fredag 21. september 2012

Eplemosting

Ja jeg har etter flere års prat og ubestemmelighet kjøpt meg eplemosteri. Dette ble kjøpt fra Hjemmeproduktion.dk . Man trenger en kvern, en presse og en nettingpose så er man igang. Utstyret var rett og slett vakkert, og kler et lite småbruk med epletrær. For dem som ikke vet hva de skal bruke eplene sine til, så er eplemosting en sikker vinner. Vi drikker mye eplemost så dette er en god investering. Og så kjekt å produsere da gitt. Foreløpig høster vi epler fra gamle epletrær i hagen som jeg ikke vet navnet på, men til neste år skal vi utvide beholdningen med flere sorter. Viser frem litt bilder fra pilottesten vår. En 10 liters bøtte med epler gav nærmere 3 liter most, DET vil jeg kalle effektive saker.


En vakker eplemostpresse


Ikke noe eplemosteri uten eplekverna. Denne er manuell med svært sveivehjul.Eplesortering, Ingelill i pysjbukse, eplekvern og eplepresse.


Ferdig kvernet eplemasse, klar for pressing.


Eplemasse og presse med pressepose, klar for pressing.


Nå er det like før pressing. 10 liter kvernede epler passer perfekt oppi pressa.


Så er det å sette igang å sveive, presse og tyyyyne eplemassen for væske.


Bare for å illustrere at posen presses ned den også, men det gjør ingenting.


Vakker eplemost på vei til å bli leskende drikk for vår gane.


Det var den posen som også ville bli presset, vel vel, det er ingen fare, bare la den gå ned med pressen.


Ferdig presset has eplemosten på bag-in-box-pose. Også kjøpt hos hjemmeproduktion.dk.

Dette var et innblikk i starten på eplemosteventyret i Eiden's hage. 

4 kommentarer:

 1. Det så VEELDIG godt ut!!! :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var godt å høre, smaker fortreffelig. Du skal få smake når du kommer innom en gang. Snadder. :-)

   Slett
 2. Eplemost er jo så godt. Vi har noen epletrær i hagen, og tenkte å få laget litt eplemost selv. Hvordan lagrer du eplemosen? Og hvor lenge? Kan den fryses?

  SvarSlett
 3. Eplemost er knallgodt, og eplemosteriet er en investering jeg tror vi får stor glede av i årene som kommer. Planer for utvidelse av epletre-sortimentet i hagen er født. Vi fryser eplemosten siden vi ikke pasteuriserer den. Men tenkte å eksperimentere med pasteurisering og romlagring etterhvert, den man kjøper på butikken står romlagret i halvannet år uten å forringes, men det forutsetter pasteurisering og 100% fylte bag-in-box poser.

  SvarSlett