tirsdag 23. april 2013

Syltet makrell

Syltet makrell er snadder , det har jeg nettopp fått erfare . Lettvint å lage og en fin måte å konservere makrellen på. Makrell kommer i store stimer og det er måte på hvor lenge man klarer stekt makrell til middags i en strekk. Men makrellsesongen er enda ei stund til, så den syltede makrellen kom fra fryseren.

500 g makrell, ferdig filetert
2 ts salt uten tilsetninger
2,2 dl vann
15 g myse
1 rødløk , hakket i store biter
1ts hele pepperkorn
1ts knuste pepperkorn
1 ts korianderfrø
1 ts spisskummenfrø
2 laurbærblad
1 liten tørket chili , smuldres/ flakes
0.75 l glass med lokk og pakning

Skjær makrellen i 1x1x2 cm biter
Bland med hakket løk og krydderier. ( blandet det direkte oppi glasset) . Rør sammen vann, myse og salt og ha over makrell&krydder-miksen. Hvis det ikke topper fisken, hell på mer vann til det dekker. Må også være et par cm luft på toppen. Lokket lukkes og glasset får godgjøre seg på kjøkkenbenken i et døgn. Sett det så i kjøleskapet hvor det kan stå godt og lenge. Får håpe mysen er snill med ingrediensene slik at man ikke risikerer suppe i glasset etter noen uker :-)
Oppskrift er knabbet fra Nourishing Traditions. Kan også lages med sild, men den sesongen er kanskje på hell nå ?

10 kommentarer:

 1. Både ser og høres godt utr synes jeg! Kan nesten ikke vente til makrellsesongen - da kommer guttene mine hjem med massevis av selvfisket makrell. Lykke! :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Makrell er en herlig sprellefisk, tenk at i Nordnorge kalles den en u-fisk! Ser ut som de har tatt til vettet de senere år heldigvis, det er jo en nydelig matfisk. Håper du får masse blodfersk makrell fra guttene dine, det er pur glede!

   Slett
 2. Nam! Dette skal testet ut! Makrell er jo bare så godt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det er skikkelig snadder ! Godt og salt, pittelitt syrlig, midt i smaksblinken for meg. Håper du blir like fornøyd :-)

   Slett
 3. Jeg snakket med Bestemor fra Nord-Norge, hun sa at grunnen til at de kalte det for en u-fisk var at de hadde så enormt mye annen fisk å ta av

  SvarSlett
 4. Ja det kan jo være en fin forklaring, men makrell er jo så godt. Skjønner ikke hva de tenkte med :-)

  SvarSlett
 5. Vet du hvor lenge den kan oppbevares i kjøleskap før den blir dårlig?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er jeg usikker på, men den sto et halvt år i kjøleskap uten problemer her . :)

   Slett