mandag 12. november 2012

Hjemmelaget tacolefse er herved erklært suksess !


Dette er en hyllest til mannen . Han som kanskje ser lengselsfullt mot kjøkkenet men ikke tør å tre inn i kvinnens territorie. Som har lyst men ikke lov. Teknisk innsikt og godt kalibrerte smaksløker, men ikke innehar kjøkkenbasert selvtillit. Som synes maten hans mor, bestemor og ja kanskje oldemor tryllet frem , er altfor innviklet for en enkel mann å kunne lage ?
Vel mine damer , slipp mannen inn i kjøkkenet. Idag har min mann reddet meg fra forbannelsen med hjemmelagde mislykkede taco/ kebablefser. Jeg har prøvd mye og mangt, men har alltids endt med bunnløs frustrasjon og revnede, knallstive eller smuldrete deiggreier. Men det var helt til Tommy tok affære, det enkle er ofte det beste som de sier i reklamen, og det stemmer det gitt.

Dette er oppskriften :

6,5 dl hvetemel/ spelt.
2,5 dl lunkent vann
2 ss romtemperert smør
3/4 ts salt

Bland sammen og elt deigen godt med hendene eller kenwood. La stå i 15-20 minutter.
Lag 12 emner som kjevles så tynt som mulig på melete overflate. Stek på takke eller stekepanne på sterk varme. Jeg rotet frem greenpan'en innerst i skapet. Fortrengt siden jeg til vanlig foretrekker den gode gamle støpejernspanna. Stikk hull på boblene i lefsa når den bli stekt, dette går kjapt så snu etter 30 sek når panna er på sitt varmeste. Stek på begge sider og legg under klede for å holde på mykheten.

 Jeg bruker spelt fra spesialkorn.no , men for optimal deig kan man gjerne bruke durummel , det har større andel gluten og henger bedre sammen. Men det er ikke noe jeg ville brukt, bare nevner egenskapen. Gluten bør bearbeides vel lengre tids godgjøring i surt miljø, deigen settes vekk i 7 timer mnimum. Dette for å gjøre glutenet mindre krevende for sarte fordøyelsessystem.












Runde nr 2 med lefsedeig ble laget med 1 ss hvitvinseddik og sto i 20 timer før utbaking. Deigen blir da ganske bløt , så det krever en del mel til utbaking . For glutensensitive er det sikkert greit å bake ut med jyttemel. Disse i runde 2 ble stekt på takka på maks. Fant ut av røykvarsleren fungerer utmerket. Trenger ikke å ha takka på maks tenker jeg. Disse lefsene ble laksekebab. :-)
















4 kommentarer:

  1. Så flink mann du har! Tacolefser har jeg mange ganger tenkt på å lage selv, så nå er det vel bare å sette igang med din fine oppskrift. Tror jeg vil prøve bløtlegging kortere tid. Med brød og boller har jeg god erfaring med 7-8 timer.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja det var en befrielse å endelig få til sine egne taco/kebablefser. Viktig at de ikke steker for lenge og blir for harde, er ikke mye som skal til . :). Glemte å presisere at veld bløtleggingen så eltet jeg inn smøret etter bløtleggingsperioden var over.
      Håper du blir fornøyd.

      Ingelill :-)

      Slett
  2. Ser vi har lagd mye av den samme maten i det siste:-) Hadde taco i helga og forsøkte meg på surdeigs tortilla, ble veldig bra synes jeg. Best var de ferske. Ble dine så myke at du kan rulle inn maten i de? Det ble ikke mine, men man kan jo ikke oppnå alt her i verden;-)

    -G

    SvarSlett
  3. Så moro at vi lager den samme maten for tiden, hører gjerne mer om dine erfaringer.
    Lefsene ble fine å rulle i når vi stekte dem i stekepanne, på takka ble de harde og måtte bløytes. På takka kunne vi nok brukt svakere varme og kortere steketid. Men det er ikke siste gang vi lager lefsene, så oppdatering følger etterhvert som vi blir en erfaring rikere :-)

    SvarSlett