- Rapsmel
- Hvete
- Bygg
- Maisgluten
- Beskytta vegetabilsk fett
- Progut
- Crina
- Vitaminer og mineraler
Leste en artikkel om " premiekua" som melket 70 liter om dagen. Jeg kjente det stakk i hjertet, jeg kan ikke på noen som helst måte tenke meg at den kua har det bra. Soya i foret får faktisk kyrne til å melke vanvittig mye mer, heldigvis er ikke det å se i dette foret. Kraftfor inneholdene soya ble testet ut på kyrne hjemme, de melket så mye at de ble redd for dem, så det kuttet de ut med. Heldigvis. Kyr fortjener kun det beste, derfor vil jeg anbefale å titte i siste utgave av mat-magasiner Mat fra Norge. Der er de på gårdsbesøk til Grøndalen gård på Romerike. Gården som lager den syrlige ferskosten Nyr som blir servert rundtomkring på fine restauranter. Økologisk drift med ammekyr og åpne arealer hvor kyrne med sine kalver kan gå inn og ut som de selv lyster. Menyen består av egenprodusert høy, aldri silofor. Bonden synes ikke noe om å fore dyrene med gress tilsatt maursyre.
Kalvekjøttet selger han til restauranter og private, og kvaliteten er på nivå med kjøttferasene selv om dette er NRF. ( Norsk Rødt Fe, den fremavla norske melkekua). Slike bønder gjør meg glad, håper og tror at flere kommer etter. Noe jeg ikke helt tør tro på etter stormen med EU-direktivet som pålegger lausdriftsfjøser å ha dyrene ute på frimark noen uker i året. Dyrevelferd kommer av bevisste, dyrevennlige bønder som ikke bare ser profitt for lite arbeid. Og det andre elementet er folkemassenes etterspørsel, bruk produktene fra bønder med fornuftige verdier i sin gårdsdrift !
Kun det beste er godt nok, fordi vi fortjener det.
Hvis du kommer over en reklame/folder/ presentasjon for kraftfor og tilskudd til dyr, legg merke til alle de store ordene og den manglende beskrivelsen av hva som egentlig er i foret.
Viktig innlegg! Dyrevelferd er veldig, veldig viktig for meg, derfor jeg utelukkende kjøper økologisk kjøtt og melk rett fra bonden. Å melke 70liter om dagen er grusomt, jeg kan selv bare sammenligne egen melkeproduksjon etter to barn, og selv om jeg hadde enorme melkemengder helt av meg selv (pumpet 500ml ekstra om dagen til som jeg ga til intensivadveldingen) er det jo steinvondt å gå så melkesprengt store deler av dagen. Det unner jeg hverken mennesker eller kyr. Intet annet enn rovdrift på ressursene! Fy skam! Veldig bra du setter fokus på dette, takk!
SvarSlettDyrevelferd er ekstremt viktig for meg, og jeg må si jeg synes det er vanskelig å skulle kjøpe mat uten å vite hvilke holdninger til dyrets ve og vel som ligger bak. Desverre er det gansk vanskelig her til lands, men med list og lempe og en god porsjon detektivarbeid blir jeg mer og mer fornøyd med mine kilder. Skal sies at jeg ikke kjøper kylling fra butikken lengre, for en makaber industri.
SlettMelksprengte kyr og damer , det er gàrantert like ille for begge, huff.
Dyrene skal ha det bra, ærlige flotte sjeler.
Takk for et veldig bra innlegg!! :)
SvarSlettTakk for det, kjekt at det jeg brenner for faller i god jord hos andre
SvarSlettDi Nordnorske kyrn som melka godt, har da beire einn di kyrn sørover og i ainner land som melka like mykje.
SvarSlettDa her e pågruinn av at di plassan som da e klima tell å dørk mais, så konserver di maisen akkurat på samme måte som vi no konserver græsset. Og da e kun førdi da e bellig og gjer meir fett i melka og høgar inntækt. Sjå filmen Food Inc. førr å få fasitn på da her!
Her heime har vi no dagsavdrått på ca 30liter pr ku. Da e fullt brukbart. Vi har en kraftfôrprosent på 21-22 og næstn fri telgang på surfôr. Ainner plass har di så dårlig surfôr og LITE surfôr at di har kraftfôrprosentn på 40-45. DA e ikkje bra førr kua.. Ei vi har som no melka 44liter i starten av høglaktasjon, får ca 8kg kraftfôr førr dag.
I væsteråln opplevd e kyr som melka 35liter og fikk 16kg !!
Øvre Stranda tænk meir på dyrevælfærden einn på profitt ! :) :)
Du e en knupp lillebror, kjekt at du fortell. Øvre stranda gård sine kyr fårihvertfall masse kjærlighet :-) ideelt sett ha de bærre gnafsa gress. Men da der mæ maisen, laga de silo a maisen? Hmmmm, høres ikke godt ut.
Slettkyrne beiter på sommerhalvåret men får ellers silo og kraftfor.
SvarSlett