fredag 14. september 2012

Overentusiastiske chiliplanter


I 2010 kjøpte jeg en søt , liten chiliplante hos Bogrønt. Den fikk mange oransje, kruttsterke små chilier , og jeg tok vare på frøene til neste sesong. Det samme gjorde jeg i fjor, så i år sitter jeg med 15 chiliplanter som man skulle tro gikk på bol. De har ikke fått noe særlig med gjødsel, bare litt biobact iblant, så dette er små kruttønner. I flere betydninger. Jeg gir villig vekk frø til de som vil dyrke egen chili, frøene spirer nesten uansett hva man gjør, så denne chilien er verdt å prøve. 

Men hva gjør man når man får så ekstremt med chili? Man kan fryse dem, det har jeg gjort med ganske mange. Vi konsumerer en del currypaste her i huset. Siden currypaste består av store mengder chili, tenkte jeg at dette må man kunne prøve seg på. Men mer om det senere, er ikke 100% fornøyd med resultatet, så jeg eksperimenterer videre.  Chili/gulrotmarmelade gjør stor suksess og er en trofast ostepartner her i huset.Dette vil man IKKE ha i øynene, nesen , øret etc. Vask deg selv , kniv, fjøl og alle andre flater som har vært i nærheten av chiliene- De kan være riktig så ubarmhjertige-
Minner meg om en gang jeg hadde skjært ananas for å ha på en pizza rett etter chilioppskjæring. Man kan jo ikke ha en hel ananas på pizzaen, så da spurte jeg min lillebror om han ville ha. Han reklamerte på denne ananansbiten og mente den ikke var som den skulle, den svidde så i munnen. Det gikk noen sekunder før jeg skjønte hva som hadde skjedd. Hehe. Han skal være glad det var mild butikkchili.
Gulrot og Chilimarmelade
 •  5 store gulrøtter                                
 • 3 chilier m/u frø mtp sterkhet             
 • 1 vaniljestang                                    
 • Søtning, her bruker vi Stevia             
 • Limejuice av en halv lime                  
 • Finsnitt gjerne lime og ha i ( øko!)     
 • Litt vann                                           
 • Gelatin, man er ute etter marmeladeeffekten                                       
Riv gulrøttene og hakk chilien og evt lime småttsmått.
Bland alt i en egnet kasserolle , og kok opp
Sett ned temperatur og la dette stå å småputre godt og lenge
Jeg kan la det stå i 1-2 timer, fyll etter med vann underveis.
Putrer lenge for å psyke ned chilien, smak underveis.
Når konsistensen og sterkheten er ok,
blander jeg en ss gelatin i litt varmt vann og rører inn.
Snitter vaniljestangen og graver ut kornene og har i.
Smak til med mer søtt eller surt, andre krydder passer godt.
Kanel, anis, kardemomme kan være spennende.
Har hatt bringebæreddik i med godt hell.
Alt er mulig for den med løpsk fantasi.Små kruttønner. Får tårer i øynene av å bare se på bildet.
Vet ikke helt hvilken sort det er, men noen får litt habaneroform?
4 kommentarer:

 1. Så skikkelig frodig ut disse chilli-pantene dine. Har du enda frø igjen? Jeg kunne veldig gjerne tenkt meg og gjort et forsøk på Chilli-planeter:-) Forsøkte meg for første gang på paprika i år, men var nok litt sent ute for de trenger laaang tid på å vokse seg til. Ser ut som om jeg kommer til å få en i allfall hehe.. Vokser forsatt, men veldig sakte nå som lyset er svakere. Å du, den curry-paste oppskriften vil jeg gjerne høre mere om:-) Kjøpte meg nettopp noen krukker med grønn og rød currypaste, men fant ikke gul og det kunne vært morsomt å forsøkt å laget noe selv.
  -Guro

  SvarSlett
 2. Ååå, jeg har masse frø. Gi meg en lyd på eidenshage@gmail.com, så skal jeg sende til deg. De vokser utrolig godt, hardføre rakkere som er glad i litt varme.
  Jeg har også forsøkt paprika, men har mine tvil for at de blir modne. Det bare regner og regner på vestlandet, har ikke vært sol de siste 14 dagene ryktes det.
  Den gule currypasten skal forskes litt videre på, den ble altfor sterk og jeg svidde krydderene litt vel mye. Men kort fortalt så hadde jeg chili, hvitløk og sjalottløk til litt ovnsbaking i stekeovn før jeg hadde dem i blenderen sammen med ristet krydder av spisskummen, pepper , korianderfrø etc. Skulle hatt i sitrongress, men butikkene hadde det ikke når jeg var i modus for currypaste. Og litt salt hadde jeg i.

  Hilsen Ingelill :)

  SvarSlett
 3. Supert, skal sende deg en mail:-) Ja, jeg håper chillien er litt lettere enn paprikaen viste seg å være. Dog, paprikan tar seg egentlig ganske godt ut. Jeg har tre stykk og alle er veldig frodige å fine å se på, gjør seg om ikke annet fint som potte-planter:-) Får forsøke å starte litt tidligere neste år...men som du nevner denne sommeren har vært ganske tragisk, surt og kaldt for det meste så det er jo lov å skylde på det og ikke gartner-egenskapene man innhar.

  Spennende med den curry-pasten:-) Sitrongress er umulig å få tak i her men de andre tingene skulle gå bra. Har nettopp kjøpt meg en ny kokebok med bare hot-hot oppskrifter i, elsker sterk mat og da må man selvsagt ha curry paste:-)

  -Guro

  SvarSlett
  Svar
  1. Kjedelig at du ikke får tak i sitrongress, hvor bor du ?
   Den hot-hot boken høres spennende ut, hva heter den?

   Nå så jeg antydning til gulning på den ene paprikaen, så jeg øyner håp om ferdigstillelse . Men flotte planter er det, så gjerne til pryd :-)

   Hilsen Ingelill

   Slett