Passelig grove surdeigsbrød
2 brød
- 50 g helkorn spelt
- 50 g helkorn bygg
- 50 g helkorn rug
Bløtlegges i godt med vann og litt eddik/ myse over natten
- 325 g siktet spelt
- 150 g sammalt spelt
- 175 g havregryn
- 150 g sammalt rug
- 3 ss surdeig
- 1 ss eddik
- 1 ss lønnesirup
- 1,5 ts salt
- 50 g smør , smeltet
- 5 dl vann
- Alt ovenstånde blandes sammen og kjøres i kjøkkenmaskin til det er godt blandet. Deigen skal være litt fast siden den blir bløtere ved langtidshevingen. Sett deigen under plast og la stå i ca 12 timer.
Etter disse 12 timene rører man 25 g gjær i ca 1 dl kaldlunkent vann og kjører dette i deigen med kjøkkenmaskin. Så sette man deigen til sides under plast i et par timer.
Bak så ut 2 brød. Jeg bruker å rulle dem i litt solsikkekjerner, sesamfrø, linfrø og havregryn før jeg har dem i formen, men det kommer helt an på dine preferanser hva du synes er snadder. For det er ingen nødvendighet. TIl vanlig liker jeg best å rulle i bare havregryn.
Smør formene med kokosfett eller smør, samme med benken hvis du baker ut på den.
Spennende oppskrift! Hvorfor bruker du gjær i tillegg til surdeig? Og hvilke forskjell utgjør det?
SvarSlettPå disse brødene har jeg ikke prøvd å bake uten gjær. Men det må jeg prøve. har bare blitt en vane med baking hvos siste heving kjøres hardt i hevelsens tegn med gjær. :)
Slett