mandag 1. februar 2016

Fiskemat, en dag med stor produksjon på kjøkkenet

Jeg liker godt å ha en fryser med lett tilgjengelig mat. Men den maten blir ikke fraktet fra fryseboks i butikk over i min. Og av den grunn så blir det stundom egne dager med storproduksjon av ferdigmat, alt ifra pølser og farser til som idag; fiskemat . Jeg vil ikke legge så vekt på oppskrifter i dette innlegget, men heller noen tips til planlegging og gjennomføring ved stor mataktivitet på kjøkkenet. 




  • Dagen før:  

  • Frosne ingredienser tas ut for tining.
  • Ha hovedoppskriften klar og sjekk ingrediensstatus. 

  • Produksjonsdag:

  • Finn frem alle ingredienser,  fisk, løk, egg, melk, salt, krydder etc
  • Skjerp kniver og ha flere fjøler tilgjengelig
  • Rydd plass i kjøleskap til mellomlagring av råvarer og farser underveis
  • Sørg for en tom oppvaskmaskin klar til å fylles med skitne kjørel
  • Finn frem en mengde boller hvis du skal lage mange varianter, kjøl gjerne ned i fryser
  • Skal fisk og skalldyr renses- finn frem kraftkjelen og ha avfallet rett oppi
  • Ha egen søppelpose til sausete emballasje
  • Sett frem foodprosessor/ kjøkkenmaskin, monter klar
  • Gjør klar vannbad og smør former ( eks fiskepudding)
  • Ta frem stekepanne, takke og stekeredskaper og drypperist
  • Tenk ergonomi, sitte eller stå, gode sko hvis du blir sliten av barfottrasking
  • Kluter og tørkerull lett tilgjengelig
  • Lagringsemballasje klar
  • Rydd plass i fryseren
  • Sprekt batteri i kjøkkenvekten..... 

  • Kom gjerne med flere smarte innspill, alltid noe lurt man kan lure inn i gjennomføringen.

Vanlige, hvitløks, reker og sjøkrepskaker



Som i farsemat ellers er det kjekt å ekspermintere med tilsetninger. Hadde overskudd av reker etter et saftig kjøp på en liten reketråler nylig. Så det ble laget rekekaker med rekebiter i. Det likte jeg svært godt. Stakk ned noen i fiskepuddingen også. Jeg digget, mannen digget ikke. 
Jeg liker å ha torskemelke i fiskematen, mange synes det er svært sjuke greier, men dem om det. Smaker lite, veldig næringsrikt og det gir en svært god konsistens. For den som er interessert i å prøve må jeg dessverre berette om at det kan være vanskelig å få tak i. 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar