torsdag 6. november 2014

Lagring av gulrot

Lagring av gulrot, et emne jeg aldri blir klok på. Lagringens formål er å holde på fuktigheten og opprettholde spenst uten at det råtner. Så jeg samler sammen det jeg finner av googling og hjernesøk, så kanskje noen finner et lurt tips til sine røtter? Og jeg hører mer enn gjerne om andres erfaringer for lagring, gi en lyd, da blir jeg glad.

Fra bloggen Grønnsmak kan man lese om et prosjekt i midt-troms 2013 for å få flere til å dyrke grønnsaker, mange gode tips . De har noen gode nøkkelord for lagring av grønnsaker:

                     Forutsetning for god lagring

  • God rengjøring av lagerrom, kasser og utstyr er viktig.
  • Høst varsomt og i tørt vær slik at grønnsakene som blir lagt inn er tørre og uskadde.
  • Rask nedkjøling etter høsting er viktig, ikke la kassene stå ute i sola.
  • Klima på lagerrommet må være tilpasset det man skal lagre.
 

Jeg har vokst opp med gulrøtter lagret i isoporkasser med sand fra fjæra. I mitt barndoms papradis på Helgeland er det skjellsand, som holder relativt godt på fuktigheten men føles likevel luftig. Skal også nevnes at type gulrøtter er dem vi har fått tak i via felleskjøpet, og er nok av de lagringsdyktige typene .

Vi har de siste årene hatt gulrøttene i isoporkasse med sand ifra fjæra her i vest. Her er det tung, kompakt og fuktig steinsand. Kan med fordel skylles og tørkes før lagring, sanden altså. For gulrøttene får godt med saltsmak.

Idag er det 5 november og her i Eiden's Hage høstes gulrøtter fremdeles. Flere tips jeg har kommet over er å la gulrøttene stå i jorda og ta opp ved behov. For i jorda er den beste lagringsplassen. Og her i vest hvor det er lite frost så skal det tipset prøves.  det anbefales å dekke med halm, kvist og lauv , og faktisk matte av steinull . Advares om at mus trives godt under dekket oh kan skalpere gulrota litt i toppen.

Fra agripub.no kan vi lese :
Langtidslagring av gulrot utføres best ved høy relativ luftfuktighet (95-98 % RF) og lav temperatur (0-2 °C). Hvor lavt en velger å gå ned i temperatur og hvor høyt en går opp i luftfuktighet må sees i forhold til hvor god kontroll en har på temperaturfluktasjoner. Dette for å unngå kondensdannelse eller at produktet utsettes for frost
Gulrøttene holder seg best i storkasser. For optimal luftfuktighet kan det i hver kasse legges et lag av perforert plast. Et lag med sagflis kan forhindre kondens. Bruk av tett plast anbefales ikke da det kan føre til kondens, opphopning av karbondioksid og rask råtning. Et godt lager skal ha en viss luftsirkulasjon uten at denne virker uttørrende. Med god kontroll over temperatur og luftfuktighet er perforert plast i lagerkassene ikke nødvendig.
Kulelagring var mye brukt tidligere og kan være et miljøvennlig alternativ til vanlig kjølelager. Gulrot legges i en lav ranke, 15-20 cm høy og ca 50 cm bred. Røttene dekkes med et lag jord og isolerende materiale som halm. Gulrøtter kan også lagres stående ute i åkeren. De dekkes av et tykt lag halm og høstes gjennom vinteren. Metoden brukes noe i Danmark og har også fungert i Vestfold. Høsting av gulrøtter i våt og kald jord kan føre til betydelig skader på jordstruktur og metoden bør ikke brukes på jord som er utsatt for jordpakking.
Diverse tips plukket opp fra internett:

- Noen anbefaler å legge dem lagvis i kasse med aviser mellom. Da har de gulrøtter helt til våren. Skulle det bli noe råte, holder det seg i det ene laget og smitter ikke videre. ( Mine tanker går til aviser og trykksverte, er generelt litt skeptisk til aviser på næringsmidler.)

Carrot Clamp for storage- Å lage gulrøtter i halm, sand eller sagmugg( kanskje det høres bedre ut med sagflis?) er ofte brukt.

- Gulrøtter må ikke lagres sammen med epler.

- Lagring i kvitmose/ myrmose ( sphagnum). Når gulrøttene ligger lagvis med denne mosen har den en enestående evne til å holde på fuktighetene og holder på spensten til langt utpå våren. 
Kvitkrull/ reinmose er også prøvd i samblanding med sand uten de store resultatene.

Tjuvlåner to bilder fra Rolv.no, siden jeg ikke er den mest bevandrede i mosens verden. Men kjenner disse godt igjen. Satser på å ikke bli saksøkt. :-)


                Kvitmose, myrmose, sphagnum. Kjært barn mange navn.


                                       Kvitkrull/ reinlav

Gode lagringsgulrøtter:
- Jaune Du Duobs
- Rothild
- Royal Chantenay Rola
- St Valery
- Milan
- Robila
- Scarlet
- Nantes
- Danvers 126
- Amarillo

Andre  gulrøtter omtales ofte som sommergulrøtter. Har lagret på disse også, men de mister fort spensten.
 
- Cosmic purple
- Atomic red
- Purple Haze

Kjøper stort sett bare frø av heirloom-type . Ebay, rareseeds og impecta har fine utvalg.



Purple Haze tror jeg. En hybrid F1-type, kjøpt pga fargen var så kul.

Tenker å ha dette innlegget som et levende dokument hvor jeg fyller på informasjon etterhvert som den kommer meg i hende. Å lagre grønnsakene sine på best mulig måte er jo en god forutsetning etter gleden ved oppfostring igjennom våren , sommeren og ofte høsten- Hage er en stor glede!

- En gulrotkavalkade fra ifjor


3 kommentarer:

  1. Så fint innlegg. Viktig kunnskap å kunne. Mine foreldre lagret de i type kulelagring, dvs under snø og jord om vinteren. Ellers så lærte jeg et tips hos en bonde som dyrker økologisk, dvs med kun fiskeavfall ifht oppbevaring og holdbarhet. For det første økologiske gulrøtter holder seg lengre enn dyrket med kunstgjødsel og sprøytemidler. For det andre prøv å knip vekk mest mulig av det grønne, så langt ned du kommer, det er dette som trekker ut fuktighet av gulrøttene. Jeg kjøpte rundt 20 kilo og lagret de i svart plastpose i kjøleskap da jeg ikke hadde mulighet til annen type lagring(dvs isoporkasse/potetkasse med sand). Passet på innimellom å sjekke at det ikke var noen som lå og råtnet og ødela resten. Holdt seg fine og knasende sprø de 4 mnd til vi hadde spist de opp. Liker visstnok temp på rundt 4 grader. Hilsen Cathrine

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for super informasjon Cathrine. Dette med å knipe den grønne dusken er lurt, det hadde jeg glemt å skrive inn. Jeg knekker alltid av dusken før lagring. Økobonden som brukte fiskeavfall, hva og hvordan gjorde han det? Spennende ! :-D

      Slett
    2. Jeg lurer også på om man skulle knipe av spissen, men husker ikke det helt. Jeg tror bare han blandet det med mold. En gammel nabo av meg sa at når de satte potet, satte de 1/2 fiskehode per potet ned i jorda:) Da skal hver potet få nok næring. Jeg kan sjekke med økobonden neste gang jeg treffer han. Han hadde også fått lagd til to fraukjellere om til oppbevaringsrom med luftig og konstant 4 grader. Veldig spennende å lese om dette. Hvordan oppbevarer du løken, og hvitløken? Hilsen cathrine

      Slett