lørdag 1. september 2012

Flå hjort

Idag falt første hjorten for i år. Jeg var snar med å forhøre meg om jeg fikk være med på flåing . Kjekk , ny kunnskap og jeg tok med meg tungen hjem som souvenir. Den blir nok pålegg, ligger nå dekt av havsalt før videre prosessering som kanskje blir koking, speking og/eller røking . Vi får se. Spennende å få ta del i denne prosessen hvor det som befinner seg i naturen transformeres til delikat menneskeføde. Neste kapittel blir partering etter 40 modningsdøgn. Les 10*C i 4 dager . Håper temperaturen blir litt høyere, da får jeg med meg parteringsbiten før jeg drarpå jobb onsdag.

9 kommentarer:

 1. Så spennende:-) Hadde virkelig vært kjekt å vært med på kurs hvor en lærte å tilberede forskjellige typer vilt-kjøtt. Får selv en halv hjort i neste uke..Må sannelig begynne å forberede meg på hva jeg skal gjøre med den..har ingen erfaring fra før. Bruker du organene til hjorten? Legg gjerne ut flere bilder fra prosessen:-)

  -Guro

  SvarSlett
 2. Jeg fant noen filer med oppskrifter med alt mulig man kan lage av hjortens innhold, google " siljanHjort " , mye spennende å lese.
  Jeg har også veldig lyst til å ta et slaktekurs , ikke bare for vilt, men for småfe, gris og fjørkre, ja alt man kan nytte seg av. Det er skikkelig spennende, var bare tilfeldig at jeg møtte på jegerene etter de hadde felt hjorten.
  .
  Jeg har foreløpig bare tunga til salting, men håper jeg får fatt i hjertet og talg blant annet. Men ofte er hjertet skutt i filler, så det er en sjelden gang man får det + at de jegerene i mitt område tar ut magesekk og organer på stedet, for så å dra dyret ned til sivilisasjonen, så godsakene ligger igjen i skauen. Men jeg har sagt jeg må få det hvis det er mulig, så jeg krysser fingrene for senere i jakta.
  Siljanhjort har oppskrifter på alt fra nyre og lever til gele av gevirrasp. Hvis du ikke finner det, kan jeg skanne det jeg har. Noen år siden jeg fant det, men ligger sikkert tilgjengelig på weben fremdeles.
  Lykke til med den halve hjorten, og kos deg. Det er skikkelig kjekt, matauk på sitt beste.

  Hilsen Ingelill

  SvarSlett
 3. Hei, takk for info:-) Var inne på Siljan siden og så og der stod det jo mye nyttig:-)Et annet sted jeg vil anbefale er dersom du søker på kompendium om vilt-kjøtt. Det stor mye grei info om partering der. Jeg får kjøpt hjort fra en hjorte-farm så hadde regnet med at det var mulig å få med organer, men jeg fant ut i dag at de skulle han visst ha selv for å tørke;-/..Jaja..blir nå iallefall kjøtt og bein:-) Da jeg spurte om leveren sa han at det var ikke noe han anbefalte å spise fordi det var så mye tung-metall som samlet seg opp der, det samme gjaldt elg..hmm. Har du hørt noe om dette? Han sa det var mattilsynet som hadde anbefalt dette..innsendte prøver fra elge-lever bekreftet dette. Skremmsels propaganda?...Eller er det noe særskilt med vilt-dyr?

  Ja, slakterkurs for alt av dyr hadde var nyttig å vært med på. Mye som jeg kunne tenkt å ha lært. Ganske så stor omvelting å skulle gå fra å handle ferdig-oppskåret og tilberedt kjøtt fra butikken til å skulle lage det meste selv fra bunnen:-) Det er bra man har internett i hvertfall. Over til you-tube for å se om man finner noe nyttig der:-) Skulle få hjorten grov-partrert så må lære meg mer om hvordan jeg kan dele den opp.

  -Guro

  SvarSlett
  Svar
  1. Mon tro hva hjortemannen din skal tørke innvollene til ? Spennende, fått vite?

   Har hørt rykter om dette med vilt-lever, det eneste jeg lurer på i den forbindelse er hvorfor akkurat vilt får denne giften akkumulert? Er skogens lauv og lav så farlig? Jg undres, må se om jeg iikke finner ut noe mere om dette.

   HvordAn grovpartert er hjorten du får? Skulle fått vite før, så kunne jeg prøvd å filme utskjæringen. Men youtube har jo alt, bør kunne finne noe lurt der. :-)

   Hilsen Ingelill

   Slett
 4. Regner med han spiser det:-) Vi var i sverige for en tid tilbake på en av villtbutikkene i Tärnaby, der hadde de mye tørket og røkte organer av hjort, elg og rådyr. Kjøpte med meg et røkt elgehjerte. Overraskende svært må jeg si. Personlig har jeg kommet fram til at jeg ikke er alt for glad i røkt mat, syns alt smaker det samme! Grillbål:-) Vet jo at det er rå-sunt men ja det blir for mye røyk smak..Hva med deg? Nei, det var det samme jeg spurte om. Han svarte bare at de fikk i seg myen når de var ute å gresset, forurensning fra alle kanter...hmm..kan ikke helt få meg til å forstå at vilt-leveren skal være noe verre en hos andre dyr. Må finne ut av det, dumt å la en stor næringsrik lever gå til spill. Har ingen anelse om hvor grovpartrert hjlorten er men forhåpentligvis går det bra. Undrer på om jeg må få meg en elektrisk sag:-/ Hjelp...Neida fant noen videor på youtube av partnering av elg som jeg er begynt så smått å se på;-)

  -Guro

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er heldigvis veldig glad i røkt mat, men det kan jo bli litt mye grillbålsmak :)

   Viltbutikk i Tãrnaby? Må jeg stikke innom hvis jeg tar turen forbi på min ferd nordover.

   Det med leveren er jeg veldig nysgjerrig på, hpåer jeg får litt tid til å se ¨på temaet.

   Ingelill

   Slett
 5. Her var forresten en grei video: http://www.youtube.com/watch?v=uzYGBNDc_xU
  Det er faktisk i 3 deler. Lyden var av ymse kvalitet men du ser i allefall grei hva han gjør. Tror jeg må få kjøpt meg en ordentlig kniv. Fjernet du det meste av fettet? I en video ble det nemlig sagt at det satt veldig mye smak (mindre god), så de anbefalte a skrape det meste vekk...kan jo alltids bruke det til andre ting.

  Ja, det var jo litt pussig at hjorte-bonden skulle ha alt av organer selv, kan da ikke spise alt på egen hånd, jeg får høre med han;-)

  -Guro

  SvarSlett
 6. KJekk video, den skal jeg se nærmere på når jeg får tid. ( satser på noen rolilge nattskift fremover)
  På hjortene "våre" så er det veldig lite fett, så jeg skjærer ikke av noe av det. Men muskel'fascia' eller hva det nå heter, den seige, hvite hinnen rundt musklene/kjøttet prøver jeg å fjerne. Det er bare ei plage når man skal spise det. En fileteringskniv kan være fint til det, men jeg brukte samme kniv til alt av kjøttskjæring.

  Angående partering og elektrisk sag, her saget vi skrotten med vanlig snekkersag. Så alt går an :-)

  Ingelill

  SvarSlett
 7. Ok, kjekt å vite at jeg slipper å skaffe meg en elektrisk sag;-) hehe..Snekkersag har vi da flere av. Tenkte jeg bare skulle poste noe jeg fant ang. lever og oppsamling av giftstoffer: Det skal være tatt fra WAPFs side men får ikke lest artikkelen da det virker som det er noe feil med deres hjemmeside for tiden.:

  "One of the roles of the liver is to neutralize toxins (such as drugs, chemical agents and poisons); but the liver does not store toxins. Poisonous compounds that the body cannot neutralize and eliminate are likely to lodge in the fatty tissues and the nervous system. The liver is not a storage organ for toxins but it is a storage organ for many important nutrients (vitamins A, D, E, K, B12 and folic acid, and minerals such as copper and iron). These nutrients provide the body with some of the tools it needs to get rid of toxins."

  -Jeg vil da tro at det gjelder for lever generelt...Merkelig hvordan de da kunne finne metaller og giftstoffer i prøver tatt fra elge-lever slik som han hevdet. Nok en skremelspropaganda?..

  -Guro

  SvarSlett