mandag 28. januar 2013

Bèrnaisesaus med de gode ingrediensene

  • Søndagsmiddagen ble en matorgie av de sjeldne. Midt oppi oppussingsviraket var det veldig deilig å bare koble av med å lage en gjennomtenkt og velsmakende søndagsmiddag. Det er faktisk lenge siden jeg har brukt god tid på å lage middag med sjelen i prosessen. Jeg er selverklært ekspert i raske måltider , men nå var det på tide å blåse støv av forkledet og kokkelua og kose meg ved kjøkkenbenken.

Bernaisesaus , det er jo alltid en vinner. På gode råvarer og velvilje. Det er lenge siden sist jeg laget denne herlige sausen, og ved første gjennomlesning av oppskrift så jeg at det bare er grom-ingredienser i. ( for oss som er glade i tradisjonskostholdet vel å merke) Søndagens oppskrift er tatt fra den nyinnkjøpte boka Sølvskjeen, kokebok som favner om Italiensk kjøkkenkultur. Italia kan mat, så jeg ser på denne boken som en fasit i kjøkkensammenheng. Men noen punkter å pirke på, kommer etterhvert.

 
Bernaisesausens ingredienser er som følger:
 
  • 1 dl hvitvinseddik
  • 4 sjalottløker finhakket
  • 2 ss friske estragonblader
  • 3 eggeplommer
  • 1 ss friskpresset sitronsaft
  • 200 g usaltet smør, smeltet
  • en klype kajennepepper
  • salt
 
Dette er ingredienser en matglad pike kan like. Men, det ble nok en liten vri på ingrediensene, rett og slett fordi sjalottløk, hvitvinseddik og frisk estragon ikke var å finne i huset. Jeg brukte 1 rødløk, halvparten eddik fra estragon-i-eddik-eddiken min og halvparten eplecidereddik, og estragon fra nevnte eddik.
Smør er en sart ingrediens som ikke bør varmebehandles for kraftig, jeg brukte smøret fra tidsporten, og det er upasteurisert og ekte, så det må få varsom behandling ellers er jo alle de gode egenskapene forgjeves.
Må bare fortelle en liten ting om bernaisesausen som bli servert på jobb, en engasjert kokk fortalte meg at nå var bernaisesausen laget på sunn rapsolje! I beg your Pardon?! Sunn? Raps? Syntax error. Så det har blitt lite bernaisesaus på meg offshore gitt....
 
 Noen gode ingredienser klar for å bli videreprosessert til deilig bernaisesaus.
 
 
 Bernaisekrydder er snadder, inneholder fransk estragon, persille og ringblomstkronblader.

 
 Sitronsaft må være ferskpresset
 
 
Og denne sitruspressen er perfekt til formålet. En høyt aktet kjøkkendings hos meg
 

Men over til selve prosessen med å få lekker bernaise på bordet:

  • Skill eggeplommene
  • Hakk 4 sjalottløk
  • Skvis litt sitron til en ss
  • Vei opp 200 g smør
  • Kok opp eddik , sjalottløk, estragon og en klype salt
  • La det småkoke til væsken er redusert til halvparten
  • Sil av væsken i en stålbolle
  • Visp sammen eggeplommene med en ss vann i en kopp e.l
  • Smelt smøret skånsomt
  • Når eddikblandingen er kjølnet til romtemperatur ,ha i eggeplommene og tilsett sitronsaft.
  • Ha stålbollen i en kasserolle med sydende vann, og da er det tid for pisking for å bli saus.
  • Pisk eddik-eggeblandingen til den har fått litt volum, så begynner du sakte å helle i smøret, litt etter litt mens piskeren går. (Jeg brukte stavmikseren) Pisk i vei til alt smøret er helt i blandingen og godt sammenblandet. Pass på temperaturen på vannet i kasserollen. Det må ikke koke. Da er det fare for at sausen skiller seg. Det er såvidt det småbobler når jeg holder på.
  • Når sausen har fått en konsistens du er fornøyd med, ta av plata og ha i kajennepepper, salt og evt bernaisekrydderurter.

 
 
Rødløk , estragon,eddik og salt får redusert seg, ha på vifta, det kan bli noget intens eddiklukt.
 
 
 Her var det ikke mye væske igjen gitt
 
 
 Smøret smeltes skånsomt, smelt det ferdig før vispingen. Stalltips fra ei som ikke gjorde det. ;-P
 
 
 Stavmikseren var perfekt til formålet, full kontroll hele veien.
 
 
Jeg liker ikke å la god mat gå til spille, derfor førte jeg tilbake rødløken fra reduksjonsprosessen. Derav fikk sausen nytt navn fra min kreative kjære; bernaisestappe.
 
Krydderet til bernaisen er i hovedsak fransk estragon, det er jo den som gir smaken man gjenkjenner. Fransk estragon har jeg i drivhuset, den er ikke så glad i å være ute hverken sommer eller vinter. Det må være en staude, for den har jeg hatt i 3 år snart. Setter rotskudd. Jeg høster av den og legger på god eddik, da er veien til bernaise med rette smaken kort. Russisk estragon kjøpte jeg frø av og dyrket, for den skulle være så lik fransk i smaken , bare mer hardfør. Vel , den smaker gress. Så unngå det.  Kjørvel er en annen krydderurt som jeg ser nevnt i mange bernaisesammenhenger. Kan godt tenke meg den passer fint inn i smakssymfonien.
 
 
 
Søndagsmåltidet som vi ble svært fornøyde med.
 
 
 
 
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

lørdag 26. januar 2013

Kåken står på hue

Akkurat nå pågår det montering av kjøkkenmodifikasjon og skyvedørsgarderobe neste. Så det er litt kaotisk innomhus. Men gøy er det og orden skal det bli, men blir litt lite kokkelering. Da er det flott med kraft i fryseren og en god stavmixer. Bamixens første oppdrag ble i blomkålsuppe på kyllingkraft, og aldri har det vært en mer silkeglatt suppe her i huset. Hadde vel raust med ramsløkpulver i suppen, så den ble fin og grønn. Videre i helgen blir det mest sannsynlig sous videring av en stor kjøttkladd fitjarokse.
Vi har prøvd å videreføre stilen på kjøkkenet som er originalt fra 70-tallet og tapeten er HELLIG !











mandag 21. januar 2013

Tannhelse på den tradisjonelle måten?

Her kommer et innlegg til som er i siste liten angående gode tilbud.
http://healthymouthsummit.com/  er en nettside som har distribuert videoer med personer som jobber med tannhelse på en litt annen måte enn den norske legeforening. Her snakker vi ikke om fluortabletter og annet svineri, men heller hvordan dette kan ødelegge og hva som kan reparere og pleie tanngarden. Jeg har sett dette anbefalt på veldig mange amerikanske blogger som er sterkt inne i WASP og tradisjonskosthold , ja slik jeg og mange andre har fått øynene opp for,
Jeg har ikke sett over hva jeg fikk tilgang til av bøker og videoer, men jeg kjøpte full pakke med informasjon til 79$ . Dette går opp idag til 149$ ! Så raska på.
Skulle så gjerne gitt et resymme av det jeg har fått tilgang til, men jeg skal sette meg ned med dette når jeg er hjemme fra havet om et par dager . ( YESS, hjem til surdeigsbrød og kombucha +litt lei av å spise tørket lever nå)

Tannhelse er viktig, og jeg er skeptisk til hva som blir promotert kommersielt. Hos http://healthymouthsummit.com/ har man en mulighet til å lære tannhelse på en annen måte, og jeg har stor tro på å få meg både den ene og den andre aha-opplevelsen.


lørdag 19. januar 2013

Bamix stavmikser på knalltilbud !

 


Hør hør, Bamix stavmikser i farge hvitt, er på knalltilbud hos sousvidenorge.no .Fra opprinnelig pris 1899,- er den nedsatt til 999,- !   Gjett om det var ei frøken som var glad da bestillingen var sendt. SousVideNorge er også å finne i Mathallen i Oslo.

Bamix er verdens eldste stavmikserprodusent, og bør vite hva de snakker om. Bamix er anbefalt av matentusiaster i fjern og nær, og jeg har med lengsel drømt om denne.Drømmer kan bli virkelighet, og det ble det med stavmikserdrømmen min . men OBS: tilbudet er bare til imorgen søndag 20 januar. 

Bamix DeLux
Dette sier selger  om stavmikseren: Modell De Luxe leveres med kraftigere motor og mer tilleggsutstyr. Den har selvfølgelig som øvrige modeller perfekt balanse, i tillegg til ennå mer kraft, der det behøves og minimal støy. Bamix De Luxe leveres med bordstativ, med oppbevaring for kniver, multiblad, visp, beater og hakkeboks. Med 160W kraftig AC motor er det kraft nok til å utføre de aller fleste oppgaver som forventes av Bamix De Luxe modellen.
 
Vi har en gammel stavmikser i husholdningen, en slik som suger seg fast i bunnen av ting og ikke av de sprekeste. Men den har gjort mye godt på vårt kjøkken, så den skal få leve videre i våre andre prosjekter. Hvis ikke, går den til gjenbruksavdelingen på renovasjonsanlegget. Ting som fungere MÅ man ikke kaste, det er alltids en sjel som har bruk for det man faser ut.



PS: Er det nå jeg må skrive at jeg på ingen måte er sponset av SousvideNorge.no? Men bare glødende glad for deres utvalg av kjøkkenherligheter. Kjøpte Sous Vidè'en vår der, en fantastisk sak som gjør steik og andre store kjøttkladdmåltider til en smøremyk ntyelse.


 

mandag 14. januar 2013

15/1 er siste dagen for ostebestilling hos tidsporten

Vil bare minne alle sammen på at imorgen 15 januar, er det siste frist for bestilling av deilig ost og smør hos Tidsporten.no i denne importrunden. Neste import er i mars  . Disse meierivarene er upasteuriserte og osten er naturfermentert, så mange som har problemer med melk tåler denne osten og smøret veldig fint. Leverandøren er Kâserebellen som holder til i Alpene og kyrne blir foret med høy og urter.
Har selv både mango, gulrot og seterost i fryseren, så jeg står over bestilling denne gangen.
Hvis jeg skal anbefale en , så er det seterosten. For norvegiaglade er denne en flott substitutt. Med mer karakter selvfølgelig. Det skal jo godt gjøres å lage noe så smaksløst som norvegia.
Mangososten har et herlig snev av mango og er nydelig gul i fargen, gulrotosten er skikkelig digg, skarpere i smaken som heller mot ridderost. Og knallingsoransje. Dette er oster som skaper liv på spisebordet . Og i munnen :)
Upasteuriserte meierivarer er snille med kroppen, melkens kjemi er ikke forkludret til å skape ugagn i sarte kropper . På upasteuriserte oster kjenner jeg lukten av rent jur og nymelket fersk melk. Siladråppe som vi sier om nymelket melk i fjøsen hjemme. Det kjenner jeg ikke av det som har vært innom meieriet.


Seterost

Gulrotost

fredag 11. januar 2013

Bobble, drikkeflasken som tryller frem bedre vann på farten

Har du hørt om drikkeflasken bobble? Før jul kjøpte jeg tre flasker på ebay for under 200 kr. DET må jeg si var en god pris. Bobble er drikkeflasker med karbonfilter ( kull?) som filtrerer vekk klor og andre organiske stoffer. Filteret holder til 300 liter vann før det må byttes. Her snakker vi miljøvennlighet ved å bytte den evinnelige drikkingen på flaskevann fra butikk med bobbleflasken. Til vanlig bruker jeg glassflaske når jeg er på farten, men denne bobbleflasken er veldig fin å ha med seg på lengre turer, da kan man tappe vann hvor som helst og få drikkegreit vann. Forbehold om steder som er biologisk forurenset. Flasken er laget av resirkulert plast og skal være uten BPA !(Bisfenol A, hormonforstyrrende plast-element. Samme stoffet som gjør mannlige offshorearbeidere hormonforstyrret , stoffet hermer visstnok etter østrogen?)

Jeg har tatt med denne nyervervede flasken på jobb, her kloreres vannet i tide og utide, og jeg fordrar ikke smaken, lukten og tanken på hva klor ,selv i små doser, kan gjøre med kroppen. Godt å kunne drikke fra denne flasken istedenfor disse oldenflaskene. Snakker om miljøsvineri.
Tommy har fått med seg en flaske til Korea, og det er visst suksess det også.

Helst ønsker jeg meg en flaske i glass, men denne flasken må klemmes litt på for å få ut vannet. Men i bunn og grunn er jeg veldig fornøyd med å drikke på vann fra Bobble. Hvor man ikke har andre muligheter er dette perfekt.  Bare navnet i seg selv sprer jo glede :)
Se www.waterbobble.com/ , og på ebay var jeg veldig fornøyd med kjøpet hos selgeren Myblueyellow.


magenta bobble sportmagenta bobble sportlarge magenta bobble

tirsdag 8. januar 2013

Dehydrert lever fra storfe

Det nærmer seg tiden for å dra på jobb igjen, og da oppsto det en utfordring i mitt kosthold. Hvordan få med seg lever på jobb?! Min første tanke var å tørke lever for så å pulverisere og ha i gelatinkapsler. Inspirasjon til det tok jeg fra Fra jord til bords herlige blogginnlegg. Men, og dette er et stort men, sikkerhetsrutinene for å komme seg i nordsjøen sier at man IKKE kan ha med piller som ikke er i uåpnet og eller forseglet beholder. Hva i all verden finner man på da?!Svaret åpenbarte seg; hvorfor ikke bare dehydrere noen fine skiver , da er det jo bare vanlig mat man tar med seg.


Som sagt så gjort. Storfelever ble kuttet i ca 1 cm skiver, drysset på salt, pepper og cayenne, og lot det tørke i dehydratoren på 48*C i 24 timer. Da ble de tørre og en anelse crispy i kantene.
Puttet i tett beholder og ned i reisebagen med dem.
De smaker ikke så mye, bare litt leversmak. Og det kan alle tåle . Men bitene var litt seige, så det satte seg litt i jekslene, og jeg fikk en ganske lang ettersmak av lever. Ikke at jeg synes dt er så farlig, men vet om bedre smaker å ha i munnen over lengre tid.

 
Å få med seg kostholdet i bagen er ikke så enkelt. Men jeg prøver å tenke litt kreativt, så da er det utrolig hva man kan finne på. Har dårlig tilgang til kjøleskap og kjøkken på jobb, så det er ikke veldig enkelt med mine hverdagslige gjøremål. Men 14 dager går fort . Bare så irriterende àt neglene alltid knekker der ute, jeg tolker det som et tydelig tegn på at jeg ikke får i meg nok næring på jobb.  Men denne gangen skal det ikke stå på næringen fra lever ihvertfall. Forrige tur bunkret jeg opp med gelatin og kokosfett og smøroljefra green pasture. Denne turen har jeg med meg ny ladning fermentert fiskeolje og smørolje fra green pasture. De to sistnevnte får man igjennom tidsporten.no, tradisjonsrike produkter , smaker lett tørrfisk. Nam nam. Krysser fingrene for mye carpaccio denne turen også, gravet fisk er det også mye av, og jeg spiser grådig av det når jeg er på jobb.  Det has klor i drikkevannet tidvis (noe jeg forbanner sterkt) så jeg har kjøpt med meg en drikkeflaske med kullfilter som heter Bobble. Fant den på ebay, skal rense vann for klor og annet svineri. Sendte ei flaske med Tommy til Korea , forhåpentligvis smaker det litt bedre av flaskevannet etter en rundtur i filteret.

Ellers har jeg jobbet i hagen idag. Deilig å bo på Vestlandet. Når det ikke regner, så er det helt fantastisk å kunne gå ut å herje litt i jord og mold. Jeg gleder meg til Våren !




lørdag 5. januar 2013

2013, hvilken vei tar denne bloggen mon tro?

Flere har spurt meg om hva jeg har til nyttårsforsett i år? Og da må jeg si jeg blir tatt på senga, det eneste jeg har i hodet mitt er hage, grønnsaksland og dyrketunnel. Jordforbedring, frø og rotgrønnsaker. Steinmel, tang og klassisk musikk. Det kverner i hodet mitt og blir essensielt for året som kommer , så da fastsetter jeg utvikling av Eiden's hage som nyttårsforsett.

 
 

2012 var et spennende år i både hage og på kjøkkenbenk. To ting som går hånd i hånd her i gården. Det tradisjonsrike kostholdet med alle sine hverdagsglemte gjøremål har virkelig inntatt livet vårt, og det kommer til å være en del av det til evig tid satser jeg på. Stor takk til bloggesøstrene i Wicked mums som har åpnet døren til en spennende mat og ernæringsmessig superverden. Noen stikkord for alt dette nye som har inntatt kjøkkenbenken:

  • Kombucha, en sopp som fermenterer te, ser ut som et silikoninnlegg og lager drikk som kroppen setter stor pris på. Kjøpte min moderkombucha på ebay faktisk.
  • Kefirkorn til melk. Ser ut som store klumper cottage cheese. Has oppi melk, etter noen dager på kjøkkenbenken blir det herlig kefir. Og butikken sin er ikke det samme, jeg snakker om ordentlig kefir som virkelig gjør vei i vellinga for en sunn kropp.
  • Upasteuriserte melkeprodukter. Tilgjengeligheten til ferks melk slik jeg vil ha den er ikke det enkleste her jeg bor. Men jeg tenker sakte fremsiktig og griper sjansene som kommer min vei.
  • Kraftkoking. Min nye favorittsyssel. Det føles veldig "rett" å få utvunnet så mye næring som mulig ut av maten. Tenk at ikke flere koker kraft ! Skulle gitt skjennepreken til generasjonen so lot kraftkokingen dø ut til fordel for buljongterninger og slikt svineri. Godt kraftkokingen er på vei ut av skapet igjen. Fiskeslo og hjortebein skal ikke føle seg trygge!
  • Surdeigsbrød. Surdeigsbaking er kosestund for meg. Jeg elsker å bake. Å kunne bake med surdeig som gir magevennlige og næringsfremmende bakverk, gjør meg sikker på at brød er ikke noe man trenger å fase ut av kosten for å være sunn. Surdeigskulturen min ble laget på slump for ca et år siden, og den er en bedagelig sak som går inn og ut av kjøleskap med forskjellige mellomrom. Også var det veldig kjekt at tante Sissel adopterte surdeigsavleggere.
  • Melkesyregjærede grønnsaker og salsa. SÅ enkelt, så godt, og for en takknemlig mage og tarm. Kutt opp grønnsaker, slå/ mos slik at væsken slipper, ha alt på glass med litt salt og evt litt myse. La godgjøre seg på kjøkkenbenk noen dager for å fermentere, så settes den i kjøleskap og klar for å supplere måltider opp mot et halvt år fremover.
  • Lever. RÅ! På tampen av året kom rå lever opp i dagen. Foruten hyppig leverposteimaking, så var det tid for å begynne å innta rå lever. Jeg får tak i bare storfelever, men leverjakten fortsetter. Lever er en råtass på næringsinnhold, og man får ikke bedre kilde til B12. Et vitamin som mases mye om. Jeg sier som Kristine bak gladerebarn, 2013 er leverens år ! :)
  • Tidsportens osteimport av upasteuriserte oster og smør har fylt opp min fryser og kjøleskap. Det er en sann glede å kunne meske seg med slike upasteuriserte og næringsrike varer.
  • Økologiske frukt, bær og grønnsaker er min førsteprioritet. Jeg kjøper så mye som mulig på Stend Gardsutsalg i Fana. Flott butikk med kjekke ansatte. Økologiske kjøtt og meierivarer er jeg litt lunken til, all den tid soya og annet gusj er en bestanddel i dyrets for.
  • Næringsstoffer. Hvor finner man de beste kildene og hvordan tas de best opp i kroppen? DET er noe jeg har fått ferten av. Men det er en stor verden med all mulige kilder, så det er ikke enkelt. Men sjefskommentator Pirke-Petter styrer meg og mange andre kunnskapstørste i rett retning, evig takknemlig for all den kunnskap du deler og formidler og setter folk i stand til å forstå.
 
 

Overskriften sa som følger; hvilken vei tar denne bloggen mon tro? Jeg har lyst til å skrive om alt!
Jeg er en nysgjerrig pike, vitebegjærlig som få, og interesserer meg for alt mulig. Kanskje en av mine sterkeste egenskaper er akkurat det, å kunne interessere meg for alt mulig.
Hjelp til selvhjelp er kanskje det mest beskrivende stikkord for bloggens fremtid. Hva kan man gjøre for seg selv og sin egen helse? Mine sterkeste drakrefter er mot naturen. Jeg er naturens barn, og det er i mold og grass jeg trives best. Dyrking og ivaretakelse av jorda er mitt store prosjekt. Og jeg regner med det blir et livssvarig prosjekt. Jeg har så mange planer at hodet mitt går litt i surr. For året 2013 er alle frø satt i bestilling. Fra Impecta.se, efferus.no og ebay-selgeren ohioheirloomseeds. Tok en oppsummering på alle bestillingene, og det ser ut som jeg har gått på samme smell som ifjor, alt for mange frø. Men man må jo ha ambisjoner, eller hva? Inspirert av besøk hos Lygre Livsgard som driver selvbergingsbruk, så blir jeg mest sannsynlig å sette i bestilling en dyrketunnel. Håper å kunne få dyrket frem tomat, paprika, squash, agurk etc istedetfor i drivhuset. Urtehagen blir større og mer artsrik. Ellers er jordbearbeiding et hett tema for året, håper å få tid og mulighet til å legge ned grunnlaget i år for årene som kommer med næringstilførsel og jordforbedring.
Epletrær står på agendaen, vi kjøpte oss mosteri i fjor, og kunne tenkt oss å leke litt videre med eplemosting. Hvis alt går etter planen, så blir det høner på garden etterhvert. Jeg savner virkelig å kunne meske meg med kvalitetsegg. Høner er også noen herlig stemningsskapende dyr, så jeg krysser fingrene for at vi kommer så langt at vi kan ta imot noen heldige høner til gards. Og så har jeg min bedre halvdel som er så glad i biodunkens aktivitet at han vil ha webcam direkte på bloggen fra den. I året som kommer vil bloggen bli fyllt av:

  • Mat og matlaging
  • Hage , hagearbeid og høsting av spiselige ting fra naturen
  • Tradisjonskostholdets næringsrike matemner
  • Næringsstoffer
  • Naturlige kosmetikkprodukter
  • Råvarer og matvarer tilgjengelige i butikk som er rene og ekte
  • Tips og informasjonsspredning om det glade budskap i tradisjonsrikt kosthold
  • Og sikkert litt skravvel og babbel fra Eidenshage
 


2013 kan jo ikke bli annet enn kjempekjekt. :-)