mandag 4. februar 2013

Bok om tradisjonsretter i Sunnhordland

Denne boken har jeg lett etter den siste tiden. Alle bokhandlere på "øyo" har vært utsolgt, og jeg har tenkt at jeg får ta til takke med svigerfars eksemplar ( som han fikk i bursdagsgave av oss vel og merke) . Men det kjekkeste er å ha slike bøker i egen bokhylle, jeg har bokhylle både i stue og kjøkken, gjett hvilken som blir mest brukt ? :-) det er vel ingen overraskelse at det er den på kjøkkenet.

Men over til boken, den er et unikum for tradisjonsrike retter i vår vesle region Sunnhordland. Den heter Levande tradisjonsmat og er forfattet av Heidi Eikremsvik. En særdeles flott dame som sprer matglede og god stemning. Boka fant jeg av alle plasser på REMA 1000 på Stord, hurra! 379,- er så vel verdt pengene, dette er en bok jeg kommer til å verne sterkt om. Våre kommende generasjoner må få muligheten til å lese og lære om blant annet Lubbesild , kams og dravle type raud . Så skal jeg gjøre hva mine nysgjerrige små hender klarer å kreere av spennende tradisjonsmat ut av bokens oppskrifter. Mange av oppskriftene kjennes nok godt igjen i vårt langstrakte land, bare med små variasjoner i navn og innhold for hver enkelt steds preferanser.

En herlig bok som jeg er mer en glad for å ha fått i hus. Bøker om tradisjonsrike retter er noe jeg skal prøve å få fylt opp bokhylla med, det er noe som fenger meg langt inni den vitebegjærlige hjarterota mi. Men nå skal jeg sette noen surdeiger, har et flatbrødprosjekt på gang . Og det er lenge siden jeg har bakt flatbrød. :-)








6 kommentarer:

  1. Ser knakende spennende ut den boka gitt! Kams og dravle har jeg aldri hørt om. Slo opp kams og den oppskrifta kunne jeg godt tenkt meg å prøv. Eneste aberet var at det skulle tilsettes byggmel, men det må da finnes et annet substitutt...
    Var der noen andre oppskrifter som tok for seg organer?

    -G

    SvarSlett
    Svar
    1. Kams skal jeg også prøve, må få spesialbestilt meg noen brosmeskolter :-D byggmelsubstitutt, ja si det, kan man bruke teff kanskje. Eller spiret mel ? Hva gjør at du ikke kan bruke byggmel ? ( nysgjerrige meg )
      Den eneste innmatoppskriften er nok blodkomler. Selvom mange eldre mennesker er skildret, så har nok den generasjonen valgt vekk mye av den livsviktige innmaten de konsumerte før i tiden. Jeg vil tro man må tilbake rundt år 1900? for å finne oppskriftene hvor de brukte alt på dyret, fisken etc. Tror jeg må ta et dypdykk i Schønberg ekens bok fra 1936. Og ikke minst jobbe litt med mine egne "grenser", da jeg lette etter bernaisesaus i sølvskjeen , grøsset jeg litt over oppskriften : hjernesaus. Hehe. Til tross for at det er jo særdeles sunt og næringsrikt. ;-) var laget på lammehjerne faktisk.

      Slett
  2. aah, vi har også en godt brukt arvet utgave av Schønberg Erchen, back to basics med den boka kan jeg si!

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja den dama er genial! Ihvertfall hadde hun vett til å få dokumentert matlagingen i tiden før blogg og sosiale medier gjorde alt litt mer lettvint. :-)

      Slett
  3. Tenkte bare på de ulike ulumskhetene i melet hvis man vil sikre seg optimal ernæring (som jeg ofte er ute etter hehe), å la det stå i surmelk vil jo ikke fungere pga kalsiumet. Nå så jeg jo at det skulle være hvetemel også. Spiring er jo selvsagt et et av de bedre alternativ selv om jeg ikke tror det bryte ned alt. Ja, bromse eller torskehoder- tror det bli torsk på meg, litt lettere å få torsk på stangen:-)

    Kunne godt tenk meg å teste ut flere oppskrifter i forhold til bruk av organer. Det er jo en del av dem i N.Traditions men synes de er litt av de kjedlige kaliberet. Har fundert på om jeg skal gå til innkjøp av Odd bites: How to cook with the rest of the animal av Jennifer Mclagan. Hun har tidligere utgitt to andre bøker der den ene tok for seg ben og den andre fett.
    Skål! Melka smakte fantastisk by the way #koser meg# :-)Kommer nok til å gå unna.

    -G

    SvarSlett
  4. Ja selvfølgelig, surmelka! Streifet ikke mine tanker, godt du får meg tilbake på stien :-) kom til å tenke åå her om dagen, kan man bløtlegge melet for så å dehydrere det for å få gunstig mel? Og nå når jeg leser på tooth decay boka så virket det som om bløtlegging av mel ikke brøt ned fytinsyre så mye som man skulle tro. men akkurat DeT må jeg lese litt mere på. Er så pent vær ute at jeg glemmer å lese i bøkene, :-)
    Torsk må jo gå fint til kams, fiskeskolter er jo noe man brude ta tilbake på tallerken. Auorskolta er jo fremdeles konsumert på hjemtraktene. Tror jeg må prøve å få opplevd det når jeg er nordaførr til sommeren, er så lite auor/ uer her i vest . Savn.
    Den boka har jeg også tenkt på, genialt tema. Tenker ofte på hvor merkelig det er at vi spiser så lite av råvarene.
    Godt melka falt i smak! Hurra :-)

    SvarSlett