onsdag 23. oktober 2013

Kunsten å sy sin egen lammerull


Reproduserer er gammelt blogginnlegg fra min gamle blogg. Må alltid inn der for å se hvordan det var man sydde rull. Nå er tiden inne, det er nå man får ferskt lammekjøtt i butikken, fra fjellvandrende og urtebeitende lam.  Skal ikke mye annet til enn å observere en svange i kjøttdisken, så nå har du sjansen til å gjøre unna rullelaging i god tid før julestria.


Idag har jeg laget lammerull sammen med to morsomme damer. Dette er mattradisjon og håndtverk på sitt beste. Selv har jeg aldri vært borti det å lage lammerull, så jeg gledet meg storveis over å få være med å lære dette kulinariske kunsstykket.
Det man trenger :
- 1 lammelår, skjær av kjøttet i biter, 3x3 cm, 1 -2 cm tykke
- 2 "svanger" , slagsider av lam, den kjøttdelen man ruller kjøttet inn i. Spør i ferskvaredisker.
- Strømperull, kjøp noen meter. Alltid kjekt å ha på lur.
- hyssing og nål. Gjerne to nåler, lett å knekke , og maks irritasjon med en knekt nål.

Krydderblanding:
- 4,5 ss salt
- 4,5 ts sukker
- 4,5 ts ingefær
- 4,5 ts pepper
- 7,5 ts gelatinpulver¨

dette blandes godt, ha gjerne på en tom krydderboks med dryssefunksjon.
Kjøtt og svanger på plass.

Hvordan vi gjør dette :
Først begynte vi med å skjære til svangene. Vi får oftest tak i svanger som er trekantede, disse legger vi slik at de blir rektangulære, skjærer vekk det som gjør at det ikke blir ett rektangel. Også syr vi sammen trekantene. Så er det klart for å legge krydder og kjøtt lagvis. Dryss 1 lag krydder, legg på kjøtt , dryss krydder, legg på kjøtt og siste toppdryss med krydder. Så er det tid for rulling og sying.Her bruker vi husholdningshyssing av bomull. Dette er en maktdemonstrasjon, rull så hardt og tett som du klarer, bearbeid rull-emnet . Så snurper du den ene siden og begynner å sy sammen rullen herfra. Sy og rull, og prøv å få rullen stram og fin, stapp etter kjøtt som er på ville veier. Dette kan være noget slitsomt, men absolutt verdt det.   Når hele rullen er sammensydd, så er det tid for å træ på nettingstrømpen. Her er det greit å være to, den ene snurrer opp nettingstrømpen og begynner å dra den på, den andre holder igjen. Nå ser man om man har vært flink å sy, rullen kan få hard medfart. Når nettingstrømpen er kommet på, så syr eller knyter man strømpen sammen. Voila, første steg på veien til lammerull unnagjort.
SÅ er det tid for saltlake.
Kok opp :
- 5 liter vann 
-  500 g salt
- 2 ss sukker
- 6 laurbærblad

La dette kjøle seg ned.
Så lar du lammerullene ligge i saltlake i 3 døgn, dette gjør at man får en jevnere saltsmak på rullen. Etter de 3 døgnene, fryser man ned rullene hvis det er en tid til de skal til pers. Når man er klar for prøvesmaking skal rullene kokes, presses i rulle/syltepresse, og deretter nytes. Kommer tilbake med hvordan dette foregår om noen uker. For våre ruller inntar fryseren inntil videre.
Begynt å sy svangene
Rullen er ferdigkrydret og klar for rulling og sying
Halveis i sammensyingen
Mesterverket er ferdigsydd
Også var det nettingstrømpen som skulle over den svære rullen.
Men disse to drevne damene får det til så lett som bare det!
Fornøyde lammerull-makere.

6 kommentarer:

 1. Takk for et grundig og fint innlegg, dette kommer jeg nok tilbake til på et eller annet tidspunkt. Jeg er bortskjemt med å ha en mor som lager lammerull hver jul, men det er jo egentlig ingen unnskyldning for ikke å lære seg det selv ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg synes din mor kan ta deg med på rullelaging, hun er sikkert hundre ganger flinkere enn meg til å sy rull. Også er det så kjekt å lære via generasjonene , eller hva tror du ? :-) men det er jammen meg kjekt å klare selv også, lenge leve litt pippi-mentalitet ! :-D

   Slett
 2. Har visst aldri falt meg inn å lage lammerull. Men nå ble jeg nyskjerrig:!! Har spist lammelår fem søndager nå i høst tror jeg. Det smaker jo bare så fantastisk godt når man langtidssteker. Hurra for lam!

  SvarSlett
  Svar
  1. Lam er helt nydelig. Spiste fårikål av lam idag til middag, rene festmåltidet. :-D

   Slett
 3. Detter kunne jeg tenkt meg å prøve. Hvor får man kjøpt nettingstrømpen som du trer utenpå?

  SvarSlett
 4. Hvor jeg kjøpe synål, tau og nettingstrømpen? Ingolf

  SvarSlett