tirsdag 28. august 2012

En helt vanlig frokost i Eiden's Hage

Frokost med nylaget hjemmebakst er alltid en vinner etter en gåtur i regnværet. Da smaker den ekstra godt.
I postkassen ventet Car Magazine til mannen og VOF til fruen, så etter frokosten ble det en fin lesestund før dagens plikter kallet. VOF hadde en god og fyldig artikkel angående kraftkoking, denne vil jeg anbefale alle som interesserer seg for kraftkoking å lese. 

Ikveld skal vi på møte i SlowFood Sunnhordland på Fitjar Fjordhotell. Det kommer representant for Slowfood Hardanger og en communication officer fra SlowFood international. Inkludert er middag med kveite og lokalproduserte bjørnebær fra Fitjar.  Blir spennende å høre hva som rører seg i deres områder. Nå er det en stund siden sist jeg hadde mulighet til å delta på Slow Food Sunnhordlands møter, så dette gleder jeg meg til. Har en liten plan som jeg kommer til å skrive mer om i tiden som kommer. Hint: lokale produsenter av ymse godsaker. Se blant annet på faebook: Fitjarbær-

Men så var det over til frokosten. 



Gardspatè fra Haugen Gardsmat. Eller leverpostei som jeg kaller det. Denne kjøpte vi på Bondens Marked i Bergen hvor Haugen Gardsmat er fast utstiller. Alltid like kjekt å slå av en prat med disse folkene, de er særdeles blide og imøtekommende, svarer på alle merkelige spørsmål med største glede, også har de en utrolig sjarmerende dialekt. Både far som sønn disker opp med godsaker her.
Produktene deres er , foruten å være veldig gode, uten tilsatt alle mulige fjottstoffer. 
Foruten denne patéen kjøpte vi masse tapaskjøttboller. Viltboller og chiliboller, hvor sistnevnte virkelig var krutt i. Se etter dem på neste bondens marked, du blir ikke skuffet. Har også sett produktene deres i velassorterte dagligvareforretninger på vestlandet. Bare en liten presisering angående patéen, den har vært i fryseren altså. Leverpostei fungerer utmerket til frysing. Jeg lager helst leverpostei selv, og når det blir en halvannen kilo leverpostei, er det greit å vite at den tåler fryseren, Men kommer tilbake til hjemmelaget leverpostei ved en senere anledning. :)


En vakker gårdspaté fulladet med næringstoffer, klar til å innta kroppene våre.



Egenprodusert pålegg. En svær stek fra gressende Anguser fra Fitjar ble tatt opp av fryseren. SÅ lå den og godgjorde seg i Sous Vidéen for så å bli til biff. Men steika var så stor at den ble også til pålegg. Har jo fått oss påleggskjærer , og da må den jo nyttes. Kjøtt"kladden" ble gnidd inn med honning, sennep og krydderier og lagt i kjøleskapet et par døgn. Voila, mørt og godt egenprodusert kjøttpålegg uten alle dilldallstoffene man finner i kommersielt kjøttpålegg på butikken. Har du noen gang prøvd å finne et kjøttpålegg uten uønskede tilsetningsstoffer? Det er jammen meg ikke lett, men det finnes. Dog ikke på alle butikker, men de som leter skal finne.


Vi har noen ekstremproduserende chiliplanter. Igår ble fjorårets suksess med gulrot-chilimarmelade gjentatt. Dessverre er denne oppskriften noe Ingelill gjorde på "gefûhlen" , så iår ble den noget sterkere. Vel, skriver mer om chili-produksjonen vår senere. Men med litt triksing med stevia , eddik og limejuice ble resultatet knakende godt uten å brenne av oss spiseorganet.


Brødet var et eksperiment for å få brukt en god del surdeig istedetfor å kaste den ved surdeigsoppfriskning.
Brødet besto av siktet spelt og emmentaler fra spesialkorn.no , solsikkekjerner, honninng, salt, sikkert en dl grov og fin surdeigskultur og mon tro om det ikke gikk noen sesamfrø oppi der også. Så sto deigen og godgjorde seg i nærmere 8 timer, så kjørte jeg inn 10 g gjær utblandet i litt vann med Kenwooden. Sto til heving i litt over en time. Inn i ovnen på 175 *C og der fikk den stå i 60 min. Nam Nam. Noe mer nøyaktig oppskrift kan jeg ikke gi, men så enkelt kan det gjøres. Brødet ble overraskende lite surt på smak til tross for all surdeigen.


Nybakt brød med egenprodusert kjøttpålegg og gulrot/chilimarmelade. Livet er herlig.

1 kommentar:

  1. Ta det frå ein som veit, dette var knakande godt! Ein god start på dagen som BÅDE smakar godt og GJER godt. Min favoritt er Chilimarmeladen med ein ørandes liten "dert" fløyte i, då får den ein nydeleg smakskarakter. Saman med godt brød og ein dose rømme skal den nytes, og djupt inni munnen ein stad dukkar brått smaken av gulrotkake opp... Fascinerande :-D

    SvarSlett