lørdag 10. november 2012

Taco alá Hellstrøm

Det er ingen overdrivelse at jeg digger Eyvind Hellstrøm. En matentusiast, gourmet og budskapsbringer for ordentlig mat i disse dager. Jeg følger spent med på Hellstrøm rydder opp hjemme, og jeg gråter og ler med han og deltagerene. Jeg må si at denne sesong 2 er veldig gripende . Det er mange skjebner , og se dem knyttet til noe så banalt som mat, rører noe ved meg. Godt program , og den som synes Hellstrøm er så sinna, har ikke sett programmene, han byr jo nærmest på hele følelsesspekteret sitt. Siste episode jeg så var med en mann som var blitt skilt etter 28 år. Hellstrøm var ikke snauere enn at han inviterte mannen hjem på hjemmelavet taco. Og for en taco, det kom unisont fra oss to i sofaen ; vi skal lage TACO ! På Hellstrøms vis. Og det har vi gjort. Og resultatet får du presentert her. Vi halverte oppskriften siden vi er bare to.

Begynner med litt ingredienser:


Gulrot og paprika fra Eidenshage. Legg merke til den "geniale" frøsamleren. (lokket) Neste års avling blir med egenproduserte frø.


 Kjøttdeig fra Fitjar. Anguser som har levd glade dager i nydelig skjærgård på vestlandet. Og noen hjemmedyrkete, tørkede chilier.


Til hjemmelaget taco er det selvsagt med hjemmelaget krydder hos oss. Poser er et ikke-tema. Hellstrøm blåste vel ut i et program noe sånt som; Hvorfor bruker alle denne dritten, i alle hjem jeg oppsøker så er skapene fulle av den samme møkka! Toro-kabalen som han kaller det så fint, der han står med nevene fulle av poseprodukter.
I avbildet morter er det spisskummen og merian. Spisskummen er definitivt tacokrydderet, spesielt hvis man er vokst opp på ferdigposene . Slik som vi og alle andre.... Kjøper du spisskummen, vær obs på at hvis det står " cummin" kan det være karve i posen. Det fikk jeg smertelig erfare da jeg skulle lage hjemmelaget tacokrydder til posefantasten av en lillebror. Karve= caraway seeds. Spisskummen= cummin. Og du vil ikke ha tacokjøttdeig som smaker surkål eller akevitt. Oppskriften er som følger:
 • 500 g kjøttdeig/ karbonadedeig ( går sikkert med pin-deigene på 400 g også)
 • 250 g tomater, hermetiske, ferske , med eller uten skall. Etter eget ønske
 • 1 rød paprika
 • 1 gulrot
 • 2 løk
 • 3 hvitløkfedd
 • 25 g tomatpure
 • 1  chili , tørket eller fersk
 • 0,5 ts kajennepepper
 • 1 ts spisskummen
 • 1 laurbærblad
 • 1 stjerneanis
 • 1ts merian
 • For den litt " gale" : 3-4 biter mørk, bitter sjokolade og 1-2 ss whiskey med røkpreg.

 • Bruker du hele tomater, så liker noen å ta av skallet. Kok da opp vann, snitt skallet i tomatene. Dypp dem et par minutter i kokende vann, så i iskaldt vann. Da er det bare å dra av skallet og så hakke dem opp. Jeg tar aldri av skallet, jeg bare hakker i vei. Hakk chilien, pass på gnuing i fjeset etterpå. Ingen snill fruktsak, skyll omhyggelig fjøl og kniv og fingre.
 • Ha hakkede tomater , tomat pure og chili i en liten panne, kok opp og la putre litt en 5 minutter. Avvæpner chilien litt og setter smaken. Kjøres med stavmikser eller i blender. ( Jeg gjorde ikke det, jeg liker biter, er litt uortodoks av meg) Sett til siden.
 • Hakk løk og hvitløk, freses i stekepanne med laurbærblad og stjernanis til løken er myk og blank.
 • Hakk gulrot og paprika, freses i stekepanne til de er blitt blasse og mykere.
 • Stek kjøttdeigen, gjerne i jernpanne. Stek, ikke kok. Obs obs. 


Av tidshensyn ble prosessen videre slik:


 • Ha løkblandingen og gulrot/paprikablandingen i jerngryta sammen med stekt kjøttdeig.
 • Ha tomatblandingen i gryta, og tilsett mortede krydderier og 4 dl vann.
 • La koke godt ved sporadisk omrøring til fuktigheten har kokt seg godt inn.
 • Smak til med salt og evt cayennepepper for sterkhet. Kronen på verket er å røre inn noen biter mørk, bitter sjokolade og et par ss whiskey med godt røkpreg. Ahhh feinschmeckerier !
 • Servér


Tomatsaus på G- Tomater, tomatpuré og chili kokt opp og småputret.


Løk og hvitløk freser på pannen med laurbærblad og stjerneanis. For en vel-duftskapende potpurri.
Paprika og gulrot til fresing.Tacoblanding tilsatt vann og nærmeste bilde viser nesten serveringsklar tacogryte .

Nå kommer den eventuelle tilleggsdelen, tilsett:Litt røkwhiskey
Og litt bitter sjokolade. Du trenger ikke bruke Valrhona sin, finn en med høyt cacaoinnhold, 60 % ++.


Klart til servering. Tacogryte fra Hellstrøm/ Himmelen. Potato/potato


Rømme fra Tyssen smør. Upasteurisert og lekker. Kjøpt på Stend.
Den er en perfekt følgelsesvenn til fermentert salsa. Eller vanlig salsa. Hellstrøm lagde ananassalsa, det tenker jeg må prøves en gang i fremtiden.


Gjett ..... Det er ost. Gulrotost fra Käserebellen, kjøpt hos Tidsporten . Herved kåret til den ultimate taco-osten.
I et lite oppmerksomt øyeblikk serverte Tommy denne skåla til meg og sa gulrot. Jeg skjønte ikke at det var ost før jeg hadde fått tygd på den. Moro.


Ferdigkonstruert tacomåltid. 
Jeg har en viss utfordring med tacolefser.
Men nå har jeg forbannet meg på at NÅ skal jeg lære meg selv å lage den ultimate lefsen.
Det resultatet du ser over er bløtlagt/ enzymertaktivert og stekt på takke. Men jeg har en ny plan. Og resultet blir presentert her når jeg er fornøyd.
Siden det ble litt rester til overs, så kommer det før man aner.
6 kommentarer:

 1. Nam taco fra bunnen av er jammen godt! Dette så utrolig godt ut! Tror forresten jeg må komme meg opp på Stend en dag og kjøpe den rømmen du nevner.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det var en høydare på matfronten. Gjett om det blir flere tacokvelder med denne oppskriften. Og selvfølgelig litt lek med kryddertilsetninger, slike gryter kan man jo variere etter sitt eget sprøe velbefinnende. :)

   Er du ofte på Stend? Herlige butikken, men rømmen er visst der bare sporadisk. Dessverre. Jeg håper så inderlig jeg finner den før jul.
   Hadde en rømme som ble stående godt utgått på dato. Den ble ikke sur og muggen som butikkrømme, men mer og mer karaktersterk, fikk en skikkelig interessant fjøsaroma. Virkelig rømme for barskinger. Jeg spiste og koste meg, men på slutten ble den rimelig barsk. Moro med disse ekte produktene!

   Slett
  2. Røkwhisky stemmer ikke med bildet av den irske whiskeyen Bushmills som for øvrig er en god whiskey, men den har altså ikke røyksmak. Ville nok godt for en skotsk til denne.

   Slett
  3. Hmmm, smakte ikke på den, godt du strammer meg opp Anonym :) Har en med skikkelig røksmak som ikke er åpent, den burde gjøre seg i tacoen. :)

   Slett
 2. Spennende! Tilsatte du bare whiskeyen å sjokoladebitene forså røre det ut i tacoen? Fortell litt om hvordan du gjorde det med tilleggsdelen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Haakon ! :-) jeg raspet i sjokoladen før jeg trakk kjelen av plata og rørte inn whiskyen. Er ei stund siden dette ble laget, så jeg ble skikkelig glad for å finne din kommentar. Gjett hva jeg skal lage ikveld!? Her blir det taco i heimen.

   Slett