mandag 21. januar 2013

Tannhelse på den tradisjonelle måten?

Her kommer et innlegg til som er i siste liten angående gode tilbud.
http://healthymouthsummit.com/  er en nettside som har distribuert videoer med personer som jobber med tannhelse på en litt annen måte enn den norske legeforening. Her snakker vi ikke om fluortabletter og annet svineri, men heller hvordan dette kan ødelegge og hva som kan reparere og pleie tanngarden. Jeg har sett dette anbefalt på veldig mange amerikanske blogger som er sterkt inne i WASP og tradisjonskosthold , ja slik jeg og mange andre har fått øynene opp for,
Jeg har ikke sett over hva jeg fikk tilgang til av bøker og videoer, men jeg kjøpte full pakke med informasjon til 79$ . Dette går opp idag til 149$ ! Så raska på.
Skulle så gjerne gitt et resymme av det jeg har fått tilgang til, men jeg skal sette meg ned med dette når jeg er hjemme fra havet om et par dager . ( YESS, hjem til surdeigsbrød og kombucha +litt lei av å spise tørket lever nå)

Tannhelse er viktig, og jeg er skeptisk til hva som blir promotert kommersielt. Hos http://healthymouthsummit.com/ har man en mulighet til å lære tannhelse på en annen måte, og jeg har stor tro på å få meg både den ene og den andre aha-opplevelsen.


46 kommentarer:

 1. Har fulgt med på healthymouth summit denne uka og sett de gratise videoene som ble lagt ut. Meldte meg på seminaret før jul. Fikk ikke med meg alle presentasjonene, men en god del. Veldig interessant og læringsrikt! Er både fokus på tannhelse og kosthold. Lurer faktisk og på om jeg i tilegg skulle ha kjøpt den pakken.....hmmm

  -Guro

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg gleder meg til å titte igjennom materialet. Har også bestitl boka How to cure tooth decay. Blir kjekt å lese om dette.
   Kjøpt pakken? Før rabatten gikk ut? :0

   Slett
 2. Cure tooth decay er fantastisk bra og en veldig lett-lest bok, mye oppskrifter finner du også der. Etter å ha lest den og Dr. Prices book, har jeg en mye bedre forståelse i forhold til min egen problematikk når det både gjelder tannhelse og feilstruktur i skjelettet. Oj, hva jeg skulle ha ønsket jeg visste når jeg var barn!eller hva jeg skulle ha ønsket mine foreldre hadde visst.

  Selvsagt ble jeg for sent ute, men ser prisen ligger på $ 99 så ikke så ikke så stor forskjell. Tannhelse er fasinerende saker. Jeg satt nettopp å leste litt rundt på mommypotamus bloggen:http://www.mommypotamus.com/epigewhat-how-facial-structure-affects-your-childs-health/

  Tannlegen som ble intervjuet nevnte dette nye systemet som kan erstatte tannregulering :https:/dnaappliance.com/faq.html
  Selv har jeg problemer med bittet og skeive tenner så har alltid ønsket å få gjort noe med det men syns tannreguleringen er et stort inngrep, dessuten svært dyrt. Ikke er det sikkert spesielt morsomt å gå med som voksen heller hehe Dette virker jo som om en mye mer naturlig måte å kunne endre stillingen på tennene, men vet ikke om det er humbug....hmmmm: https://dnaappliance.com/faq.html
  Interessant er det i hvertfall. Hvis du ser på galleriet ser du at ansiktsformen også endrer seg. Skulle gjerne visst om det er noe som kunne fungert...

  -G

  SvarSlett
  Svar
  1. Søk på Orofacial Myology, så får du mye god info og youtube-filmsnutter om hvordan du bl.a kan forandre kjeftamentet positivt.

   Tradisjonskostholdet, med mye animalske og næringskonsentrerte matemner vil forandre kjeveformen din over tid, slik at du får plass til alle de tenner du vil ha. Skjelettet (inkludert kraniet) fornyer seg selv fullstendig i 10-års sykluser, og denne fornyingsprosessen påskyndes enormt via konsum av næringsrike matemner.

   Massasje med kokosolje, og gjerne magnesiumolje eller andre næringsstoffer i flytende form, langs kjeven og den midterste delen av ansiktet vil også stimulere nydannelse av benceller, og som igjen vil forandre og utvide kjeven og den midterste delen av ansiktet ditt. Utover ovennevnte terapi er også kraniosakralterapi en god ide, men da i trynet, ikke skallen. Jeg har selv utført dette på flere barn og unge, med suksess i alle tilfeller. Skjønt det tar gjerne måneder med daglig massasje. Et næringsrikt kosthold, især på vitamin K2, som i hovedsak styrer utviklingen av den midtre delen av ansiktet, vil få fortgangi prosessen.

   Jeg utviklet min egen massasjemetode, delvis basert på kraniosakralterapi, for å påvirke og forandre ansiktsformen i hovedsaklig barn med underutviklet kranie og ansiktsstruktur, og hadde tenkt å ta patent på denne da jeg plutselig en dag så at noen allerede hadde tenkt samme tanke, og kommet meg i forkjøpet. Og da også basert på kraniosakralterapi. Skjønt jeg var hakket smartere, da jeg også inkluderte kokosolje (fettet stimulerer økt energiproduksjon i bl.a benceller) og næringsstoffer i flytende form, såkalt "transdermal nutrients" (magnesiumolje er like bra) i massasjen, for å påvirke cellenes energiproduksjon, og dermed den genetiske utviklingen! Så smart er jeg :-) **lydløs applaus**

   Verken tenner eller skjelett og kranie er døde, mekaniske substanser, men levende celler som fortsetter å vokse og utvikle seg hele livet. Så det sier seg selv at optimalt med næringsstoffer kombinert med fysiske stimuli (massasje, rolfing, myofascial release, myotherapy, orofacial myology, kraniosakralterapi, strekk og tøy, yoga og trening generelt) vil forandre disse tilsynelatende mekaniske og statiske strukturene i optimal retning. Husk at uansett hvor gammel du er kronologisk (dvs mentalt), så er skjelettet ditt, kranie/ansikt og tenner inkludert, aldri eldre enn 10 år eller yngre.

   PirkePetter

   Slett
  2. Hei Petter, tusen takk for veldig interessang info. Kjeftamentet Lol- du får sagt det! Jeg søkte litt rundt og mange av videoene på youtube stamme fra denne siden: http://www.orofacialmyology.info/ Regner med det er disse øvelsene du mener?

   Har du noen mulighet til å beskrive den massage metoden du utviklet (eller er det kanskje hemmelig?;-)) Hadde i hvertfall vært spennende å høre mer om da dette er noe jeg veldig gjerne kunne tenkt meg å prøve ut. Er det kanskje ulike teknikker i forhold til hvordan feilproblematikk du har?

   Er godt kjent med både rolfing og craniosacral terapi+++ x ant. ulike terapier etter mange år som pasient. Har også studert litt fysioterapi tidligere.

   Det var da synd at du ikke fikk patenten på den metoden. Hvem var det som stakk av med den? Du får en høy- og stående applaus av meg i allefall. Lar meg stadig imponere over din kunnskap, og ikke minst at du innehar kunnskap på så mange områder.

   -G

   Slett
  3. Ja, det er noen av de øvelsene jeg har funnet selv. Jeg husker ikke hvem som hadde tenkt ut noenlunde det samme som meg, annet enn at det var en mann, og at han hadde bakgrunn i bl.a kraniosakralterapi.

   "Min" metode var en kombinasjon av tryne-kraniosakralmassasje og vanlig massasje, samt innspill fra ayurvediske massasjeøvelser inni nese og munn, for å løsne spenninger i vevet i nevnte kroppsåpninger. Jeg hentet også ideer fra kinesiologi og fra konseptet tensegrity. Jeg hadde omtrent samme erfaringer med dette som dem som sies å oppnås via orofacial myology, og neurocranial restructuring.

   PirkePetter

   Slett
  4. Det mest forvirrende er at det er så mange ulike metoder som fokuserer på ulike årsaker, slik som denne feks Neurocranial Restructuring http://www.ncrdoctors.com/photos/ncr-resourse-photos , men det er vel ulike veier til Rom. Det jeg har problemer med å forstå er for at kjevestrukturen skal forandres og bli bredere må det jo en lengdevekst til tenker jeg? Hvordan er det mulig med tanke på en voksen person? Selve stillingen og symmetrien forstår jeg kan korrigeres og forandres, men selve veksten? Er det via å stimulere det omliggende vevet/bindevev/muskulatur og ta utganspunktet i blueprinte og hva som er det optimale strukturen for den enkelte at dette er mulig? hmmm...hadde satt veldig stor pris på om du kunne utdypt det hele mer.

   -G

   Slett
  5. Spennende lesing! Jeg er helt fiksert på kjever og ansiktsform etter at jeg leste Deep Nutrition og nå når jeg har begynt å dykke ned i Healing our children. Nå ser underutviklede kjever over alt, og er misunnelig på dem som har enda finere kjeve enn meg, he-he...
   Har sett mange eksempler på hva osteopati gjør med symmetrien i kraniet og ansiktet hos babyer, men at man kan påvirke utviklingen av kjeven også er mildt sagt fascinerende! Det må uansett være mye mer påvirkbart hos barn før vekstsonene i knoklene lukkes?
   Skulle det vise seg at magnesiumolje og tradisjonskost vil gi meg enda mer velutviklet kjeve og ansiktsform tar jeg det som en deilig bonus :-) Kløft i haka, hva er det? Manglende fullstendig lukning av kjeven i front? Forøvrig det feminine trekket jeg er mest fornøyd med hos meg selv, he-he...
   Helsing frå Mona :-)

   Slett
  6. Haha..for et sammentreff- begynte på deep nutrition i går! Allerede veldig fascinert. Og jepp- jeg har også fått et haukeblikk for ansiktsform og kjeveparti...hehe. Kjenner meg en smule misunnelig på de med bredt og velutviklet ansikt.
   Det er det med lukking av epyfyseskivene jeg funderer på også...De lukkes jo slik jeg vet det etter endt pubert...så hvordan kan en lengdevekst av kjevebenet fortsette i voksen alder? Håper PP kan forklare mer..

   Har selv et veldig smalt ansikt, måtte trekke alle visdomstenne da de kom ut så har åpenbar plassmangel, spesielt i nedre del av munen. Har også problemer med bittet da under og overkjeven er like lang så overtennene går ikke over undertennene (som er det normale) men står rett oppå undertennene når jeg biter igjen. Ikke spesielt behagelig så derfor går jeg alltid munnen litt åpen.

   Forøvrig har jeg begynt med massage i ansikt og kjeveområdet- laget meg en miks med kokosolje og magnesium som PP nevnte og kjører på med balmen fra Green pasture som bla inneholder fiskeolje etterpå.

   -G

   Slett
  7. Deep noutrition har stått på ønskelista lenge, den blir neste bok i hus. Både jeg og gubben har lik tannstilling i underkjeven, det virker som de har det for trangt der de stakkars tennene. Så det skal masseres med Pirkemiddel, kokosfett og magnesiumolje, og den GP-balmen er jeg nysgjerig på -G, brukt den lenge? På hva annet?
   Dette er så spennende. Det med skjelett og knoklers alder er noe jeg ble glad og lettet over å høre for kort tid tilbake, mitt korte leggbein skal få optimale vekstforhold inn og utvortes, og blueprinten skal bli fullendt. Alt man har muligheter til bare man er klar over det, gledesspredende informasjon som kommer opp i dagen.

   Og så lurer jeg på om CAPTCHAEN er vekk? :-)

   Slett
  8. Guro, kraniet, kjeven inkludert, består av levende, aktive celler som fornyer seg selv hele livet i sykluser. Slik at det er fullt mulig å forandre kjevens form og lengde både via kosthold, utvortes brukte næringsoppløsninger så vel som ulike former for manuelle terapier.

   Mangel på ulike næringsstoffer gir mangefull mineralisering i bl.a epifyseskiver i hele skjelettet, tross hormonell påvirkning som fører til lukning og tilsynelatende opphør i lengdevekst i puberteten. Optimale mengder næringsstoffer som er involvert i ben og brusk og kollagendannelse vil påvirke ben og bruskceller til å utvikle seg henimot det som er det optimale for personen det er snakk om, i følge hans eller hennes genetiske informasjon. Vi kan om nødvendig også gå inn på atomnivå, og trekke inn den energetiske blåkopien/den indre siden av (i frekvens) av det fysiske legemet optimale vekst og utvikling, og som påvirker det kjemisk-fysiske legemets vekst og utvikling via kraftgeneratorene som beveger seg i spiralform, og som kalles DNA. På dette nivået er spesielt magnetfelter og lydbølger klare påvirkningsmåter. Begge har konkrete og dokumenterte kjemisk-fysiske virkninger også, men den mest interessante og nyttige for meg er virkningen på blåkopien som består av energipartikler, samt på genene.

   Når du leser og lærer om slike ting som det du spør om, husk at det meste av slik informasjon er basert på mekaniske, materielle/fysiske modeller, og beregnet ut fra vanlige mennesker på standard kosthold, og i en standard utviklingsrate fra fødsel til død. Den moderne vitenskapen har aldri hatt mulighet til å undersøke vekst og utvikling i optimalt ernærede mennesker med optimal genetisk uttrykk. I følge info jeg har lest opp gjennom åra uttrykker både mennesker, dyr og planter i dagens verden sånn circa kun 20% av vårt genetiske potensiale. Vi er med andre ord rene lavmålet utviklingsmessig, hvilket vil si fysisk og psykisk utvikling. Og de av oss som kjører tradisjonskost fullt og helt vil gå ut over denne begrensede genetiske ”fiaskoen,” og dermed bryte aksepterte grenser og normer for hva som er mulig i følge de etablerte mekanistiske arbeidsmodellene innen legevitenskapen og vitenskapen for øvrig.

   I min erfaring, og via forskning jeg har studert, kan både optimalt næringsnivå og/eller bruk av magnetfelter eller lydbølger påvirke genenes uttrykksmønster optimalt, og samtlige påvirker og regulerer også næringssammensetningen i alle kroppsvev, skjelettet inkludert, slik at denne optimaliseres i henhold til den informasjon genene har. Det finnes f.eks mye forskning på hvordan magnetfelter får kalsium og magnesiumioner i benbrudd til å fordoble aktiviteten og dermed bruddhelingen, samt at magnetfelter påvirker mineraltettheten i knokler, stimulerer ny bencelledannelse, etc.

   Uten å ville virke verken arrogant eller bedreviter så har jeg for lengst gått langt forbi gjeldende dogmer og paradigmer innen den moderne vitenskapen og alt som har med helse og fysisk funksjon å gjøre, slik at jeg har et helt annet syn på, og forståelse for det meste enn det leger og forskere generelt har. Og av den grunn har jeg også en annen forståelse for hva som faktisk er mulig, og har mange års konkrete erfaringer og tilbakemeldinger også å støtte meg til hva gjelder de faktiske virkningene av min forståelse av menneskekroppen. Å forandre kranie og ansiktsform via næringsstoffer, magnetfeltpåvirkning og lydbølgevirbrasjonspåvirkning er fullt mulig, og jeg har gjort det mange ganger med både barn og voksne opp gjennom åra. Mer enn som så vil jeg ikke si for å unngå å røpe nok en oppfinnelse jeg kan tenke meg å ta patent på. Forutsatt da at jeg får til å lage den. Til tross for at jeg har både spreke og fete små grå å skryte av er jeg samtidig mekanisk underutviklet, på den måten at selv om jeg ser oppfinnelser og kompliserte konsepter og dingsbomser ”i hodet,” så har jeg ofte et problem med å få alle mine 24 tommeltotter til å samarbeide i å lage en fysisk kontruksjon fra mine tankebilder.

   PirkePetter

   Slett
  9. Ingelill, den er borte-vekk! Niks mer bokstavterror!

   PP

   Slett
  10. Det var godt å høre at terroren er vekk. Du trenger en luring innen mekanisk mekking og dingsebomsing pirkepetter? Hmm hmm, veldig spennende, håper du kommer i mål tilslutt. Er ikke lett å omsette tanker til fysiske gjenstander. Hvis jeg hadde hatt den evnen så hadde jeg vært malerienes kunstner. Men den gang ei, det er vakkert i hodet, ikke på papiret.

   Slett
  11. Må si at dette virkelig er uhyre interessant PP, dersom en kan beskrive det slik. Vil det da ha noe positiv effekt å bruke magnetmadrasser? (Da tenker jeg på skjelettet generelt og for å stimulere bencelledannelse?) Spennende dette med vekst..det facinerer meg. Jeg slet med en spiseforstyrrelse som ungdom si flere år og jeg vokste nok garantert ikke slik som kroppen min hadde utg.punkt for å gjøre. Jeg vil tro det også medførte negative konsekv. for utviklingen av bla. bekkenet mitt som er veldig lite og har gitt meg masse problemer. (Som du sikkert er formen på bekkenet (fremre til bakre kant) bestemmende i forhold til graden av lordose du kan oppnå og muligheten til å kompensere) Som regel er barn høyere enn sine foreldre (datter-mor, gutt-far) men jeg ble ca akkurat like høy som min mor) Har du noen gang sett eksempler på en person har vokst i høyde etter innføring av tradisjonskost i voksen alder?

   En annen ting jeg lurte på er om du har noen gode teknikker til hvordan en kan redusere kyphosen av en virvel? (bruddskade etter en ulykke) Når beinvev er levende slik som annet vev skulle det jo i teorien gå ann å forme til en en mer normal form?

   -G

   Slett
  12. Ingelill- Den GP balmen er supergod. Har brukt den som hudkrem i tillegg til kokosoljen (de eneste to tingene jeg bruker til huden.) Du har sikkert sett hva ingrediensene er, noen synes lukten er lutt mullefunken men jeg synes den er helt grei. En krukke varer veldig lenge i tillegg for det er ikke så mye som skal til før det gir fukt. Christer skulle ha tatt den inn i nettbutikken. Jeg har brukt å kjøpe fra green pastures hjemmeside, http://www.greenpasture.org/public/Products/SkinCareProducts/index.cfm men nå ser jeg at de har skrudd opp fraktprisen. Tidligere ar jeg bestillt et par krukker i slengen og bare passet på at jeg handlet for under 200 kr men da var frakten veldig rimelig.

   -G

   Slett
  13. Jeg kjenner ikke til forskning på magnetmadrasser og stimulering av osteoblaster, kun via bruk av magnetfelter. Jeg har imidlertid sett en hel del annen forskning angående madrasser, og har selv fått tilbakemeldinger fra en god del mennesker som ble kvitt slike ting som migrene og hodepine, artritt, reumatisme, ryggsmerter, muskelsmerter, søvnløshet, redusert blodtilstrømming i armer og bein, astma, etc. Disse tilstandene er også dem som har vært forsket på. Jeg solgte Nikkenmadrasser i noen år, slik at erfaringene da gjaldt disse. Da Nikken ville øke den allerede skyhøye prisen enda mer kuttet jeg ut hele opplegget.

   For akkurat utviklingen av bekkenet spiller flere næringstoffer inn, men de fettløselige vitaminene D og K2 er hovedaktørene. Jeg kjenner til akkurat dette bl.a fordi jeg har undersøkt grunnlaget for bruk av keisersnitt pga for smale bekkener i kommende mødre. Info i kommentar her –
   http://gladerebarn.blogg.no/1334141799_probiotika_til_barn.html#comment

   Formen på bekkenet er bare en av flere faktorer som bestemmer graden av lordose; samspillet mellom buk og korsryggmuskulaturen er en annen, og især mellom hoftebøyerne og disse musklenes antagonister. Stramme hoftebøyere er en vanlig årsak til overdreven lordose gjennom å vippe bekkenet framover, da hoftebøyerne trenes mye via vanlige sit-ups og crunches. Slike øvelser er dermed en fin måte å gi seg selv ryggproblemer på.

   Jeg har sett ganske mange eksempler på voksne som har vokst i både høyde og bredde, både blant venner og tidligere pasienter. Skjønt dette er av en eller annen grunn vanligst i menn.

   Når det gjelder metoder for å påvirke virvlenes krumming, så kommer jeg ikke på noen umiddelbart, men regner med at kroppen vil kunne rette opp slike ting selv såfremt den får maksimalt med næringsstoffer til å bygge nye benceller, og da celler med normal/optimal genetisk informasjon som følger ”blåkopien.” Bruk av magnetfelter vil antakelig få fortgang i prosessen.

   PirkePetter

   Slett
  14. Første gang jeg har opplevd at pubmed har problemer med sidene sine. Får ta en titt på studiene senere. Edit, nå kommer de opp. Skal ta en titt på disse. Når du snakker om smalt bekken, tenker du da på i begge rertninger? eller bare sideveis ?

   Det finnes en fransk lege som har forsket mye på dette med bekkenet og hvordan det bestemmer graden av kurvaturen på ryggen. Det er få leger og ryggkirurger som har kunnskap om dette med sagittal balanse og hvor avgjørende det kan være. Frankrike er vel kanskje det landet der de har mest kunnskap om dette, i allefall er dette min erfaring. Det som oftes er blitt gjort er å å dele alle mennesker etter en mal når en snakker om hva som regnes som det normale av graden av lordose i lumbaren og kyfose i thorakalen men Dr R kom frem til at det var store variasjoner og at det i stor grad ble bestemt av hvilken form en har på bekkenet og at det er helt avgjørende at dette respekteres. Han har et klassifikasjonsystem der han deler inn de ulike lordosene inn i 4 typer, der noen er mer ideele anatomisk og biomekanisk. Selv hadde jeg i utganspunktet type 2 som er mer utsatt for slitasje bla mellomvirvelskivene og har mindre mulighet til å kompensere sammenlignet med type 3 og 4.
   http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21809016

   -G

   Slett
  15. Jeg har alltid fått hørt at jeg har vært veldig rett i ryggen da jeg var ungdom, hadde neste ikke kurvatur eller svai. Det var jo i denne tiden jeg utv. problemer i forhold til det med mat så jeg går utifra at jeg bekkenet aldri fikk utviklet seg normalt.

   Sarah fra theheatyhomeech. har en ganske lik rygg slik jeg opprinnelig hadde. Slik jeg forstår det har hun spist tradisjonsmat i ca 20 år nå og da skulle jeg tro at hun kanskje hadde utv. et litt brederre bekken og mere kurvatur, blitt litt mer robust i løpet av denne tiden hvis det er mulig å påvirke skjelettanatomien i løpet av den senere tid?

   -G

   Slett
  16. Vet ikke helt hvordan bruk av magnetfelter foregår i praksis...muligens vanskelig å få til på egegnhånd tenker jeg?...Var inne på Nikkens side å så og det var jo ikke mangel på produkter der. Kunne noen av disse være aktuelle?

   -G

   Slett
  17. Jeg er enig i at det er få leger og kirurger som har kunnskap om hvor viktig det er at ryggen er i naturlig balanse, men har sett de siste årene at kunnskapen har begynt å dukke opp blant fysioterapeuter, bevegelsesterapeuter og enkelte kiropraktorer. Også innen elitesoldatutdanning har disse kunnskapene forandret deler av treningen, som tidligere var mye sit-ups/crunches-basert, og som ga soldatene mye ryggproblemer pga overtreningen av bl.a hoftebøyere, og som vippet bekkenet ut av naturlig stilling.

   Jeg lærte om dette da jeg var bare knott, da dette med en sterk buk (hara) og korsrygg for å holde bekkenet i stilling, og dermed ryggen også i sine naturlige kurver, var en integrert del av all fysisk trening i Asia og østen. Jeg har også sett samme kunskap i det mange tusenårige indiske kampsystemet kalarippayattu, slik at denne kunnskapen, som gjenoppdages i vår tid, egentlig er svært gammel. Omtrent som gjenoppdagelsen av det såkalte G-punktet for noen tiår siden, og som egentlig har vært kjent innen trantra (via praksis av ”yoni”-massasje) i mange tusen år.

   Jeg er ikke enig i den gode doktorens konklusjoner, da det er flere andre faktorer som i min forståelse er mer dominerende for bekkenet stilling enn selve formen. Formen spiller en viss rolle, da samme negativ påvirkning av de muskler og støttevev som er involvert i å vippe bekkenet ut av naturlig stilling påvirker mennesker litt forskjellig avhengig av bl.a bekkenets form. Men at formen er den bestemmende faktoren ser jeg ingen logikk i, selv etter å ha sjekket ut doktorens argumentasjon for dette.

   Jeg har også konkludert med at ”styrken” på muskelen levator ani er en viktig, bestemmende faktor. Men jeg har da ikke støtte i verken moderne vitenskap, eller terapi, eller anatomi/fysiologi, men snarere i flere tusenårige naturvitenskaper som bl.a kinesisk og ayurvedisk medisin. I disse heter det at mat, urter, etc som påvirker seksualenergien styrker buk og korsryggområdet, og slik mat og urter kalles styrkende (tonic). I f.eks kinesisk medisin styrker all mat og drikke som sies å styrke nyre-yang/seksualkraften også muskelen levator ani, og virker mot bl.a smerter i korsryggen og problemer med nyrer, blære, kjønnsorganer, m.m. Bekken (fundament) ute av stiling pga f.eks svak bukmuskulatur/stramme hoftebøyere, og svak korsryggmuskulatur ”strammes opp” via kosthold som er pro-nyre-yang, slik at et slikt kosthold er en integrert del av behandling av bl.a ryggproblemer i kinesisk medisin.

   Moderne forskning på flere adaptogener som tradisjonelt har vært brukt som styrkende på yang/seksualkraften i kinesisk og ayurvedisk medisin viser at disse styrker levator ani, og via dette korrigerer bekkenets og dermed ryggens stilling over tid. Jeg har selv brukt denne logikken i alle år, med bare suksess, og har også selv følt på kroppen, eller snarere i korsryggen og underlivet, hvordan slike matemner og urter påvirker levator ani. Første gangen jeg merket dette var i ungdommen, og jeg spiste da hvitløk (kjent som yangstyrkende/seksualkraftstyrkende i begge naturvitenskaper) for første gang. Jeg var da svært veltrent, etter å ha trent både ninjutsu og idrett siden jeg var 4, og rett i ryggen som få. Men til tross for dette opplevde jeg det som om jeg ble, om mulig, enda rettere i ryggen etter at jeg spiste hvitløken, og jeg kjente rent fysisk at det var som om ei ”fjær” ble strammet noen ekstra hakk i bukområdet, korsryggen inkludert. I og med at jeg allerede hadde lest om logikken bak mat og urter for nyre-yang/seksualsenteret antok jeg at virkningen jeg følte hadde sammenheng med dette, og prøvde ut en del matemner og urter som var regnet for å styrke nye-yang/seksualsenteret. Og jeg opplevde samme virkning og følelse av ei fjær som strammet meg opp noen hakk ved bruk av de fleste (ikke alle mao) matemnene eller urtene. Dem som har prøvd ut dette på oppfordring fra meg har imidlertid hatt varierende resultater, hvor noen kjente noe, og de fleste ikke noe som helst. Men alle merket virkning på sikt.

   Slett
  18. Jeg har mao en litt annen forståelse av dette med bekkenstilling og ryggens naturlige eller unaturlige kurver enn de fleste i moderne vitenskap eller terapier. I min forståelse er det asiastisk og østens lærer som har kommet lengst i sin forståelse av hvor viktig dette er, og at det som har begynt å dukke opp innen bl.a moderne fysioterapi og treningslære bare er en gjenoppdagelse av allerede kjent kunnskap. Russisk nærkamps og treningslære har hatt viktigheten av bekkenstilling for optimal fysisk holdning som grunnprinsipp (via mage og ryggøvelser for å stramme mage/rygg uten å påvirke hoftebøyerne, og samtidig stramming av levator ani) i alle fall siden før andre verdenskrig, så russerne er langt forut for franskmennene i så måte. De moderne Kegel-øvelsene, og som også er en gjenoppdagelse av prinsipper som har vært praktisert i bl.a tantra og taoistisk seksuallære i flere tusen år, er et eksempel på øvelser som strammer og styrker levator ani. Og jeg kjenner til flere former for sit-ups fra både kinesisk, japansk, og indisk så vel som russisk stridskunst som går ut på å stramme/”løfte opp” perineum, akkurat som i Kegel-øvelsene, samtidig som man utfører vanlige sit-ups. Denne formen for sit-ups involverer ikke hoftebøyerne i særlig stor grad, og er derfor enda mer effektive for spesielt bukmuskletrening enn alle andre former. Kombinerer man denne øvelsen med å presse knærne mot f.eks en liten ball eller annen gjenstand som holdes mellom knærne mens man gjør sit-ups, så elimineres hoftebøyerne fullstendig. En slik form for sit-ups, hvor man strammer underlivet og samtidig bruker lårmuklene til å holde en ball på plass mellom knærne er en million ganger mer effektiv magetrening enn en hvilken som helst annen standard sit-ups eller såkalt crunch, og også tilsvarende vanskelig. Man klarer bare få slike sit-ups om gangen, selv om man klarer hundrevis av vanlige sit-ups.

   Denne formen for sit-up kalles gjerne også Janda sit-up, fra professor Vladimir Janda, som gjenoppaget øvelsen i 60 eller 70-åra.

   Med bredere bekken sikter jeg ikke til lengden, men snarere en utvikling som gjør barnefødsler enkle og ukompliserte, i motsetning til kvinner med underutviklet bekken som må ty til keisersnitt

   PirkePetter

   Slett
  19. Levator ani er jo en del av bekkenbunnen og fester seg til coccyx så jeg kan godt forstå at den har innvirkning på lordosen. I de flest tilfeller, inkludert mitt eget, har jeg opplevd at denne er for stram med og overaktiv med høy tonus. "Tugger/gripping med halebeinet," dette vil også påvirke stabiliteten på bekkenet og sacrum vil rotere bakover. Gikk med et konstant låst halebein (ant.flex) over en lengre periode, det var ikke noe godt.

   Interessant det du nevner i forhold til adaptogener og organers innvirkning på skjettsystemet. Har du vært borti en form som behandling som kalles viceral manipulation? Da har du sikkert hørt om den franske osteopaten Barral.http://www.barralinstitute.com/about/vm.php Som du vet er jo alle organer festet med ligamenter til skjelettet slik at organer som er blokkert og ikke får bevege seg fritt (pga mange ulike årsaker-) eller er feilplasser kan dette være med på å gi tensjon og dragninger i ledd og muskelatur. Slik at plages du med et ustabilt bekken trenger ikke problemet ligge i muskulaturen (ofte er muskulaturen et sekundært problem)men det kan være at bekkenorganene slik som livmore og blæra ligger feil eller ikke bevg. seg normal rundt sin akse++ og det gir da dragninger i sacrum/ilium som musklene ikke klarer å kompensere for, resultat ustabilt og skeivt bekken. Har en pasienter som uansett hvor mye de trener opp støttemuskulaturen rundt rygg og bekken,så blir de aldri blir bedre, ledd/bekken glir ut av stilling uansett hvor mye korrigerenger det gjøres og de har en følelse at de aldri får tak eller kontakt med muskulaturen, er det en stor sannsynelighet for at problemet på organ nivå. (fasican spiller slvsagt en stor rolle også da alt er dekket av den.)

   Kan det tenkes at de adopgenene du prater om som igjen har en innvirkning på ulike organer kan stimulere dem til fungere og bevege seg bedre, ergo mindre tension og dragning på bekkenet=mer stabilt bekken?

   Dette med nyrerne og at det har en stor innvirkning på ryggen har hørt en del om. Selv har jeg faktisk 3 nyrer.

   -G

   Slett
  20. Kan jeg spørre om hvilke adaptogener du anbefalte til dine pasienter med denne problemstillingen?

   -G

   Slett
  21. Jeg er helt enig at i det er flere faktoren som spiller inn på utformingen av rygg-kurvaturen på en person. Likevel, når jeg ser meg rundt synes jeg det er så åpenbart store forskjeller blant folk i forhold til graden av lordose/svai at jeg har vanskeligheter for å overse betydningen av formen på bekkenet.

   -G

   Slett
  22. Jeg har kikket på metoden du nevner, men lar meg ikke overbevise. I og med at jeg har studert det meste av eldre naturvitenskaper og disses ymse terapiformer så ser jeg alt for ofte ”halvfabrikata” av moderne terapiformer hvor grunnleggeren har tatt deler av disse gamle, i utgangspunktet ganske så gjennomtenkte og avanserte terapiformene, og blandet sammen med ofte merkelige og/eller temmelig abstrakte ideer som, satt sammen i ny drakt, tilsynelatende blir et eget, nytt terapisystem. Imidlertid skjer det alt for ofte at personer som gjør slikt ikke egentlig skjønner logikken bak de gamle terapisystemene, slik at når de blander disse med moderne, teoretiske konsepter og ideer, inkludert anatomi og fysiologi, så blir det tilsynelatende nye, og avanserte terapisystemet egentlig bare et merkelig sammerask av konsepter som enten ikke henger på greip hva gjelder logikken bak, eller det dreier seg om konsepter som gjerne motarbeider hverandre.

   Jeg er absolutt for utvikling, nyansering og ny forståelse av gamle sannheter, men ikke hybrider av nytt og gammelt så lenge den som står bak ikke skjønner hva han eller hun egentlig holder på med. Jeg er heller ikke spesielt imponert av moderne versjoner av gamle terapisystemer, som f.eks myofascial release, triggerpunktlære, eller systemet til franskmannen du nevner, da disse nye versjonene er, i mine øyne, forvrengte og mindreverdige versjoner av gamle terapisystemer. Den ayurvediske marma-terapi f.eks inkluderer samtlige av de ovennevnte terapiformene, så jeg tror heller på å lære det opprinnelige enn på moderne halvversjoner av dette. Lever du, som så mange andre i den moderne verden, under illusjonen av at man var så primitiv før i tiden i forhold til i dag, ta en kikk på det mer enn 5000 år gamle ayurvediske Tridosha-konseptet og sammenlikne dette med moderne hypoteser og arbeidsmodeller innen atom og kvantefysikk.

   Ligamenter er ikke et norsk ord, og sener og leddbånd er ikke den eneste faktoren involvert i organers feste til faste strukturer. Fascia likedan. Snakk kollagen, sener og leddbånd heller, slik at folk kan forstå hva du snakker om.

   Hvorvidt bekken eller skjelettproblemer generelt har sin årsak i bindevev/kollagen eller muskler avhenger av mange ting, men organer som ”henger i feil stiling”, etc skaper ikke muskelspenninger. Det som gjør at organene eventuelt er ute av stilling i første rekke, skaper også den eventuelle muskelspenningen, og ikke organet i seg selv. Slik at vi må tilbake til det som holder organer, skjelett og muskler på plass, hvilket er bindevev/kollagen.

   Du ser ut til å misforstå organenes virkning på bindevev og muskler, og dermed på bekkenstillingen, hvilket er ingen, da det er hovedsaklig er levator ani som avgjør dette, og ikke organer i bukhulen. Og da er vi inne på muskelubalanse som årsak, ikke organer i feil stilling, etc. En blære eller livmor som ikke er helt i stilling, som du sier, har ingen påvirkning på muskler eller bekkenstillingen, men en svak levator ani, som kontrollerer alle 3 har.

   Urter og substanser som moderne forskning har dokumentert styrker levator ani er epimedium (alle varianter), withania somnifera, cnidium monnieri, eurycoma longifolia, leuzea carthamoides, panax ginseng, samt kinesiske preparater av hjortehorn, sjøhest og silkeorm.

   Det kinesiske konseptet nyre-yang har ikke med selve nyrene å gjøre, men i hovedsak de endokrine kjertlene, med hovedvekt på binyrene/den nedre brennende ovnen/Tan tien som kilden til yang-energi i kroppen.

   Din siste kommentar velger jeg å overse, da du ikke gir inntrykk av å vite hva du snakker om. Og kan du ikke logikken bak det du tror du vet, blir alt du tror du ser på grunnlag av hva du tror du vet bare meningsløse antakelser. Da er vi inne på moderne terapeuter, etc som prøver å redefinere gamle terapisystemer og ikle dem ny drakt koblet sammen med moderne konsepter, og som tror de vet hva de vet, men faktisk ikke pleier å gjøre det.

   PirkePetter

   Slett
  23. Nyttig info -

   When the imbalance favors vitamin D, calcium accumulates in soft tissues, leading to stones in the kidney and bladder, and calcification of the blood vessels and aortal valves.13 In a growing child, this imbalance would be likely to favor premature calcification of the growth plates, thereby preventing the child from reaching his or her full potential for growth.14 This aberrant pattern of calcification occurs at least in part because the imbalance contributes to the overproduction of vitamin K-dependent proteins in great excess of the capacity for vitamin K2 to activate them.17 These include proteins that direct calcium to our bones and teeth and away from our soft tissues. Since vitamin K2 fails to activate these proteins, the proteins in turn fail to ensure the adequate nourishment of our bones and teeth and fail to protect our soft tissues -
   http://www.westonaprice.org/vitamins-and-minerals/beyond-good-and-evil

   PirkePetter

   Slett
 3. Gleder meg veldig til referat:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kommer det kommer, men når er relativt. Var da plutselig mye på gang innomhus , men snat alt på stell og alt til rette for dypdykk i spennende informasjon om helse.

   Slett
 4. Forrsten når det gjelder K2 så er jo innholdet i natto overlegent
  det meste. Har ikke kommet meg så lang at jeg har prøvd meg på prosjekt fermententerte soyabønner men har tenkt på det. Hører jo at smaken ikke akkurat er av de vidunderligste og konsistensen er jo en smule merkverdig i tillegg, men- en kan jo ikke gjøre seg opp en mening før en har inntatt det selv. Er det noe du spiser? Vil tilskudd i dette tilfelle være et ok alternativ (nå vet jo jeg at du ikke er så glad i dise tilskuddene da...)Og hvilken form ville du i såfall gått for da? MK-7 eller MK-4?

  Vet at K2 finnes i en rekke andre matvarer som innmat, Mlkeprod. fra gressende kyr osv. men at det uansett er problematisk å få i seg K2.

  -G

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg kunne aldri tenke meg å spise natto, da jeg ikke ser noen grunn til å begynne med noe slikt all den tid jeg får rikelig med K2 fra animalske kilder. Og dessuten inneholder natto mye isoflavoner med østrogenvirkning, og slikt vil jeg ikke ha i meg nå som jeg endelig har kommet over trangen til å rope "tudeluu!" til kjekke mannfolk!

   Om nattoen er øko og kommer fra soyabønner som har vært gjæret i minst 2 år, så skal den være ok, og innholdet av isoflavoner lavt.

   Animalske matemner som innmat, kjøtt og egg inneholder hovedsaklig MK-4 (innmat også MK-7), og melk og melkeprodukter, særlig surnede, inneholder MK-7, MK-8 og MK-9, hvor melkesyregjærede produkter inneholder MK-7. Som du sikkert kan tenke deg får jeg i meg mest fra animalske kilder, og da begge versjonene du spør om. Ut fra forskning jeg har fått med meg stimulerer ikke MK-7 varianten genene i osteoblaster som danner skjelettet, slik at denne varianten ikke hjelper ved f.eks osteoporose.

   Gode kilder til K2 er dyrefett, eggeplommer, melkeprodukter, inkludert fløte/rømme/smør, innmat som lever (fjærkrelevere har betydelig høyere mengde enn husdyrlevere), hjerte, nyrer, hjerne det, bukspyttkjertel, spyttkjertler, marg (inneholder 10-20 ganger mer enn lever, og mer enn alle andre typer innmat), testikler, kjøtt, og fiskeegg/kaviar. Knokler inneholder lite K2 i forhold til de ovennevnte kildene, men allikevel mer enn muskelkjøtt, slik at kraft vil inneholde rimelige mengder. Især om kraften også inneholder marg.

   PirkePetter

   Slett
  2. Fermentert i 2 år sier du? Tror vi legger bort prosjektet fermenterte soyabønner da...:-/ For deg som har egne dyr som få gå ute på beite og får snuske seg på all slags hærligheter, i det hele tatt får en optimal ernæring skjønner jeg at det ikke er særlig aktuelt eller nødvendig med natto.

   Det var denne artikelen fra Chris Masterjohn på WAPFS side om K2 som gjorde meg oppmerksom på på det urolig høye innholdet i natto sammenlignet med andre matemner:http://www.westonaprice.org/fat-soluble-activators/x-factor-is-vitamin-k2 Men det er jo mange ting, spesielt ulike typer organer som ikke er nevnt på den listen. Som du nevnte la jeg merke til at K2 innholdet i fjærkre var betydelig høyere enn i dyrelever-vet du hva det kommer av? Næringinnholdet totalt er jo alltid mye høyere i dyrelever enn i fugl slik jeg har inntrykk av. Får se til å begynne å inkludere noe av dette også.

   Jeg har lest at isoflavonene frigjøres ved fermentering og opptaket av isoflavonene derfor øker, men slik jeg forstår det skal det gå greit å innta fermentert soya i små mengder så lenge du har et kosthold med tilstrekkelig innhold av jod.

   Har du lest boka Vitamin K2 and the Calcium Paradox av Dr. Kate Rheaume-Bleue BScog vil du i såfall anbefale den?

   -G

   Slett
  3. Jeg har ingen anelse angående K2 i fjærkre, og det burde være motsatt; at de har mindre enn flermagede dyr, all den tid flermagede dyr i større grad kan ta opp næringsstoffer fra planter og gress. Gjess, som har høyest K2 innhold av fjærkre, er rene vegetarianere, og har da antakelig enzymfunksjoner i mage-tarm som gjør dem i stand til å utnytte planter og gress maksimalt.

   Isoflavoner frigjøres etter en tids gjæring, men i følge info jeg har lest så forandres molekylstrukturen deres ved lang tids gjæring, slik at de ikke lenger har samme hormonvirkning.

   Boken du nevner er helt ok. Hun har ikke alt hun skriver helt 100% riktig, og hun gjør som forfattere som fokuserer på enkeltsubstanser eller matemner så ofte gjør, hvilket er å vri og vrenge på alt mulig for å få alt mulig til å ha noe med vitamin K2 å gjøre. Akkurat som bøker om f.eks B12, der alle helseproblemer plutselig kun har emd B12 å gjøre, som om B12 eksisterer i et vakuum i kroppen. Skjønt hun er intelligent nok til å ta med interaksjonen med vitamine A og D. Boken er absolutt å anbefale.

   Fikk meg til å tenke på vacuum cleaner = tomromrenser?

   PirkePetter

   Slett
  4. Ja, det er jo mange som går i den fella. Hørte gjennom en forelesning om C-vitamin i går og makan til fokusering på enkeltsubstanser skl du lete lenge etter: http://www.naturopath4you.com/mp3s.htm
   C-vitamin var svare på alt. Rene halleluja stemningen. Mulig det var en veldig gammel forelesning, i allefall flust med feil-informasjon.

   Ok, da er den boka notert på to read lista:-)

   -G

   Slett
 5. Her var det action, så kjekt å lese deres kommentarer Pirkepetter og -G.
  Utrolig spennende med massasjemetoden din pp, dens prinsipper skal jeg ta å se mer på. Jeg gleder meg til å sette meg ned med nyervervet tannstoff og supplere med deres informasjon, tannhelse og videre innvirkning på kranie og skjelett er utrolig spennende. Så mange plager og så dyrt det er med tannpleie nå ti dags, så er det meget interessant å få et større innblikk i denne verdenen.

  Angående "natto", det hørtes ikke så veldig fristende ut. Men når jeg hører ordet soya så ser jeg mannen med ljåen på høylys dag. Fermentert eller ei. Veldig godt at K2 blir dekket av andre , mer fristende matemner. ;-)

  SvarSlett
 6. Action og action; jeg har sett du ofte bare får en eller noen få kommentarer på innleggene dine. Kanksje du ville fått flere om du fjernet captcha-funksjonen?

  Ordet soya er muligens ikke spesielt delikat, men i det minste soyasaus er nammenam for denne karen. Jeg kan knapt spise ris eller nudler uten. Jeg har i grunnen alltid vært hekta på salt og buljongsmak, og husker jeg allerede som liten knott pleide å dirke opp døren til lagerrommet hvor de ansatte på barnehjemmet oppbevarte ymse matemner. Buljongkrukker inkludert. Jeg stakk fingen nedi krukka og slikket av buljongen, sikkert en million ganger etter hverandre. Salig rus! Jeg havnet på buljongkjøret i ung alder! Men hvem gidder vel gå på den smale sti når det er så mye bedre plass på den brede?

  PirkePetter

  SvarSlett
  Svar
  1. Må begynne en plass vettu ;-) fra et-sifret til to-sifret er et godt sprang , ja jeg vil si det er action i sakene da. Captchaen trodde jeg at jeg hadde fått tatt livet av, kan ikke fordra det selv. Skal få det vekk, den er ei plage.

   Hehe, jeg ser deg for meg , lirkende og dirkende inn i skapet med buljong. Du er ikke alene ! Har fortært en del buljongterninger og annet som lita, men noe forandrer seg heldigvis.
   Soya til sushi, og det er det for denne frøkna.

   Slett
  2. jeg spiser også kun soyasaus til sushi. Leste i en av disse bloggene at Taarisaus var hakket bedre. Stemmer det?
   Sitter forøvrig her og koser meg med kyllingbuljong med masse krydder i. Mm!!! :)

   Slett
  3. Bruker denne som erstatning for soyasaus http://www.iherb.com/Coconut-Secret-Raw-Coconut-Aminos-Soy-Free-Seasoning-Sauce-8-fl-oz-237-ml/24098 og syns den smaker nydelig. Faktisk imponerende likt vanlig soyasaus.

   -G

   Slett
  4. Tamari vs vanlig soyasaus ( om man kan kalle det vanlig) har jeg ikke snøring på. Ved første googling havnet jeg på wikipedia og der står det å lese at tamari er et biprodukt ved japans produksjon av miso. Tamari skal være glutenfri og tamari er navnet på en av gjæringssoppene i gjæringsprosessen. Man kan bruke forskjellige sopper til gjæringen av soyasaus.

   Den sausen du viser til -G tror jeg må bestilles, de er selvfølgelig utsolgt akkurat nå, men den kommer inn igjen håper jeg :-)
   Fermentert kokossaus høres godt ut på en litt snål måte. Tusen takk for tips !

   Slett
  5. Usj, ja den sausen er iherb utsolg for konstant. Skjønner ikke hvorfor de kan ta inn i større kvanti. Sist gang etter å ha ventet i over 6 måneder fant jeg en annen side som jeg bestilte det fra og kjøpte 4 flasker. Måtte ha den for den er supergod og kan brukes til alt:-) Får håpe de tar den inn snat:-)

   -G

   Slett
  6. Iherb er en merkelig butikk, men kjekk å ha. Jeg håper det blir kokosnøttsaus på meg også, hvis ikke går jeg på søk i andre fora, ebay er jo mitt andre hjem. Hehe

   Slett
  7. ! -G , nå har iherberne tatt inn gjæret kokossaus! Og jeg fikk rasket til meg et eksemplar. Gleder meg til å prøve.

   Slett
  8. Eidenshage: hva heter denne sausen? =)
   Solveig

   Slett
  9. Solveig; beklager seint svar. Den godsaken heter Coconut secret Raw aminos soy free... se her : http://www.iherb.com/Coconut-Secret-Raw-Coconut-Aminos-Soy-Free-Seasoning-Sauce-8-fl-oz-237-ml/24098

   Den er ikke på lager, men sett deg opp på " notify-list", så får du mail når de har den inne igjen :)

   Slett
  10. Takk=)
   Solveig

   Slett
 7. Her var det mye spennende å lese om! Kanskje litt sent, men i tilfelle noen er inne på innlegget enda: Tok en liten titt på NCR, og det så ganske interessant ut - men er det ikke farlig? (Føler meg som Ludvig i Flåklypa). Vil man kunne få samme effekt av å gå til osteopat f.eks? Jeg kan ikke nok teknikker selv, og har veldig liten kunnskap om emnet. Jeg har hatt problem med kjeven siden jeg startet til osteopat for nesten et år siden (til tider minner jeg litt om en geit når jeg tøyer musklene i mellom setninger, ser litt snodig ut;-), men det kan kanskje være et tegn på at kroppen retter seg opp...? Noen som har opplevd det samme? Jeg har bestilt time til funksjonell kjeveortoped (bruker ikke NCR), men om en kan oppnå det samme hos osteopat, hadde det vært veldig greit å begrense antall terapeuter - både for eget bry og pengebok;-) Det hadde også vært fint å få en rask endring som det loves i NCR, men det virker litt for godt til å være sant..?

  Og til PP: dersom du får tid og patent på oppfinnelsen din - ikke nøl med å si fra til oss undrende! Lykke til!

  Solveig

  SvarSlett