onsdag 12. september 2012

Separere melk med gammeldags melkeseparator

Jeg har fått meg en melkeseparator. En nødvendighet i fordums tid.
Men i nåtiden er det knapt noen som vet at den eksisterer.
Stort sett alle som hadde ei ku hadde en separator. Men så kom regelen om at alle skulle ha en melktank, og da sluttet mange med kyr og separatorene ble stuet vekk i de dypeste avholl. Antageligvis har de ikke vært ordentlig i drift på godt over 50 år, og det begynner å skorte på folk som kan betjene en separator. Det samme gjaldt oss, men den som leter skal finne, og via skribentene i Fitjarposten fikk jeg ordnet meg en demo-date. Hvis noen lurer på live demonstrasjon av separator oppbygging og virkemåte, er kanskje bygdekvinnelag et sted å henvende seg?  For på den altomslugne verdsveven finner man jo ingenting.
Men kanskje en dag filmer vi litt ved separering, det hadde vært kjekt. Men høres fryktelig skummelt ut å videoblogge, jeg som prater så mye tøv. Må kanskje skrive manus først og så la den deilige summende lyden fra separatoren ta over. Her snakker vi god innsovningslyd.

Legger ut noen bilder av hvordan den vakre saken vår ser ut og demonteringen etter separering.
Montert og klar til bruk. Vi fant eget matchende bord til den. Et bord som har vært på gården i mange mange år, siden svigerfar var liten påstås det. Slikt må tas vare på.
Selve separatoren fant jeg på Finn.no, plukket den opp i Bergen og fikk vite at den kom fra Austrheim.  Kjekt med litt bakgrunnsinformasjon om en slik vakker innretning. Er faktisk av merket Alfa Laval, ( nå DeLaval) svensk leverandør av alt fra utstyr til melkefjøs til evaporatore for vannforsyning offshore. Så Gustaf De Laval var en luring, var visst han som oppfant separatoren og det var på slutten av 1800-tallet. Prinsippet er det samme som brukes i nordsjøen for å skille olje fra vann før vannet slippes på havet.

Hellekar med fløte og skummetmelk-skilletraktene. Og litt kjøkkenbenkrot, slik som lager trivsel i alle hjem.Slik ser den ut når trakten er tatt av

Låsering holder separatorplatene på plass, denne kommer med egen nøkkel.

Låsering plukkes av

Deksel over separeringsplater løftes av.
                  Her ser man dekslet som ligger tettest nedpå separeringsplatene.

Så er det å begynne å plukke av separeringsplatene som jeg kaller det. Det er mange av dem, og de skal ligge tett på hverandre . De har spor i seg slik at man legger de i rett rekkefølge over den akslingen med 4 låsespor som sees på bildet under.
Her er hele separeringsmekanismen løftet av og man ser akslingen for turtall og action.

Rengjøring er som kjent veldig viktig med melkeprodukter, se den flotte , stivnede fløteranden i topplokket.
Man må alltid separere med romtemperert melk, helst rett fra kua men det er lettere sagt enn gjort. Hvis melka er kald blir det smør inni separatoren , og du får et søkkanes rengjøringsarbeid. Tusen takk til demo-daten vår som fortalte det. Ellers vet jeg hvordan første separering hadde gått.....

Skummetmelk

Fløte

Kanskje var melken på nippet til å ha stått litt for lenge.

Den nippelen med fløtedråpe du ser øverst skal du være på vakt for. Har du ikke fått opp turtallet før du har melk eller rensevann i separatoren, så renner det ut her. Jepp, fikk erfart. Med kokende vann.

Oppbyggingen av separator fra bunnen er som følger:
 • Sveiveenheten med sveiv, aksling og sikkert noen drev/tannhjul inni godset.
 • En asjettformet separeringsplateholder
 • ca 30 separeringsplater . plater med hull i som melk/fløte separeres igjennom
 • Et deksel som ligger nedpå separeringsplatene med riller på oversiden omt toppdeksel
 • Toppdeksel. Aksling skal stikke litt ovenfor denne, ca 1 cm over
 • Låsering som man låser fast separeringsplatene med, husk nøkkel
 • Fløteseparerings-tuten
 • Skummetmelks-tuten
 • Fordelingslokk med huller i senter
 • Bollen for å ha melk i.
 • Ventil til å åpne når turtallet er riktig. Denne mangler vi,så vi snurrer i vei og slår oppi melka når turtallet kjennes rett. Det skal være 66 sveiverunder i minuttet.


Separator ferdig innkjørt på Eide. Utrolig moro og mer moro skal det bli  :-)

22 kommentarer:

 1. Herlig informativt! :-)

  SvarSlett
 2. Så spennende med egen seperator!:-D Er jo svært så begrense hvor mye fløte en får ut ellers av fersk-melka. Hvor mye fløte får du ut sånn ca av en liter melk da? Og hva gjør du med skummetmelka? Drikker du den som den er?

  -Guro

  SvarSlett
 3. Vi separerte vel 10 liter melk, og fikk kanskje i underkant av en halvliter fløte. Drikker skummetmelken, men kunne tenkt meg å prøve å syrnet. Får se hva jeg finner på der, kanskje lage pultost ?! Det blir jo mye skummet melk etter separering.

  Veldig kjekt å fått separator i hus, rett og slett veldig spennende å holde på med. Å nytte seg av gammelt utstyr inspirerer meg, er nok en håpløs romantiker ovenfor "gammeldaga"

  Hilsen Ingelill

  SvarSlett
 4. Ja, det ser i allefall veldig spennende ut:-)

  Pultost kan sikkert være morsomt å forsøke seg på. Jeg prøvde meg på krem-ost for noen dager siden. Veldig lett, tilsetter bare noen dråper osteløpe og bakteriekultur og lar stå i en dag før du neste dag har det i et osteklede og lar det renne av seg. Ble veldig godt, kan brukes fra alt til å spise det bart, bruke i kakefyll istede for krem, dipp, salatdressing (sykt god hvis du presser hvitløk og har i+litt ferskmelk for å få konsistensen tynnere) Fungerer utmerket som en erstatning for creme fraiche og kesam. Kjøpte meg faktisk et helt oste-kit så blir snart å forsøke meg både på litt mer avanserte oster:-)

  -Guro

  SvarSlett
  Svar
  1. Spennende tips det der, hvor kjøpte du oste-kit ? :-) og bakteriekultur, hva bruker du da?

   Hilsen Ingelill

   Slett
 5. Så tøft med separator! :) og helt nødvendig! Må jo lage is. :)
  Spørsmål: 0,5 l fløte per 10 liter melk, er det vanlig, eller var det litt lite? Nesten så man like gjerne kan ta av fløtetoppen med skje av de literne melk istedet ..?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er kanskje litt mindre enn man kan få ut av 10 liter, har ikke separert mer siden den gang. Å skumme toppen fungerer det og, men kanskje man har mindre kontroll på andel fløte, tenker at det er fare for at den blir tynnere og ikke lar seg piske . Men til iskremvarianten som ikke skal bli skikkelig fløtekrem før den ferdigstilles, så tror jeg man absolutt kan ta av fløtetoppen.

   Slett
 6. With instructors with you, get ready to experience
  a safe and unforgettable drive at a few of the well-known tracks.
  Select gift bags, baskets, fabric bins, pails, totes,
  any type of containers that are fun and fill all of them with themed items.

  Look out for that ones in which you'll be able to engrave names (your mother's or of all the family) so
  which you can impart it with a more personalized touch.


  My site Easy-Gift-Ideas.Com

  SvarSlett
 7. Certification is indicated by a seal from the Juvenile Products Manufacturers Association- JPMA.
  Recently, I discovered that bassinets were being offered in non-traditional styles, such as
  round, and I am sooo jealous that I have already had my three
  babies, and being recently divorced, don't know if I will have any more children that would need such a piece. The ones that do are typically not comfortable for either you or your babies.

  Visit my webpage ... loft bed with desk ()

  SvarSlett
 8. hei. har en nesten likedan separator. noen som vet hav noe slikt kan være verdt?
  har også en smørkjerne som hadde vert spennende å fått vite verdi på? dette er gammelt.
  noen som kanskje vet om noen som har peiling på slikt?

  SvarSlett
 9. Heisann
  Kanskje antikvitetshandlere har begrepet på verdier?
  Blomkvist etc
  Prøv å spør i magasiner som Antikk og Gamle hus og hager, sistnevnte heter vel Norske hjem nå.
  Har dessverre ingen klare svar, bare gyldne tips. :)

  SvarSlett
 10. Hei! Så kjekt å se siden din :) Skulle ønske jeg hadde vært så smart at jeg var inne her og leste i forrige uke, FØR vi skulle prøve oss selv :) Fant en separator, og en smørkinne på loftet, og nå har vi testkjørt hjemme, med god hjelp av svigerfar. Skal i barnehagen til sønnen min i morgen og vise for barna hvordan det ble gjort i gamle dager, og med forrige vellykkede forsøk i ryggen, så er det med godt mot. Dette er så GØY!!! :) PS: laga bursdagskake til mor i forrige uke med hjemme-separert fløte- hvor tøft er ikke det?? ;) Silje Haarr

  SvarSlett
 11. Så gøy ! Jeg elsker å høre at de gaml, flotte brukstingene som separator og kinne med mer blir tatt i bruk. Knallbra at du tar det med i barnehagen og viser frem , det er jo nesten ingen som skjønner seg på slikt utstyr lengre. tro meg jeg vet, var veldig i stuss da jeg fikk separator i hus, jeg kunne ingenting, mange var interesserte men husket egentlig ikke hvordn det var. Men fikk mange gode samtaler om gammeldags ut av det. :-) ihvertfall, ved søk på internett fant jeg veldig lite om bruk av melkeseparator, så da laget jeg bare noe selv .
  Ingenting er så staselig og smakfullt som en hjemmelaget bløtkake av separert, ubesudlet fløte ! Du er helt rå! Har du egne kyr eller henter du melk fra snill bonde?

  SvarSlett
  Svar
  1. Vi har kyr selv, så jeg slapp å gå på "tigger-ferd" :) Gøy er det ihvertfall! Kjempekjekk blogg dere har- nå har jeg vært inne og sett på noen av de andre tingene dere styrer med, og er mektig imponert. Kjempegøy, og informativt!! Takk for titten :)

   Slett
 12. Tusen takk for innnlegg-sparte meg for mykje tenking i dag☺ Det kjipe er at vår har fått ein del rust der overflatebehandlinga er borte. Skrubba bort rusten,men er ikkje så innbydande som ønska... Forslag?

  SvarSlett
 13. Tusen takk for innnlegg-sparte meg for mykje tenking i dag☺ Det kjipe er at vår har fått ein del rust der overflatebehandlinga er borte. Skrubba bort rusten,men er ikkje så innbydande som ønska... Forslag?

  SvarSlett
 14. Stemmer det at det ligger en pakning i bunnen på den nederste delen?

  Mvh,
  Oddbjørn Mella, Alta

  SvarSlett
  Svar
  1. joda det ligger ei pakning i bunn

   Slett
 15. Wow! Søkte på separator på nettet og kom over denne utruleg gode posten! 😀

  SvarSlett
 16. Separeringsplater - hvordan sette disse i rett rekkefølge?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvilken separator har du? Har du spor i dine? For da skal du kunne legge dem på akslingen og kjenne at de ligger rett uten for stort mellomrom og slark. Litt puslespill disse separatorene ☺️

   Slett
 17. Hei, takket være beskrivelsen over fikk jeg montert gamleseparatoren, et kjempetungt monster. Prøvde med vann, men det piplet i feil hull. Men fant også forklaringen på hvorfor det skjer i artikkelen din! Tar nå sikte på å prøve med melk fra setra for å lage rømme.

  SvarSlett