lørdag 10. november 2012

Mannen i huset har "mast seg til" lørdagsgodt.

Ja, så var det helg igjen. I min bok indikerer det at det er lov å lage seg noe ekstra godt, hvilket i vårt tilfelle medfører at vi skal lage lørdagsgodt! Nærmere bestemt karamell, eller fudgekaramell for å være eksakt. Du som leser kjenner sikkert til disse store myke godsakene du får kjøpt i løs vekt i snopehyllen, vell mitt postulat er at det er mye artigere og noen vil nok også hevde at det blir mye bedre om du lager dem selv hjemme. Som ekstra bonus kan du bestemme selv hvordan de skal smake og derigjennom skreddersy ditt eget snop, genialt spør du meg.

Så til verket!

Du trenger:

2 dl sukker
1 dl kremfløte, ( ikke "tullefløte" )
100 gr hvit sjokolade, ( vi bruker Jacob's Utvalgte, men f.eks Freia fungerer utmerket )
1 ss smør, ( ikke margarin eller annet dillesmør )
En "dert" vaniljeessens eller ekstrakt, ( vaniljesukker går også an )
Et knivsodd med salt om du bruker lite salt smør, ( som vårt usaltede smør fra Tidsporten )






Av utstyr er følgende greit å ha:

Tykkbunnet kasserolle
Steketermometer
Litermål
Et egnet røremedium, visp/sleiv, U name it
Vekt kan være nyttig men siden vår sjokolade er 100 gr, vel, du skjønner


























Du gjør:

Bland sukker og fløte i kasserollen og sett på varmen, rør med jevne mellomrom. Når du merker at det begynner å boble kan du stikke termometeret nedi og følge godt med, så fort temperaturen når 115 *C tar du pannen av varmen og setter den til kjøling. Siden vi her i huset er noget utålmodige bruker vi kjøleskapet for å akselrere nedkjølingsprosessen. 







Mens første ladning kjøler seg ned blandes resten av ingrediensene. knekk opp sjokoladen i små biter, bland inn romtemperert smør og tilsett en liten dert vanilje, ( Jada, du kan selvsagt bruke vaniljesukker, det er bare ikke like godt synes vi her i huset. ) Om du vil kan du sette denne blandingen på svak varme for å hurtig lage en smooth finish, siden vi er litt opptatt av milijøet bruker vi restvarmen fra første runde til dette.


                                                                     







Når fløte/sukkerblandingen har nådd +/- 55 *C blandes alt sammen til en jevn, ( og fristende ), masse som så helles i en egnet form. Et rekangulært plastbeger er fint til dette, når du kjøler det hele ned igjen vil du stå igjen med en herlig blokk fristende karamell. Kutt så opp i passende biter og gjør deg klar for orale nytelser i fleng.... Dette er godsaker!



6 kommentarer:

  1. Mmmmm, ser deilig ut! Tror jammen jeg må prøve:) Takk for tips!

    SvarSlett
    Svar
    1. Vel verdt å prøve. Farlig godt, lykke til !

      Ingelill :-)

      Slett
  2. Åj, åj, åj, må absolutt prøves snarest!

    -G

    SvarSlett
    Svar
    1. Anbefales! Men det er mektige saker, så jeg anbefaler dem ikke til daglig konsum. Hi hi

      Slett
  3. Holder på å lage disse til julegaver nå :) Spent på resultatet!
    -M

    SvarSlett