Om bloggen & oss

Kontakt oss gjerne på eidenshage@gmail.com Alltid kjekt å høre fra engasjerte sjeler .
Det første bloggprosjektet vårt ligger nedlagt på www.matfetisj.blogg.no

Håper at dette kan gi et lite bilde på hva vi holder på med for våre kjente og kjære i vårt langstarkte land og verden forøvrig. De vi ikke kjenner får kanskje noe å lese som får dem til å trekke på smilebåndet, si AHA, eller tilogmed la seg inspirere. Ingenting er bedre enn det. Ser selv hvor mye vi får inspirasjon fra andre bloggere. Blogging er syklusstyrt for vårt vedkommende, men vi får se hvor dette bærer hen.

Her på bloggen vil det i hovedsak dreie seg om:

  • Mat
  • Kulinariske sprell
  • Lokalproduserte produkter
  • Norske produkter/ råvarer
  • Tradisjonsmat
  • Mat med helsegevinst
  • Bærekraftighet på mange områder
  • Hage
  • Dyrking av spiselige substanser
  • Natur
  • Bønder og kyr
  • Bil
  • Irritasjonsmomenter på mange plan
  • Gledesmomenter på mange plan
  • Oppussing kan det hende det blir skrevet om, alltid noen småprosjekter på gang
  • Offshore-aktualiteter
                                                Om oss

To kjærleiksbeduggede vesener som lever på landet , og har døpt vår eiendom for Eidenshage. Siden stedet er Eide og etternavnet er Eide( nå på begge) så sa det seg nesten selv.

Interesse for mat, og hva mat kan gjøre for vårt velbefinnende, fascinerer stort. Her har vi en lang og spennende vei å gå for å komme litt opp på kunnskapsnivået, men det er fantastisk moro og inspirerende.
I korte trekk består vårt foretrukne kosthold av


  • Upasteuriserte meierivarer, ost, smør, rømme, kefir osv
  • Kjøtt og innmat fra gressende krettur
  • Hjemmedyrkede eller økologisk dyrkede frukt og grønnsaker
  • Bær fra skauen
  • Fisk fra havet eller helst villfisket
  • Fermentering av sennep, ketchup majones etc
  • Surdeigboblende bakverk
  • Kraftkoking. Ta vare på bein, alt ifra koteletter til nyttårskalkunen.
  • Mysefermentering av grønnsaker, mest kjent er sauerkraut .
  • Og det blir litt karameller iblant, Tommy er en uelbredelig søtmons. Men det skal være ordentlige råvarer!
  • Hjemmelaget leverpostei, fordi vi fortjener det.
Vi steker i  talg, mumser oss med smør, holder oss unna planteoljer foruten litt god olivenolje iblant. Foretrekker fersk melk så fremst det er mulig, og trenger vel neppe nevne at ymse kunstige tilsetningsstoffer er ikke-tema. Vi koser oss med mye mat, elsker oster , og i penere forretninger finner man et godt utvalg av upasteruriserte ostegleder. Vi er glad i et godt glass vin, øl, konjakk, calvados, aquevit etc. Og støtter vel villig de norske produsentene som har kommet de siste årene og lager knakende gode varer. Innen emnet øl blir vårt nasjonalromantiske hjerte rimelig bløtt, mye godt på få år. Fremtiden er spennende. Vi lager gjerne flatbrød og grønnkålchips, Tommys foretrukne øl-snacks. Har vært igjennom perioder med raw-food, supermat og andre særegenheter, det meste er overstått, MEN, jeg har tatt med meg noen gode tips og råvarer fra den tiden. Matvarenes univers er uendelig, og vi kan aldri la anledningen gå ifra oss for  å få utbasunert det til stadighet.

I hagen er det store planer. Å kunne dyrke så mye som mulig av sitt eget forbruk innen grønnsaker og frukt er en liten drøm. Vi har land og ressurser, så her blir det spennende å ta i tu i tiden som kommer. Har også lyst til å være en bidragsyter for å ta vare på gamle sorter, alt ifra erter til epler. Det er mange tradisjonsrike sorter som ikke har de beste fremtidsutsikter, DET vil vi gjøre noe med. Å dyrke jorda etter dens prinsipper er viktig for oss. Det er mye hazardiøs jordbruk , det vil ikke vi være en del av.

Har sterke ønsker om å ha våre egne høner og dexterkyr. Skogssvin, kaniner og villsau er også ønsket. Men forholdene skal ligge til rette for dyrene før vi får dem, ikke etter. Helst vil vi gjøre alt på en gang, men struktur og planlegging har sine fordeler det også. Hagen først , så krettur.

Vi er ihuga gjenbruksfanatikere og elsker restemat. Vår måte å være bærekraftige på. Liker IKKE bruk og kast-mentalitet. Er dog sikkert farget av det materalistiske samfunn, kjøkkenet vårt blir utstyrt med mye greier. Men hva er viktigere enn mat og god ernæring?! Veldig lite, så inntil vi går av støvleskaftet og kjøper oss en Tesla vi kan plugge i en fremtidig stikkontakt i mikrokraftverket, så føler vi at vi egentlig er ganske fornuftige.

Vårt matglade kjøkken er utstyrt med :


  • Meteor steketakke. Ingelills 20-årsgave, den har ikke stått stille skal jeg si dere
  • Blendtec blender, en villmann anskaffet under rawfood-perioden. Tommys hjertebarn
  • Excalibur dehydrator, også fra rawfoodperioden. Men her blir det tørket urter, chilier, epler, tomater, laget urtesalt, fruktremser, grønnkålchips, yoghurt, etc etc. Flott verktøy med nostalgisk utseend
  • Sous Vidé  og vakumeringsmaskin, herlig verktøy for perfekt varmebehandlet kjøtt på lave temperaturer.
  • Kenwood major med kjøttkvern. Lage pølser, mandelsmør, alt av deilige deiger ++
  • Mange flotte glass med gummipakning og glasslokk fra Åhlens. 2 l, .75 l, 0,5 l og 0,25 l. Disse har vi kombucha, fermenterte grønnsaker og salsa, ketchup, sennep, majones, vannkefir, kefir , syltetøy, osv og så videre . Alle hjem har godt av et godt utvalg slike herligheter. Kjekt med glassemballasje, foretrekkes fremfor plast her i heime.
  • Brødformer fra Rosendahl. I porselen, uten skumle slip-belegg og andre smarte greier.
  • Slicer eller mandolin heter det kanskje ,fra Rõsle. En særdeles effektiv sak til hvitløk, ingefær, jordskokk og potetskiver.
  • Handpresso, en espressomaker for å ta med på tur. Sikret en god kaffeslurk.
  • En kaffekvern. Sikret ferskkvernet kaffe,ALLTID .God til å male små mengder nøtter og frø også.
  • Moccamasteren, Tommy skulle bli meeeeget gretten uten.
  • Vulcanus knivsliper og kniver, MÅ HA skarpe kniver. 
  • En melkeseparator fra fordums tid. 
  • Og den viktige av de viktige, deigskrapen av metall. Billig sak fra Ica Maxi, min sjelevenn. Å få deig av deigete overflater er dens viktigste oppgave. Vær OBS på menn som vil ta den ut i garasjen pga den genialiteter.
Kokebøker er våre venner, og de er snart flere enn våre venner på facebook. Uten sammenligning forøvrig.  Måtte til med å lage egen bokhylle til dem. Våre foretrukne er og kommer til å bli utvidet:

  • Sally Faldon- Nourishing Traditions   En døråpner for næringsrikt kosthold på den ekte måten
  • Andreas Viestad- ekte mat                   Obligatorisk, jordnær og inspirerende .
  • Nathan Myhrvold- Modernist cuisine   En vill boksamling
  • Den blårutete kokeboken til Ingrid Espelid.  Klassiker
  • Henriette Schønberg Ekens mat-almanakk fra 1939. En VIRKELIG klassiker, verdt å lese
  • Egg-kokeboken. Rett og slett fordi egg er den matvaren Ingelill hadde tatt med seg på en øde øy
  • Røyk og rak, tørk og grav av Helge Hagen. Rett og slett fordi vi aldri må la disse nydelige konserveringsmetodene gå i glemmeboken
  • Geir Skeie- Fra barndom til Bocuse D'or, vi bor i hans hjembygd , han vant kokkekunstens VM og barn trenger kokebøker som de kan kose seg med også.
  • Jan Vardøen- Tøff Mat.    Hvilken mann har ikke lyst til å lage hjemmelagde pølser etter denne?
  • The Oxfoord companion to food- fyldig bok !
  • Krydderleksikonet av Kari Vetlesen-  Den skulle alle matnysgjerrige hjem hatt.
  • Levande Tradisjonmat av Heidi Eikremsvik - Denne boka er fantastisk. Så midt i blinken for Ingelill sitt interessefelt; Tradisjonmat ! Heidi har reist rundt i hele Sunnhordland og snakket med folk, samlet oppskrifter og fått være med på å lage de tradisjonsrike rettene. Dette er en bok som alle andre regioner i dette landet skulle hatt make til. Det er viktig å ta vare på tradisjonene.
  • Ja også Wine for Dummies. Kjekk bok, men vin er jo mest en smakssak, dog viktig med litt bakgrunnskunnskap. 

Mat mat mat, vi er glade i mat, og det er det mest nødvendige for å holde legemet gående. Så den interessen blir nok livsvarig.



Garasjeslakt- kortreist og bærekraftig. Husk å ta med kommende generasjoner!














10 kommentarer:

  1. For en flott blogg folkens! :)

    SvarSlett
  2. Ble nettopp gjort oppmerksom på bloggen deres via Gladerebarn.blogg.no. Den ser veldig bra ut! Gøy at det er flere som blandt annet er opptatt av Tradisjonsmat. Gleder meg til å følge dere videre! Hilsen Yngvild S

    SvarSlett
    Svar
    1. Så kjekt å høre Yngvild, tusen takk for det. Tradisjonsmat er kjekt og føles så rett . :-)

      Mange hilsener Ingelill

      Slett
  3. Hei! Hva heter facebook gruppen om tradisjonsmat du opprettet? Finner den ikke.

    SvarSlett
    Svar
    1. Tradisjonsmat i Hordaland. Har sendt mail til facebook support med problemet ;-) men legg meg til som venn så fikser vi biffen : ingelill handeland eide

      Slett
  4. JA! Endeleg ein blogg eg kan fylgja , med skikkeleg innhald! Er forkjempar for tradisjonsmat og kraftkost so detta var midt i blinken. Godt jobba!!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Linda !
      Tusen takk for gode ord :-) forhåpentligvis jobbes det litt bedre med bloggen fremover, den hadde visst tatt sommerferie deluxe .
      Hilsen Ingelill ;-)

      Slett
  5. Hei hei! Har du en mailadresse jeg kan nå deg på? Mvh Vibeke :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Den står helt øverst her, men noe godt kan ikke nevnes for ofte : eidenshage@gmail.com :-)

      Slett