tirsdag 8. januar 2013

Dehydrert lever fra storfe

Det nærmer seg tiden for å dra på jobb igjen, og da oppsto det en utfordring i mitt kosthold. Hvordan få med seg lever på jobb?! Min første tanke var å tørke lever for så å pulverisere og ha i gelatinkapsler. Inspirasjon til det tok jeg fra Fra jord til bords herlige blogginnlegg. Men, og dette er et stort men, sikkerhetsrutinene for å komme seg i nordsjøen sier at man IKKE kan ha med piller som ikke er i uåpnet og eller forseglet beholder. Hva i all verden finner man på da?!Svaret åpenbarte seg; hvorfor ikke bare dehydrere noen fine skiver , da er det jo bare vanlig mat man tar med seg.


Som sagt så gjort. Storfelever ble kuttet i ca 1 cm skiver, drysset på salt, pepper og cayenne, og lot det tørke i dehydratoren på 48*C i 24 timer. Da ble de tørre og en anelse crispy i kantene.
Puttet i tett beholder og ned i reisebagen med dem.
De smaker ikke så mye, bare litt leversmak. Og det kan alle tåle . Men bitene var litt seige, så det satte seg litt i jekslene, og jeg fikk en ganske lang ettersmak av lever. Ikke at jeg synes dt er så farlig, men vet om bedre smaker å ha i munnen over lengre tid.

 
Å få med seg kostholdet i bagen er ikke så enkelt. Men jeg prøver å tenke litt kreativt, så da er det utrolig hva man kan finne på. Har dårlig tilgang til kjøleskap og kjøkken på jobb, så det er ikke veldig enkelt med mine hverdagslige gjøremål. Men 14 dager går fort . Bare så irriterende àt neglene alltid knekker der ute, jeg tolker det som et tydelig tegn på at jeg ikke får i meg nok næring på jobb.  Men denne gangen skal det ikke stå på næringen fra lever ihvertfall. Forrige tur bunkret jeg opp med gelatin og kokosfett og smøroljefra green pasture. Denne turen har jeg med meg ny ladning fermentert fiskeolje og smørolje fra green pasture. De to sistnevnte får man igjennom tidsporten.no, tradisjonsrike produkter , smaker lett tørrfisk. Nam nam. Krysser fingrene for mye carpaccio denne turen også, gravet fisk er det også mye av, og jeg spiser grådig av det når jeg er på jobb.  Det has klor i drikkevannet tidvis (noe jeg forbanner sterkt) så jeg har kjøpt med meg en drikkeflaske med kullfilter som heter Bobble. Fant den på ebay, skal rense vann for klor og annet svineri. Sendte ei flaske med Tommy til Korea , forhåpentligvis smaker det litt bedre av flaskevannet etter en rundtur i filteret.

Ellers har jeg jobbet i hagen idag. Deilig å bo på Vestlandet. Når det ikke regner, så er det helt fantastisk å kunne gå ut å herje litt i jord og mold. Jeg gleder meg til Våren !
15 kommentarer:

 1. Jeg sier bare ughh! Tøffe dame:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Og idag har nyttårsforsettet mitt trådt i kraft. Jeg har spist rå lever for første gang:) Tjohoooo. Ganske kry. Ikke smakte det veldig vondt heller, svelgte unna med vann og en bit mørk sjokolade til slutt.

   Slett
  2. Du er RÅ! Barrieren er brutt, velkommen i klubben for rå lever-elskere. Det er jo bare snadder! Hvilken lever var det? :D

   Slett
  3. Takk:)))Storfelever er det første jeg prøver meg på. Og idag fant jeg massevis av frosne lammelever på Ultra ved Brynssenteret i Oslo. Virker som det er lett å bestille i ferskvaredisker også. Farvel dyre kosttilskudd:)

   Slett
  4. Ja er det ikke fantastisk å kunne spise mat istedenfor pulver og piller!? Jeg synes det er veldig tilfredstillene, og føles veldig rett. Og naturlig, man ser faktisk hva man spiser :)
   Jeg elsker Ultra, men de er ikke på vestlandet dessverre. Men butikkene begynner å våkne og kan skaffe det utrolige. For dem som spør og graver , slik som oss :)

   Slett
 2. Oioi, enig i den! Tøff!
  God tur til deg :-D

  SvarSlett
 3. Hehe, takk for det. Levertøffa her :) Eller kanskje jeg bare er prisgitt å alltid ha likt lever? Sunt er det ihvertfall har jeg hørt... :D

  SvarSlett
 4. Om bitene var seige har du sannsynligvis ikke tørket dem tilstrekkelig, og de kan da avgi fuktighet i beholderen, slik at de eventuelt mugner

  Den litt mer konsentrerte søtheten i den tørkede leversmaken kan enten framheves ved å gni leverbitene i f.eks råsukker før tørking, eller motvirkes en del ved å bruke mer salt.

  PirkePetter

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja jeg tenkte litt på om de var tilstrekkelig tørket, får se hva som skjer utover i turen. Kanskje det blir sukkerstrø neste gang? Er ivhertfall godt med salt og pepper, tynne biter blir nesten som chips. ;)

   Slett
 5. Dette synes jeg er megatøft. Spist rå lever en gang; restauranten var så fin at den stekte kalveleveren var rå. Spiste jeg. Men ikke noe jeg higer etter.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den restauranten hadde skjønt det de :D Hvor var det?
   Kan jo ikke påstå rå lever er det jeg spiser til lørdagsgodt , men jeg foretrekker det fremfor de grønne pulverdrikkene jeg har konsumert som skulle være så sunne.... Man lærer så lenge man lever . ;)

   Slett
 6. Spenstige saker! Har bestilt meg dehydrator så kanskje dette blir et prosjekt, men dog så tror jeg at jeg blir å putte det i kapsler. Har ikke noen problemer med å svelge unna rå lever men tørket tror jeg er verre da smaken blir forsterket. Bestilte meg noe lever pulver for en stund siden og det har så å si stått urørt etter første smakstesting...blæ, det var ille greier.

  -G

  SvarSlett
  Svar
  1. Dehydrator er en kjempenyttig dings. Mange har ledd av meg og påstått at den kom bare til å støve ned, men den har vært i mer drift enn jeg selv hadde trodd de siste 3 årene. Er det excaliburen? Eneste jeg angrer på er at jeg kjøpte med 5 hyller, ikke 9.
   var litt merkelig med tørket i starten, jeg tygget med fremtennene og svelgte ned med vann. Men nå tygger jeg og smatter og koser meg, eneste irritasjonsmomentet er at det setter seg noe ekstremt godt i jekslene.
   Leverpulver, hmmm, putt det i kapsler så er du kvitt det :D

   Slett
 7. Hva hvis du maler det opp først? så blir det nær sagt flytende. deretter dehydrerer du det og i teorien vil du da få tynne sprø flak ;) Kanskje dette ikke setter seg så godt i tennene?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ingen dum ide, men jeg tenker at jo mindre bearbeiding , i dette tilfellet kuttflater, jo mindre forringelse av næringsstoffer. Lever skal visst være litt skjør på slikt :-)

   Slett