fredag 16. november 2012

Agroteknikkmessa i LillestrømDa var jeg vel hjemme igjen etter 16 timer i bil siden kl 06.00 igår. Har kjørt over fjellet for å ta Agroteknikkmessa i Lillestrøm i nærmere øyesyn. Dette er en messe for alt landbruksrelatert materiell, og tro meg, der var det mange store leketøy for menn. Og mest menn var å se i utstillingshallen. Oserverte det som så ut som veldig mange " far og sønn" kombinasjoner . Det håper jeg betyr at bøndene tar med seg sitt arvesølv og odel på messe for å overføre lidenskap og tette relasjoner til landbruksmateriell. Lover godt for fremtiden.


Det jeg så heller lite til var utstillinger mer rettet mot matproduksjon. KSL, kvalitetssikring i landbruket var representert på vegne av matmerk, nyt Norge , spesialitet Norge og geografisk beskyttet betegnelse. Jeg spurte etter en brosjyre med alle produsenter, men ble henvendt til deres nettside, se Matmerk sin nettside, den favner over alle nevnte + debio/ øko-merket.


Norges bonde og småbrukarlaget var representert med en herlig upasteurisert rødkittost, rød kjerringøy fra Kjerringøy utenfor Bodø. Hadde bare personen som satt på utstillingen vært like engasjert som smaksløkene mine ble i møte med osten. Jeg kan ikke FORDRA folk som sitter og knotter på mobil med et halvskjul gjesp når beskjedne meg prøver å komme i kontakt . Så da fikk representanten bare ha det så godt, jeg gikk videre! ( etter å ha spist enda litt mer ost på trass)
Bioforsk og Norsk jordbruksforvaltning var representert med en flott potetstand. Gjett om jeg heiv meg på quiz. Men jeg reagerte på en ting, de fleste poteter var angitt å være " en fin sort til chips" eller " en fin sort til pommefrites" ! Hva i all verden, har vi blitt en chips og pommes frites-nasjon?! Kjente jeg ble provosert. Ingen poteter som  var promotert som Komle/ raspeball/ kompe-potet. Ingen  ble omtalt som potetmos-potet. Eller røsti eller avkokt potet eller, ja huff, sett inn det som passer. Dette gjorde meg betenkt og trist. Vil vi ha det på oss at de flotte råvarene våre bare passer til å bli ihjelfritert i slemme oljer?! Jeg bare spør.... Nok sinting, potet er et vakkert skue. Så alt-i-alt ble jeg i godt humør av å se hvor flott denne utstillingen var.En leverandør jeg har stiftet bekjentskap med via mine melkespann er Nesse Maskin. De hadde en fin utstilling, og der fant jeg disse lekre sylte/rull-pressene. Mon tro om ikke en slik må i hus? Helst vil jeg ha en gammel en , gjerne noe arvegods. Men vi vet ikke hvor de er. Så da blir det kanskje heller en nymotens. Men før jeg så disse har jeg og svigerfar planene klare med både stein og vannpress. Bedre å være rævløs enn rådløs eller noe sånt..... :-)Pølsestapper fra Nesse Maskin. Men vi har Kenwood, trenger ikke. Men vi så en annen hos felleskjøpet. En stor stålfri , stående sak, med skikkelig gjenger og greier. Den er rålekker. Men kan ikke tenke meg at den er så veldig mye mer nyttig til pølsemaking enn Kenwooden.


Jeg var spesielt på utkikk etter beitepusser til ATV. Det er noe vi i Eiden´s Hage har snakket om i evigheter. Men jeg har vært skeptisk til billige Kinaproduserte saker og de som har vært av kvalitetsmerke koster jo en arm og en fot. Så vi har liksom aldri kommet til enighet. Men vi fant en utstiller som het Kellfri, svensk. Og ble møtt av en hyggelig ung mann som gav oss mange gode svar. For å si det sånn, en Kellfri beitepusser kommer i hus, helst før jul. Jeg vil kverke stråtuene nå, først som sist. Her blir det stråtue-bonanza deluxe. Her skal landet gjøres om til nyttemark. :-)

Gammeltraktorens venner var dagens mest sjarmerende utstilling:

Tommy ønsker seg gravemaskin. Dyr og deilig moro. Men så uante muligheter som de har, så står det høyt på listen. Men alt til sin tid, innebærer gjerne en anseelig lottogevinst.
Kjekt å ta diverse gravemaskiner i nærmere øyesyn:
Og gjett om vi fikk tatt store doninger i nærmere øyesyn. Det var den ene traktoren større enn den andre. Jeg tror jeg holder en knapp på den villeste måtte være en stor New Holland til 2,3 millioner, ekskludert moms. Vi hadde laget gjørmebad og trashet hele hagen om vi skulle hatt en slik på småbruket vårt. Men kjekt å se og kjekt å prøvesitte. Rene trimmen med all den klatringen opp i traktorene. Se all denne gærnskapen:


Tommy koser seg i en mørk og vakker Valtra
Dette er bare fremdekket på den beryktede New Holland.
Denne spiser små Massey Fergusoner til frokost....


Det må klatres litt for å komme opp i de største traktorene. Og med den romfølelsen og arealet, så lurer jeg på når toalett og kaffetrakter blir integrert som standard utstyr.


Fastrac. Gærnskapen av en traktor som går i 80+ og kan se ferdes langs veien i god fart . Helt grusom avstigning . Det bør jeg vite etter å ha klatret ut og inn av sikkert 30 traktorer og skurtreskere på 4 timer.

Joystick og knotter. Snart lander vi vel på månen med traktor.


Posing posing. Store traktordekk får meg alltid til å tenke på baderingene da jeg var lita. Da hadde vi gamle slanger fra traktordekk som baderinger. Det var poppis.Case sin dyreste modell hadde rødt skinntrukket sete. Og se hvor god plass det er i hytten. Ser knapt at Tommy er der inne.
Og et til bilde av den crazy New Holland.


Ellers noen koselige inntrykk som streifet forbi:


Interessant, vinylkledning til utendørs bruk. Trenger bare å spyles med høyttrykkspyler for å holde evig.


Er svak for søte ku-skildringer.


Nettside for nye og brukte landbruksmaskiner og annet. Skal sjekkes ut. Er div jeg trenger som jeg IKKE betaler nypris for. Gruselig dyrt med landbruksredskaper.


Stihl hadde det kuleste gulvet. Hvis du vil ha lekkert superundertøy til mannen, se etter Stihl sitt.


Leketøy til mannen. Tømmerklype til gravemaskin.


Og da messen var slutt for dagen dro vi på surprisebesøk til onkel og tante . Fikk mat og husly, selv uanmeldt ankomst. Det er ubeskrivelig gildt. Og så ble det mye magekløing og kos av herr pelsdott :-)

3 kommentarer:

 1. Apropos at vi er i ferd med å bli en "chips og pommes frites-nasjon" så vet du kanskje allerede at de fleste tradisjonelle grønnsaker og matvekster i Norge er forbudt å selge frø/fedd/settemateriale til pga at de ikke står på de multinasjonale industrikartellenes (EU) frølister. Bare industrifrø(hybridfrø er tillatt solgt.

  Imidlertid finnes det personer i landet som bytter frø, etc med hverandre, og da både fra Norge, Skandinavia som resten av verden. Jeg tenker da på tradisjonsmatvekster som eldre gulrotsorter i mange farger, pastinakker, havrerøtter, beter i mange farger, forskjellige potet og jordskokktyper, de fleste løk og hvitløksorter som finnes, jordnøtter (norske) og jordmandler, knollkjeks (for røttene), pepperrot, persillerot, sukkerrot, skorzonnerot, m.m, samt tradisjonelle bønne og ertesorter og en god del matplanter. Her er et eksempel på matvekster det er snakk om- http://members.gardenweb.com/members/exch/stevil

  Han har også tradisjonelle poteter som han dyrker for genressursutvalget. Jeg har mailadressen hans om dette skulle være av interesse. Ellers håper jeg du fikk mailen min med boklistene, og at den ikke gikk i spamboksen din.

  PirkePetter

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja jeg har dessverre fått med meg dette med omsetning av vanlige frø og plante-emner. Tragedie hele greia. Men heldigvis er det håp blant de som har øyne og ører åpne for bevaring av kultur. Jeg kaller våre gamle sorter kultur og har veldig lyst til å bidra til bevaring og føre dem videre. Derfor vil jeg takke deg så mye for linken, og du kan vel gjette deg til at jeg mottar mer enn gjerne mailadressen til personen bak.

   Jeg kjøper litt frø her og der ifra, og holder meg til Heirloom-frø. De skal være sortsekte, er ihvertfall det de markedsføres som. Har du noe formening om det stemmer eller ikke?

   Når det gjelder boklistene, så må jeg ærlig innrømme at jeg har oversett dem i mailen. Egentlig skjønner jeg ikke hvordan det gikk an, jeg husker at jeg så det skulle være boklister med , men jeg skjønte ikke hvor de var. Hmmm, ikke alltid man har hue på rett sted. Men jeg fant dem, bedre seint enn aldri og gull verdt!

   Ingelill :-)

   Slett
 2. Thank you for the auspicious writeup. It actually was a leisure
  account it. Glance complicated to far brought
  agreeable from you! However, how could we keep in touch?


  Check out my homepage :: fuckbook

  SvarSlett