tirsdag 6. november 2012

Hjemmelaget leverpostei, sunnere for både kropp og lommebok

Ofte hører man klagesangen om hvor dyrt det er å spise sunt.  Og når jeg sier at leverpostei er en fin ting å begynne med får jeg særdeles vantro blikk. Men nå skal jeg fortelle hvor enkelt og billig det er å lage sin egen leverpostei.  Storfe-lever er skammelig billig og meget næringsrikt. Innmat spises nesten ikke lengre, og det er bare trist. Hva er det løven spiser først når den feller en antilope? Innmaten selvfølgelig, hjerte, lever, nyre. Den går ikke akkurat etter indrefileten. Og alle vil jo være sterk som en løve ! 
Jeg har vært leverpostei-fra-butikk-skeptiker i lange tider. Rett og slett fordi jeg leser innholdslisten bakpå leverposteiboksen. Jeg har tatt meg den frihet å ta litt bilder av et assortert utvalg tilfeldige leverposteier som gliste imot meg på en dagligvarebutikk: 


 

Hvor mange av disse ingrediensene ville du brukt i egen leverpostei? Nå tok jeg med de høyeste prisene, men leverpostei spenner fra 100 til 200 kr/kg.  Og når man ser hvor tamt innholdet er, så  gliser jeg fra øre til øre med tanke på halvannen kg leverpostei til 60 kr. Hjemmelagd. Håndtverk. Tradisjon. Næringsrikt. Sakte mat.


Hjemmelaget leverpostei 



Å lage sin egen leverpostei er lekende lett, en oppdagelse jeg lovpriser hver gang jeg setter tennene i en skive med egenprodusert postei. Det blir ca 1,4 kg ferdig postei til ca 60 kr! Den kilosprisen kan ingen klage på. Og her er det bare ordentlige ingredienser, ingen merkelige fyllmasser.

  • Du trenger 1 stk Kenwood med kjøttkvern eller annen kjøttkvern
  • 1 kg leverpostei. Jeg bruker storfe. Svin og lam er strammere i smak. har ikke prøvd kylling, men alt er mulig.
  • 2 løk
  • 5-6 hvitløksfedd
  • 2 brødskiver
  • 2 egg
  • 5-6 ansjoser hakket
  • noen ss ansjoslake
  • 2 ts salt ( mineralsalt, bruker du "vanlig; 1,5 ts)
  • 1 ts ingefær malt
  • 1-1,5 ts pepper malt
  • 0,5 ts nellik malt
  • 0,5 ts allehånde malt
  • Evt 50 g stekt bacon i små terninger. Ha da i 0,5 ts salt mindre i oppskriften. 4 baconskiver topping.

Hvitsaus:
  • 50 g smør
  • 1 ss hvetemel eller annet mel
  • 3 dl melk . Her går det i H-melk eller fjøsmelk
Smelt smøret, pisk inn hvetemelet, spe ut med melk til en tykk hvitsaus. Sett til siden. 

Sett stekovnen på 175 *C. Gjør klart vannbad, nest nederste rille. Smør brødform med smør. Ha på rede hånd en mindre form hvis det skulle bli masse leverposteifarse.

Skjær lever i passe størrelser, kuber på ca 5 cm3. Skjær løken i båter og biter. Rens hvitløken, skjær i biter. Riv brødskivene . 
Kjør dette igjennom kjøttkverna på Kenwood eller lignende. Jeg bruker hullskiven med de minste hullene. 
Når det er gjort, rør inn eggene i farsen, et av gangen. Rør inn krydderene, ansjoslaken og hakket ansjos og ha så i hvitsausen.
Ha farsen i formen, bør ha minimum 0,5 cm klaring opp til kanten av formen.  Sett i ovn og der kan den få stå i ca 60 minutter. Jeg legger på baconskivene etter 10-15 minutt.

Avkjøl posteien i form. Jeg fryser posteien, og den forringes veldig lite av det. Pakker den inn i bakepapir med alufolie utpå. 

Tips: Rengjør hullskiven til kjøttkverna med piperenser. Trenger egentlig ikke det på denne operasjon leverpostei, men kjekt å vite til en annen gang. Kverning av hjortekjøtt eller hvis man lager mandelsmør i  kjøttkverna. Spesielt mandelsmør!





Oppskriftsbok med personlige kråketær og andre betraktninger er kjekt å ha. Fra Biltema faktisk.


Resultatet av min oppfordring om å ha reserveform på rede hånd. En lekker liten porsjonpostei.

Som mat som er laget ut av en farse, så er variasjonsmulighetene uendelige. Jeg er veldig glad i baconpostei , og det er en veldig lett vri. Jeg har i portvin, krydderrester, gamle grønnsaker og det jeg måtte ha for hånden. Vår kjære venn fantasien er gjerne med på litt lek med leverpostei.

(Og for den som måtte lure på om ikke lever er full av opphopninger av giftstoff? Lever er et utskillingsorgan, ikke et absorpsjonsorgan. )



12 kommentarer:

  1. Hmmm. Spennende prosjekt! Står fortsatt på "to do" listen min. Hvis man ikke har kjøttkvern, fungerer knivbladene i kjøkkenmaskin tro? Flott oppskrift med bilder du har laget:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja leverpostei er jo så moro :D Er skikkelig fan av produkter man kan eksperimentere med innholdsmessig i det uendelige, leverpostei er er slikt produkt.

      Jeg vil tro du kan bruke knivbladene på kjøkkenmaskin, bare du får en godt farset masse, så vil jeg tro det blir knakende god leverpostei (eller kanskje nærmest paté med ivrige knivblad.) Lettvint og gøy, Lykke til ! :-)

      Slett
  2. Flere oppskrifter og tilberedningstips for entusiaster og andre leverfantaster -

    http://eidenshage.blogspot.no/2012/11/hjemmelaget-leverpostei-sunnere-for.html
    http://senseoflife.blogg.no/1331130864_hjemmelaget_leverpost.html
    http://grontvann.com/hjemmelaga-leverpostei/
    http://fleksitarianerliv.blogspot.no/2012/05/hjemmelaget-kyllingleverpostei.html
    http://gryhammer.blogspot.no/2012/09/ra-lever-er-supermat-i-ekstremklasse.html

    http://www.keeperofthehome.org/2011/04/liver-learning-to-love-and-cook-this-superfood.html
    http://hartkeisonline.com/whole-and-natural-foods/liver-and-onions-a-forgotten-traditional-meal/
    http://www.motherearthnews.com/real-food/cooking-organ-meats-zmaz76mjztak.aspx http://www.motherearthnews.com/Real-Food/1976-05-01/Eating-Organ-Meat.aspx
    http://www.marksdailyapple.com/organ-meats/#axzz1pLPPPD6e
    http://kellythekitchenkop.com/category/organ-meats
    http://thenourishingcook.com/category/recipes/the-main-course/organ-meats/
    http://www.livingpaleo.com/a-guide-to-organ-meat/
    http://balancedbites.com/2011/05/easy-recipe-chicken-liver-pate.html
    http://cavegirleats.com/2011/09/09/baked-liver-pate-yum-seriously-seriously
    http://paleodietlifestyle.com/simple-and-delicious-liver-pate-recipes/
    http://www.foodnetwork.com/recipes/ina-garten/chopped-liver-recipe/index.html
    http://www.theclothesmakethegirl.com/2011/01/17/dont-be-lily-livered-aromatic-chickenlivers/
    http://nomnompaleo.com/post/1983505174/easy-paleo-frittata
    http://www.cdkitchen.com/recipes/ingredient/offal/
    http://www.ehow.com/how_4705196_cook-beef-liver.html
    http://www.livestrong.com/article/254797-how-to-eat-liver-for-nutrition/
    http://www.livestrong.com/article/509912-how-to-cook-beef-organs/
    http://easynaturalfood.com/category/organ-meats/
    http://criticalmas.com/2012/02/beef-liver-asparagus-garlic/
    http://www.weareneverfull.com/springtime-saute-of-lambs-liver-from-unfashionably-late-to-trend-setting-in-the-blink-of-an-eye/
    http://www.weareneverfull.com/veal-liver-an-inspired-choice/
    http://www.weareneverfull.com/star-crossed-livers/
    http://www.seriouseats.com/recipes/2011/09/stir-fried-liver-and-onions-recipe.html?ref=title
    http://www.seriouseats.com/recipes/2012/06/spicy-stir-fried-liver-and-onions-recipe.html?ref=search
    http://www.seriouseats.com/recipes/2010/06/the-nasty-bits-sauteed-duck-livers-with-rhubarb-and-cherry-sauce-recipe.html?ref=title
    http://www.seriouseats.com/recipes/2009/12/the-nasty-bits-chicken-liver-omelet.html?ref=title
    http://www.seriouseats.com/recipes/2012/04/chicken-liver-pork-meatballs.html?ref=search
    http://www.seriouseats.com/recipes/2010/03/the-nasty-bits-chopped-liver-recipe.html?ref=title
    http://www.seriouseats.com/recipes/2012/05/chopped-liver-recipe.html?ref=search
    http://www.seriouseats.com/recipes/2011/10/pan-seared-liver-in-red-chile-sauce-recipe.html?ref=search
    http://moroccanfood.about.com/od/moroccanoffalrecipes/r/Moroccan-Fried-Liver-And-Onions-Recipe.htm
    http://moroccanfood.about.com/od/maindishes/r/liver_kebab.htm

    SvarSlett
    Svar
    1. http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-black-liver-pudding
      http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-chicken-liver-pate-grand-marnier
      http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-chicken-liver-pate-tomato
      http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-chicken-liver-pate
      http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-avga-me-sikotakia-poulion
      http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-barische-leberknoedelsuppe
      http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-cajun-pate
      http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-beeton-calfs-liver-bacon
      http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-beeton-calfs-liver-fines-herbs-sauce-piquante
      http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-beeton-calfs-liver-larded-roasted
      http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-belarusian-salad
      http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscellaneous/fetch-recipe.php?rid=misc-somali-style-liver

      PirkePetter

      Slett
    2. OIOI, tusen takk for linker PirkePetter. Leverposteirepertoiret mitt står foran kraftig utvidelse nå , herlig moro å holde på med lever. :-)

      Slett
  3. Mmmm, inspirert tilå prøve igjen. Har prøvd med lever fra kalkunene på Homlagården i Nordheimsund. Har ikke kjøttkvern, så jeg hev det i blenderen. Fungerte greit, men ønsker meg kvern... Og må seriøst vurdere en ekstra fryser snart...
    Hilsen fra Mona :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Kan aldri få for mange frysere! Måtte kjøpe et fryseskap i høst, og det er jammen meg fullt av kjøtt, ost og syltetøy allerede.
      Å kjøre i blender gjør den jo bare mer patéaktig, og det er jo bare deilig. En foodprosessor? Kalkunlever høres intereessant ut, får man fjørkresmak av det? Kunne tenkt meg å lage blanding av storfe og kylling/kalkun, innbiller meg at det blir en mildere og mer barnevennlig variant?

      Slett
  4. Hei
    Har lenge tenkt å lage leverpostei og har både storfe- og svinelever i fryseren. En ansatt ved slakteriet påstod i motsetning til deg at storfelever var strammere på smak enn svinelever. Har du prøvd å blande disse?
    Må ta litt hensyn til leverposteilagingen i forhold til at mine små barn skal like den.

    Hilsen M

    SvarSlett
    Svar
    1. Heisann :-)
      Jeg har ikke prøvd å blande svin og storfelever. Jeg spiser veldig lite svin, egentlig er det bare bacon jeg spiser fra grisen.
      Jeg vil påstå at svinelever er strammere i smaken siden jeg synes den minner meg om lukten i grisefjøs.
      Okselever er ikke smaksfri, men jeg synes den er bedre og mer lettspiselig. Det mest optimale vil kanskje være å blande i kyllinglever/ kalkun-lever? Innbiller meg at disse er mildere på smak og en fin kombo til storfe.
      I butikkposteiene ser jeg at noen blander både storfe og svin, så jeg tror ikke det skal være så ille om du bruker disse to. Hva liker dine små? Leverpostei er veldig fin å blande inn smak. SÅ ha godt med krydderier i hvis de liker det. Hvitløk er min favoritt. Fantasien har ingen grenser :D

      Slett
  5. Hei hei..

    Denne oppskriften er genial.
    Lager min andre runde nå. Første gangen brukte jeg litt store forme og leverposteien ble ikke helt ferdigstekt på en time.

    Har du noen tips på hvordan jeg kan kjenne at den er ferdigstekt uten at jeg trenger å skjære i den?

    Og ellers takk for en fin og inspirerende blogg

    Hilsen Line Eriksen

    SvarSlett
  6. Og et lite tips, jeg blandet inn litt andelever og hadde litt timian i røren.. Oioioi kan spise med gaffel rett fra formen :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Line
      Jeg har ingen føringer for når leverposteien er ferdig stekt, man må nesten prøve seg frem. Eller få seg røntgensyn ;-) Alt ettersom størrelse på formen prøver jegå variere steketiden.
      Tipset med andelever og timian hørtes ut som en vinner, men da med snilt produsert andelever :-)
      Leverpostei skal spise med skje, gjerne i suppeskjestørrelse. Så godt, så enkelt, så næringsrikt.

      Slett