søndag 28. april 2013

Besøkt den fine gardsbutikken Duggurd

Vi har nettopp besøkt gardsbutikken Duggurd ! Det var første post på programmet for oslo-vitjinga, noe som førte til at vi beregnet tiiiidlig avreise fra Eidens Hage. Turen over fjellet gikk som det ofte gjør , Nesten tom for bensin , klokka sa tikk-takk og nærmet seg faretruende stengetid på Duggurd. I ukjente trakter og med en ganske overfylt blære, var vi nødt til å stoppe på en bensinstasjon for to viktige ærend . Men klokken var med oss dere og vi var rimelig fornøyde da vi så mursteinsbygningen som jeg hadde sett på bilder fra Duggurds hjemmeside. En liten krusedullkjøring rundt Øverland gards omgivelser ( ikke alltid like lett å finne rett innfartsåre) så var vi på plass. Vi trippet forsiktig opp trappa og inn døra og gikk rett på godt mel og drikkeflasker. Jeg må jo bare beklage at jeg er litt sjenert i slike situasjoner , men det kom for en dag at her var vi ifra Eidens Hage, kjørt grytidlig for å rekke Duggurd :-)
God atmosfære, flotte produkter. Det som gjør det avslappende og kjekt å handle der er at jeg stoler 110% på produktene som står i hyllene. Dette er damer som ikke distribuerer tullemat !
Fenalår fra Persbråten, smør og Rømme fra Vivre Gård, Eplemost fra Hallerud eplehage ,egg , honning og en god del annet godt fikk være med oss hjem. Det ble et lite etegilde da vi kom inn døra!
Jeg kommer mer enn gjerne innom neste gang jeg drar forbi, og det bør alle som oppholder seg i Oslo-regionen i helgene også gjøre. Se mer info på www.duggurd.no











lørdag 27. april 2013

Vi lager hjemmebrygget øl

I fantastisk vær i Fitjars vakre skjærgård, har vi brukt formiddagen på en kaikant for å brygge eget øl! Dette er noe vi har hatt lyst til å lære lenge, hva kan være bedre enn å brygge sitt eget øl? Fint lite ifølge ryktene. Vi ble møtt av ølmisjonær og sjefsbrygger med en smaketår på hans egen pils. Helt perfekt! Ga mersmak og store forhåpninger for dagens brygg som skulle bli lys pils, en skikkelig sommerpils til nytelse på varme sommerdager. Sjefsbryggeren ble ølbrygger da datteren skulle gifte seg og krevde hjemmebrygget øl til bryllupet. Denne datteren har fremdeles flere fingre med i bryggingen, fornuftig pike! Selve bryggingen var iscenesatt av Slow Food Sunnhordland, og åtte lærelystne ølhunder ble galant geleidet igjennom ølbryggerkunsten denne vakre formiddagen.

Ølbryggingen slik vi gjorde det foregikk etter min selektive hukommelse slik:

  • Knuse malt og sette det på koking, såkalt mesking. Koke ut sukkeret av kornet for å gi gjæren noe å spise på. Dette foregår rundt 75-80 *C med stadig sirkulering og litt røring med eikespade.
  • Etter en time , halvannen heiser man ut malten.
  • Så koker man opp og tilsetter humle, koker en god time.
  • Tilsett smakshumle og kok i 4-5 min
  • Tilsett klarningsmiddel, alginatpiller, og kok i noen minutter til.
  • Kjøle det hele ned til 25-30 *C og tappe i gjæringsspann. Ikke få med gelegrumset i bunnen.
  • Bland ut gjær i egen flaske og fordel i spannene.
  • Gjære på et passelig 12-15 *C grader sted i 14 dager.
  • Ha på flaske. Lagre og modne så lenge du klarer å holde deg fra å smake. 6 uker er fint.
Utstyret du trenger kan fint lages med en sveisekyndig hånd. Det utstyret vi brygget med var stort sett hjemmesnekret og fungerte utmerket.

  • Ytterkar med bunnventil og tappekran
  • Indrekar med sil i bunn til malten og opphengsører( denne perforerte bunnplaten er et kritisk moment, den bør være i rustfritt stål med stansede hull. Hvis man borer hull / stikker hull i en plate blir det veldig lett problemer med at det tetter seg i meskeprosessen. Det kan bli et skikkelig griseri.
  • Krabbekoker, mange bruker det. Propanbrenner er ypperlig til dette.
  • Stativ for å ha kokekarene på
  • Kar for å sirkulere, veldig manuell metode. Tappe - ha oppi - tappe - ha oppi....
  • Heiseanordning for å ta ut meskekaret/ indrekaret. Sjakler , tau og en hjemmesnekret sveiv går finfint.¨
  • Kjølekrets/ coil og en hageslange i hver ende. Det enkle er ofte det beste .
  • Korneliusfat for CO2 og CO2-flasker med litt attåt
  • Gjæringsdunker med vannlås/ gjæringslås

(Bildene er ikke helt i rekkefølge)

Fra nederst til øverst : Hele maltkorn- Knuste maltkorn- Brukte maltkorn

Meske/koke-mundur

Tapper meskevæske for så å helle det oppi karet igjen. Dette gjøres kontunuerlig under mesking for å sørge for god sirkulasjon.

Prøvesmaker ølet til sjefsbryggaren

Korneliusfat og CO2-flaske. Kjøp gjerne korneliusfatene brukte, de er noget dyre ny.


Heiseanordning for meskekaret/innerkaret

Her har vi heist opp maskekaret/innerkaret fra ytterkaret.

Dyr er veldig glade i denne maltsaften. To skjønne vofser underholdte ølbryggerene underveis.



Skummer av under kokingen. ( nesten som kraftkoking dette :)

Humlepellets. Holder seg uendelig lenge i fryseren. Jeg har humlefrø liggende, kanskje jeg lager humlen selv etterhvert?! 


Alginatpiller. For å unngå grums, binder grumsen som måtte oppstå.


Kjølecoilen !




Selve bryggingen tar en 4-5 timer, dette er ikke stedet for å stresse. Underveis spise vi lapskaus med flatbrød og grytebrød av surdeig. Ble spurt om å ta med brød og smør til lunsjen under bryggingen, ble jo helt stresset. Hva i all verden lager man da?! Lapskaus+ Flatbrød = sant og grytebrød er alltids bankers. Så alle så mette og fornøyde ut da vi var ferdigsspist og brygget.

Planen er å få utstyr for å brygge eget øl her til gards innen rimelig nær fremtid. Men hvilket utstyr, hvor stort og til hvilken pris, det har vi ikke fått bestemt oss for. Og vi må sette oss ordentlig inn i dette med ølbrygging , finne litt lektyre og saumfare forum. Det brygges faktisk en god del her til lands nå, og flere skal det bli, erfaringsutveksling ligger nok nærmere enn mange tror.  Jeg liker å lage ting så naturlig som mulig, så det blir spennende å se hva vi kan få til på ølfronten. Jeg har også smått gryende planer om å lage mjød hvis vi får bikuber som gir god avling. Alle små gårdsbruk med respekt for seg selv må jo ha et lite gårdsbryggeri..... :-)



Det går et fantastisk program på NRK for tiden. Tirsdager 20:15 går serien med originaltittelen Bondeknøl. Den er dansk, skildrer en kar som driver bondelivet mest mulig selvberget. 1 episode skildret spiring av egen dyrket bygg for å få malt til å brygge øl. + lage ost, garving av skinnet fra hans tidligere kalv Helmut og mye annet moro. En skikkelig gladbonde.

For mer inngående informasjon om ølbrygging:
Elementene i ølbrygging
Alt du trenger får du blant annet her

fredag 26. april 2013

Bok-kupp på bruktbutikk

Tilfeldighetene gjorde at vi tok turen innom bruktbutikken i Sagvåg her på øyo. Der har de rett og slett alt mulig, men det var i den fyldige bokseksjonen vi virkelig brukte tiden. Det var ikke så mye matlitteratur, men fant litt av hvert som gleder et nysgjerrig og nostalgisk hjerte. Kupp må jeg si det var å finne teknisk engelsk-norsk vica verca ordbøkene av nyere utgave. Til 20 kr ?! Bruktbutikk er gøy :-)









torsdag 25. april 2013

Omregningstabell på veggen

Nå har jeg klødd meg i huet og bladd febrilsk i bøker med skitne fingre, for å finne ut av disse amerikanske målene innen matlaging. Cups, gallons og ounce, snakk norsk .... Av og til klarer min lille hjerne å klemme ut gode ideer , ei lita bilderamme fra Nille var det som skulle til for å eliminere frustrasjon og gjøre omregningsmål lett tilgjengelig. Med en personlig tøtsj slik som ungdummen lika da.


onsdag 24. april 2013

Økologisk kiwi og naturens egen dehydrator

Kiwi . Den hårete lille saken som jeg spiste tonnevis av når jeg var lita, har egentlig gått litt i glemmeboken hos meg. Et tilfeldig blikk i fruktdisken på Coop Xtra satt seg på en kurv med økologiske kiwi. Oisann, får man faktisk økokiwi på dagligvaren var min umiddelbare tanke. Så den ble med meg hjem.

Naturens egen dehydrator er vedovnen. Min bedre halvdel er en skikkelig askeladd som elsker å fyre i ovnen. Nå har han prosjekt : lage chilipulver. Opp av fryseren med masse chili , tine for så å tørke over ovnsfyren. Det ser ut til å gå så det suser. Ikke lenge til vi kan kverne de tørkede chiliene, og da er det tid for svette panner og brennede munner. ubarmhjertig chilisort. Vi tørker også kaffefiltre og annen våt biomasse på ovnen, så slipper vi en våt og misfornøyd biodunk.





tirsdag 23. april 2013

Syltet makrell

Syltet makrell er snadder , det har jeg nettopp fått erfare . Lettvint å lage og en fin måte å konservere makrellen på. Makrell kommer i store stimer og det er måte på hvor lenge man klarer stekt makrell til middags i en strekk. Men makrellsesongen er enda ei stund til, så den syltede makrellen kom fra fryseren.

500 g makrell, ferdig filetert
2 ts salt uten tilsetninger
2,2 dl vann
15 g myse
1 rødløk , hakket i store biter
1ts hele pepperkorn
1ts knuste pepperkorn
1 ts korianderfrø
1 ts spisskummenfrø
2 laurbærblad
1 liten tørket chili , smuldres/ flakes
0.75 l glass med lokk og pakning

Skjær makrellen i 1x1x2 cm biter
Bland med hakket løk og krydderier. ( blandet det direkte oppi glasset) . Rør sammen vann, myse og salt og ha over makrell&krydder-miksen. Hvis det ikke topper fisken, hell på mer vann til det dekker. Må også være et par cm luft på toppen. Lokket lukkes og glasset får godgjøre seg på kjøkkenbenken i et døgn. Sett det så i kjøleskapet hvor det kan stå godt og lenge. Får håpe mysen er snill med ingrediensene slik at man ikke risikerer suppe i glasset etter noen uker :-)
Oppskrift er knabbet fra Nourishing Traditions. Kan også lages med sild, men den sesongen er kanskje på hell nå ?













mandag 22. april 2013

Det våres i Eiden's hage

Ja her går det i ett i Eidens Hage for tiden. Grøftefyll og bearbeiding av nytint land. Og ikke minst alle de tusen ideene som flakser rundt i hodet mitt. Jeg skrev et innlegg rundt nyttår hvor jeg var bombesikker på at jeg skulle ha plantetunnell. Vel, det hadde jeg allerede glemt av, for nå vil jeg heller ha et til drivhus. Og sånn spinner hjernen min, hele tiden. Men hva skal man leve for om man ikke har noe drømmer? :-)


Hjorten har tatt turen inn i hagen og spist på morelltrærnes spede skudd, slitne rosenkåler som har overvintret og rosebuskene. Gjødslet godt har han også gjort, så fuglene må vite hvor mange som har vært i min lille hage , eller hvor ofte. Akutte tiltak ble heving av høyden med noe pakkehyssing fra Biltema , gamle cd-plater og flytting av utelykten som sto ved grinda og lekte det skjeve tårn i Pisa. Da håper jeg at dette fungerer som en vennlig hjortejager til sauene kommer med sauelukta si og holder hjorten vekk.
 Det spirer og gror i drivhuset. Ompotting av div. 3 gresskarplanter, og agurken tålte ikke mitt fravær så der var det en plante igjen da jeg kom hjem fra havet. En sitronverbena og en merian har overvintret, og aloe veraen måtte ompottes. Sur pga fravær av vedfyring var den også. Så da ble min lille venn flyttet ut i permanent varmt drivhus. Jeg fikk et veldig godt forhold til Aloe Veraen etter å ha lest boka :plantenes hemmelige liv. Da så jeg at den kan danse. ( jada, jeg både prater ,steller, stryker og vasker plantene, helt normalt det)
 Jeg tar vare på jordbærstiklinger. Det tar  litt vel av. Men nå skal den ene kassen få et nytt hjem. Skal prøve å få til et større land i år, og tilby selvplukk av ekte, ubesudlete jordbær årene som kommer. Og så lenge jeg ikke har hjerte til å ta livet av stiklingene, så blir det slik. Jeg gir gjerne bort planter.
I vinduskarmene står 3 hvitløk, de ser foreløpig veldig fornøyde ut. Håper å kunne dyrke all løk selv etterhvert.

 Det kommer seg sakte men sikkert. Vært nydelige vær denne helgen, satser på at vi ikke drukner i regn uken som kommer.
 Heldigvis noen skudd igjen på morelltrærne etter hjortens herjinger. Men formfaktoren har fått seg en smell, dette blir trær med et sjarmerende utseende. Og hva har det å si når morellene smaker himmelsk?!
Her er en liten tøffing av en rabarbra. Fått fra min kollega litt sør i hogget.  Jeg gleder meg til rabarbrasuppe! Jeg gir også bort rabarbra til den som vil ha. Har noen planter på gang ifra frø fra Ukraina. Heirloom-type.

 Grøfting må være det kjedeligste som finnes. men snart ferdige. snaaaaart. Et tips, ikke la dem stå vinteren over. Vi fikk smertelig erfare frostsprengning som la mold over grusen før duken = dårligere drenering ifølge ekspertene. Men vi reddet stumpene vil jeg påstå, nå venter jeg spent på neste regnskyll. Et sikkert vårtegn mens vi holdt på; linerla spratt rundt og kvitret. Og jeg pludret i vei og hilste den velkommen, slik jeg alltid gjør. Må jo prate med småfuglene. Og i værboka står det som følger; hvis man ikke hilser linerlen velkommen blir det uår og dårlig avling. SÅ vet man det, jeg må ha noen gode instinkter. ( eller bare litt småsprø i knotten for uinnvidde) Bokfinken er også på plass, og det er et herlig leven i meisebollene. De faste blå og kjøttmeisene er ikke særlig glad i konkurranse!
 Godt å endelig se litt vårfarger.

Vårblomstene er seine og små i år. Påskeliljene er dvergvarianter, det er de ikke vanligvis. Snøklokkene er to måneder seinere enn i fjor. Og jordskokken satt jeg 13 mars i fjor. Årets ble plantet igår. Det merkes at kong vinter har satt hardt i iår, men naturen ordner seg, og jeg har tro på at våren eksploderer og går kjapt over til grønn og blømende sommer.

søndag 21. april 2013

Nyåpnet brie fra Kãserebellen

En morgen som starter med nyåpnet brie fra de høye alper, brakt til mitt matbord via tidsporten og snille engler som organiserer, DET er en fin morgen det. Med grytebrød av surdeig og fårepølse fra Evanger og litt akasiehonning, da er livet fint å leve.

1 kg med upasteurisert brie, hvordan i all verden skal to tusseladder få spist opp dette før den får føtter og går ut av seg selv? Vel, med dagens inntak som mal så kommer denne osten til å være borte på 5-6 serveringer. Store oster i hjulsform appellerer virkelig til denne damen. Selve osten kommer som nevnt fra Alpene, vårt kjære Kaserebellen som produserer på melk fra gressende kyr. Med friskt vann fra isbreer og alpeurter, så er denne osten en nytelse for øyet, ganen og ernæringen. Tidsporten er stedet.





fredag 12. april 2013

Noen interessante nyheter

Småfugl erstatter sprøytemidler , I Stjørdal har de skjønt det! Nå er det på tide å snekre fuglekasser for meiser og fuglesnappere. De spiser noe vannvittig med små irritasjonsmomenter ( les Mygg og knott)  Kanskje går vi en sommer i møte med mer fuglekvitter og mindre mygg. Hadde ikke det vært kjekt? Lenge siden jeg har snekret fuglekasser. Hvilken fugl som bosetter seg kommer ofte an på diameteren på hullet. Se mer her :Lage fuglekasser


Får ikke avlive dyra hjemme Goddag mann økseskaft. Hva er det egentlig myndighetene med mattilsynet i spissen jåsser med? Hjemmeslakt på slike dyr vil jeg påstå er mye mer gunstig for dyrenes velferd enn å sende de milevis og timesvis avgårde for institusjonsslakt. Og med de hornene. I en trang lastebil? Hjelp.  Jeg blir litt usaklig i slike saker, jeg blir så opprørt. Nationen er et nettsted vel verdt å titte innom iblant.

Rekeskall mot sopp på grønnsaker
Dette kan bli spennende. Forhåpentligvis blir dette et naturlig stoff for å ikke få sopp på grønnsakene. Regner med det er grønnsakene det er snakk om. Jeg ser egentlig ikke helt for meg hvilke sopper, men bare de ikke ødelegger de naturlige og viktige soppene i jorda, så kan det jo bli bra ?


Natron, veien til bedre helse?   Dette er et blogginnlegg på en blogg jeg aldri har sett før. Nå tror jeg ikke at en ting kan revolusjonere en helsetilstand, men alltid moro med hverdagslige produkter med flere bruksområder. Mange tips, noen kan vel tas med en klype salt.
Oppdatering 13/4- For at ikke alle tror at jeg sluker alt jeg leser rått, nyansering er viktig : Hvorfor Ph-dietter og natronkurer ikke virker . Dette er en blogg av en kar som heter Tjomlid. Han graver i forskning og pirker borti mange temaer som virker hårsåre. Jeg synes det er mye interessant, men mye jeg stiller meg litt undrende til. Hvordan man leser forskningsrapporter kan gi forskjellige utslag har jeg hørt. Interessant er det, selv om det bruses litt vel mye med fjærene i både blogg og kommentarfelt.


Nå har jeg bare ei lita uke igjen til jeg entrer Eiden's hage. Plante, så , grave, hage, planere, konstruere, dikkedere, transportere, osv. Bare vi ikke får nedbøren som skulle vært de siste 100 solskinnsdagene. :-)


 
Gleder meg til dette synet åpenbarer seg igjen. Og jeg må ha meg et drivhus til.


mandag 8. april 2013

Sov du vesle spire ung

Fremdeles er det snø og kulde. Men i drivhuset spirer det og gror med litt varmehjelp. Og det ser jo veldig koselig ut. Jeg er på jobb, og tripper etter å komme hjem og begynne med hagen. Krysser fingrene for at tæle og annet rusk er dratt sin vei når jeg er tilbake.

Impecta.se får inn årets siste bestilling fra meg de nærmeste dagene. Jeg må ha blomsten Stormhatt, en plante som vokser hvert år i min avdøde bestemors hage. Og artisjokker er flotte blomster som også kan spises. Rosenrot og Kvann blir også bestilt, får se om det blir suksess av frø.

Jeg gleder meg Jeg gleder meg Jeg gleder meg til VÅR! I blomstring står!

Mørkt og svart, men i drivhuset er det lyst og vakkert. Snart mine små spirer, snart er det vår.
 
Det har spirt en haug med ting, jeg tror jeg har tatt meg vann over huet, men moro skal det bli.
  • middagsblomster
  • gresskar
  • vanilje og kanelbasilikum
  • 3 sorter grønnkål
  • div tomater
  • sylteagurker
  • 2 sorter purre
  • ringblomst
  • kamille
  • ruccola ( helårlig drift om man vil)
  • kjemperødbeter
  • 3 typer reddik
  • 2 typer rosenkål
  • tindved fra frø
  • brokkoli
  • gul portulakk
  • etc etc
  •  
  •  
 
En glede på jobb; jeg fant Brie de Meux. Den med reven på. Upasteurisert og herlig. Kjekt!