke) Søndagens oppskrift er tatt fra den nyinnkjøpte boka Sølvskjeen, kokebok som favner om Italiensk kjøkkenkultur. Italia kan mat, så jeg ser på denne boken som en fasit i kjøkkensammenheng. Men noen punkter å pirke på, kommer etterhvert.
Bernaisesausens ingredienser er som følger:
- 1 dl hvitvinseddik
- 4 sjalottløker finhakket
- 2 ss friske estragonblader
- 3 eggeplommer
- 1 ss friskpresset sitronsaft
- 200 g usaltet smør, smeltet
- en klype kajennepepper
- salt
Dette er ingredienser en matglad pike kan like. Men, det ble nok en liten vri på ingrediensene, rett og slett fordi sjalottløk, hvitvinseddik og frisk estragon ikke var å finne i huset. Jeg brukte 1 rødløk, halvparten eddik fra estragon-i-eddik-eddiken min og halvparten eplecidereddik, og estragon fra nevnte eddik.
Smør er en sart ingrediens som ikke bør varmebehandles for kraftig, jeg brukte smøret fra tidsporten, og det er upasteurisert og ekte, så det må få varsom behandling ellers er jo alle de gode egenskapene forgjeves.
Må bare fortelle en liten ting om bernaisesausen som bli servert på jobb, en engasjert kokk fortalte meg at nå var bernaisesausen laget på sunn rapsolje! I beg your Pardon?! Sunn? Raps? Syntax error. Så det har blitt lite bernaisesaus på meg offshore gitt....
Noen gode ingredienser klar for å bli videreprosessert til deilig bernaisesaus.
Bernaisekrydder er snadder, inneholder fransk estragon, persille og ringblomstkronblader.
Sitronsaft må være ferskpresset
Og denne sitruspressen er perfekt til formålet. En høyt aktet kjøkkendings hos meg
Men over til selve prosessen med å få lekker bernaise på bordet:
- Skill eggeplommene
- Hakk 4 sjalottløk
- Vei opp 200 g smør
- Kok opp eddik , sjalottløk, estragon og en klype salt
- La det småkoke til væsken er redusert til halvparten
- Sil av væsken i en stålbolle
- Visp sammen eggeplommene med en ss vann i en kopp e.l
- Smelt smøret skånsomt
- Når eddikblandingen er kjølnet til romtemperatur ,ha i eggeplommene og tilsett sitronsaft.
- Ha stålbollen i en kasserolle med sydende vann, og da er det tid for pisking for å bli saus.
- Pisk eddik-eggeblandingen til den har fått litt volum, så begynner du sakte å helle i smøret, litt etter litt mens piskeren går. (Jeg brukte stavmikseren) Pisk i vei til alt smøret er helt i blandingen og godt sammenblandet. Pass på temperaturen på vannet i kasserollen. Det må ikke koke. Da er det fare for at sausen skiller seg. Det er såvidt det småbobler når jeg holder på.
- Når sausen har fått en konsistens du er fornøyd med, ta av plata og ha i kajennepepper, salt og evt bernaisekrydderurter.
Skvis litt sitron til en ss
Rødløk , estragon,eddik og salt får redusert seg, ha på vifta, det kan bli noget intens eddiklukt.
Her var det ikke mye væske igjen gitt
Smøret smeltes skånsomt, smelt det ferdig før vispingen. Stalltips fra ei som ikke gjorde det. ;-P
Stavmikseren var perfekt til formålet, full kontroll hele veien.
Jeg liker ikke å la god mat gå til spille, derfor førte jeg tilbake rødløken fra reduksjonsprosessen. Derav fikk sausen nytt navn fra min kreative kjære; bernaisestappe.
Krydderet til bernaisen er i hovedsak fransk estragon, det er jo den som gir smaken man gjenkjenner. Fransk estragon har jeg i drivhuset, den er ikke så glad i å være ute hverken sommer eller vinter. Det må være en staude, for den har jeg hatt i 3 år snart. Setter rotskudd. Jeg høster av den og legger på god eddik, da er veien til bernaise med rette smaken kort. Russisk estragon kjøpte jeg frø av og dyrket, for den skulle være så lik fransk i smaken , bare mer hardfør. Vel , den smaker gress. Så unngå det. Kjørvel er en annen krydderurt som jeg ser nevnt i mange bernaisesammenhenger. Kan godt tenke meg den passer fint inn i smakssymfonien.
Søndagsmåltidet som vi ble svært fornøyde med.