Kom over tre blogger drevet av en kvinne fra Larvik. De er HELT i min gate.
Se og nyt :
- Topplistkube
- Herbbees
- Presset honning
Og jammen har hun ikke en blogg om ostelaging også :
- Ostelaging
Topplistkube har mange gode og illustrative innlegg om snekring av eget kubeutstyr , parekassetter og livet i bigården. Naturlig birøkt i den biodynamiske gate er også tema. Timian mot varroamidd? Spennende løsningen på et fortvilet problem hos mange birøktere.
Spennende!
SvarSlettBlir nok ikke bikuber på balkongen med det første, men osteysting derimot, det står på "the bucket list" :)
Ost er knall, håper å få lese om dine fremtidige eksperimenter :-) og angående birøkt er det i emning med lagbigårder, da trenger man ikke eget sted til kuber !
SlettDa jeg leste at hun forer biene med sukker om vinteren mistet jeg interessen, da slikt er bieplaging. Og nettopp slik foring forklarer både helseproblemer som såkalt varroamidd i bier, slik at velernærede bier aldri har slike problemer. Timian, etc mot slike midd er derfor bare tull og en omgåelse av problemets egentlige årsak. Som å bruke urter for helseproblemer man får pga næringsmanngel, betennelser, etc man får av maten man spiser.
SvarSlettPP
Det er mange blindveier til Rom :-)
SlettFra imorges til jeg begynte å lete etter informasjon om naturlig birøkt på norsk; henrykt over å finne noen som gjør, til å ha brukt en del av dagen til å finne informasjon om naturlig birøkt over landets grenser, så har det blitt mange ahaopplevelser. Akkurat dette med sukkerforing har jeg vært usikker på, men nå er jeg rimelig sikker på at det har jeg ingen interesse av for neste innvintring ( om de har overlevd miksen med sukker og egen honning ) . Så det kommer mer om naturlig birøkt på ordentlig når jeg får summet meg. Youtube er flittig brukt.
Skulle bare ønske jeg hadde noen å " spille ball med" her til lands, bier ee mystiske greier.
Det du sier om varroa og timian, nesten litt flaut å ikke koble etter lengre tider med PP-logikk. Godt du strammer meg opp her. Har du planer om eller har du bikuber?
Jeg skal ha meg bikuber når jeg er ferdig med arbeidet på gården, og forutsatt at jeg fremdeles bor her. Planen da er å dyrke egen hage kun for biene, med en lang rekke planteslag som gir dem pollen til forksjellige tider av året, slik at matsesongen deres utvides. Busker og trær vil de også ha tilgang til, i form av frukt og nøttetrær og ulike bærbusker, og de skal også få noen trær, som bl.a lind, helt for seg selv.
SlettDe vil jo også ha tilgang til mine egne matvekster, samt eventuelt lyng i fjellet rett bak gårdseiendommen.
I og med at der er mobilmast ca 1 kilometer herifra, skal jeg gjerde inn kubene, og kun ha flere små åpninger på sidene, samt at veggen på siden mot mobilmasten isoleres mot mikrobølgestråling med aluminiumsplate imidten. Dette for at de ikke skal få forstyrret retningssansen av mikrobølgene, slik at de ikke finner veien tilbake til kubene, og bare dør av utmattelse etter en stund.
Jeg har postet nedlastingslinker og info om mange bibøker i Christers blogg, og kan også sende deg disse om du sender meg en mail. jeg har ikke mailadressen din i og med at jeg sitter på ny pc, med ingen eldre mailer foreløpig.
Her er tips om noen bøker på skandinavisk -
Birøkt som hobby og næring - Egil Villumstad, Landbruksforlaget, ISBN 529-2426-3
Bier til husbehov - Bill Scott, Skarv, ISBN 87-7545-001-1
Bogen om biavl - Torben Nielsen, Clausen Bøger, ISBN 8711037571
Bigaarden - Kortfattet vejledning i Biernes røgt og Pleie – Peter Ellekjær, København Folkelæsning’s Forlag, (1907 - Har ikke ISBN)
Biavl - En praktisk håndbog - Johannesson & Karlsson, Høst og Søn, ISBN 8714276011
PP
Jeg må lage et til blogginnlegg, håper det går greit at jeg tar meg friheten å dra med meg tipsene til neste innlegg . Send meg gjerne en mail på eidenshage@gmail.com, men jeg skal lete i livenes hage og ta med det som ligger i litteraturlisten jeg har fått tidligere.
SlettOm du fremdeles bor på gården, ja leste det i LivenesHage. trist hvis det skulle gå den veien. Krysser fingrene for videre lykke :-)
Jeg har også lyst til å ha en hage på bienes premisser. Den store biplanteboken ble jeg tipset intenst om , av kursholderen da jeg tok nybegynnerkurset innen birøkt. Den er fin !
Har hatt kontakt med biodynamisk forening og der fikk jeg masse informasjon, kjekt med slike ildsjeler. Ikke minst kunne de fortelle at det er planlagt kurs innen biodynamisk birøkt i juni på østlandet. Og dit håper jeg virkelig å kunne dra. Ikke minst veldig nysgjerrig på å bli kjent med andre bievenner og hva de legger i biehold.
Mobilmaster er noe svineri, her er det heldigvis et stykke unna, men det er høyspent oppi fjellet her, som jeg er betenkt til. Er såpass mange hundre meter i luftlinje unna, men likevel . Det er jo der lyngen " min" er i størst utbredelse.
En hage med masse godt for biene hadde vært snadder for alle. Måtte busker og vekster gro som besatt. bare det blir vår snart. Kribler i fingrene :-)
Fått med deg? -
SvarSletthttp://www.dagbladet.no/2015/02/23/nyheter/bikube/bier/flow_hives/honning/37879026/
PP
Hilsen fra meg med topplistkuber i Larvik.
SvarSlettHelst la jeg stå honning i topplistkubene, men når man ikke får inn nok honning til at biene har nok for om vinteren da blir man dessverre nødt til å gi nødtfor kan man si. Men jeg høster ikke all honning fra en kube, som er annerledes enn det man vanligvis gjør blant Norske birøktere. Heller overvintrer jeg dem ikke standard på sukker. Jeg jobber mot å gi dem bare honning som mat fra så snart som mulig.
Annette, DET var godt å høre . ja hva gjør man når man har for lite honning tl vinteren, da må man jo gi dem noe, håper du får nok honning til innvintring til høsten. Jeg håper vi får nok, foreløpig har vi ikke kommet igang med top bar hive, men det kommer. Er du plaget med varroao ? Jo mer jeg leser om konvensjonell birøkt, jo mer skjønner jeg at det er svært industrialisert. Akkurat som resten av landbruket. ?
SlettSom han her oppe skriver om Hage på bienes premisser, det har jeg også. Ser bare at vekstsesongen er kort i Norge. Videre er det (her i Vestfold) knalltørr, så alt er utblomstret før eller i juli. Deretter er det ingenting å hente for biene, også rundtomkring. Leit at alt blomstrer her nesten samtidig. I år blomstrer t.o.m. tulipanene her i juni. I år har jeg for første gang 2 forskjellige bigårder, så det blir spennende å se om en av de to plassene gir mye mer trekk/honning. Begge gårder har skog og hushager i sitt 3 km flyområdet.
SvarSlett