mandag 2. desember 2013

Dekadent iskrem!

I dag skal det handle om iskrem, noe som muligens ikke overrasker noen siden overskriften sterkt hinter i den retning. Vår iskrem er ikke noe for dere som liker lettprodukter, her er det smaksløkene som skal masseres og vi sparer ikke på konfekten når vår kjære Nemox Gelatissimo Exclusive settes i drift.

Påskuddet vårt for denne produksjonen er at Gubben i huset har klekket ut en ny is, vaniljeis med kaffekrokan, for sammenligningens del laget vi også en med lønnesirupsdraperte hakkede pekannøtter, det er dog mer vanlig så der ble det ikke så mye bilder desverre.

Til verket!

Iskrem basisoppskrift:


 • 1. Liter Fløte fra Røros Meierier, lavpasteurisert OG økologisk.
 • 6. Eggeplommer av store gode egg fra Stend Gårdsutsalg.
 • En god dert med vaniljesmak, vi bruker "Mexican Vanilla", vaniljeekstrakt, (smak). Og "Bourbon Vanille", økologisk vaniljepulver, (utseende og smak). Mengden smaker vi til.
 • 160 gr, sukker. Brukte her hvit raffinade fra Dansukker for å få isbasen så hvit som mulig.

Kok opp fløte under omrøring og når den har kokt opp setter vi kasserollen av platen og tilsetter vanilje. Pisk deretter opp eggeplommer og sukker under forsiktig oppvarming, (det skal ikke koke), her bruker vi en god gammeldags hvisp, lik den min Mormor alltid brukte, da får vi en herlig kremaktig konsistens. Når blandingen er jevn og luftig tilsettes fløten litt etter litt, stadig under omrøring og så lar vi det puttre i vei til røren dekker baksiden av en skje. Tiden akkurat dèt tar varierer litt.

          Når isblandingen er klar setter vi den til kjøling, samtidig er tiden inne for å starte ismaskinen så den er kald og god når vi skal starte moroa.


Fløte kokes opp så tilsettes vanilje før den settes av platen.

Noen gode smaker.Eggeplommer og sukker i kasserollen.


Piskes under lett oppvarming


Kjølig av ferdig isblanding.
Pekannøtter med lønnesirup.


 • Hell en desiliter lønnessirup, gjerne"Organic Maple Sirup" fra Coombs Family Farms, i en skål, hakk opp nøttene i krokanstørrelse og legg dem nedi lønnesirupen, bland godt så smaken setter seg skikkelig. Senere heller vi blandingen i ismaskinen sammen med halvparten av isen, det vil da blandes inn av seg selv. Og så heller vi en god dæsj lønnesirup oppi rett før isen blir hard slik at det blir en fin marmorering i isen. Med litt kjærlig oppmerksomhet blir resultatet perfekt.


Kaffebønnekrokan.

 • Gubben fikk en vill idè som måtte testes, vi liker is og vi liker kaffe, hva med en kombinasjon tenkte han...? Som sagt så gjort. Vi tok et par desiliter med ferske kaffebønner fra "Bergen Kaffebrenneri" og mortet lett til små biter, så kokte vi opp litt vann og brunt sukker, "Brun Farin" fra Dansukker. Når dette hadde smeltet blandet vi inn de knuste kaffebønnene, og helte ut på et matpapir som så ble lagt til kjøling og senere knusing til krokan, en meget god krokan.En gammel favoritt.
Ferske kaffebønner mortes lett.
Sukker og vann varmes opp, bønner blandes inn.
Kaffekrokan klar for knusing, nam.

Iskrem.

Med en god ismaskin er dette veldig enkelt, ismaskinen er på dette tidspunkt blitt kald og god og isblandingen har kjølnet. Vil heller da halvparten av røren i maskinen og lar den jobbe til det begyner å stivne, så heller vi oppi kaffekrokan. Deretter venter vi bare til isen har perfekt konsistens før vi graver den ut og har i en passende boks.
Vi gjør nesten det samme med lønnesirupsisen, vi bare husker at rett før den blir stiv har vi i litt sirup for å lage en fin marmorering og ikke minst for ekstra god smak. 

Tømming av ismaskin.
Iskrem med lønnesirup og pekannøtter er klar.

Kaffekrokanis er bokstavlig talt.... I boks.


La oss komme med en advarsel til slutt, dette blir en helt vanvittig god iskrem. Eksperimentet med kaffekrokan i vaniljeis var svært vellykket, jeg vil gå så langt som å hevde at om du som oss er glad i både kaffe og is er det vanskelig å tenke seg en bedre iskrem. Kanskje ikke for de minste, men det samme kan jo sies om f.eks cognac, og det er jo ikke noe problem i det hele tatt. Cognac ja, det jo bli vårt neste prosjekt. Vaniljeis med valnøtter, en liiten dert røkt Maldonsalt og Braastad XO... mmhmm, vi er på vei.

4 kommentarer:

 1. Mmmmm, misunnelig. Blir så steike dårlig i magen av fløteis- rømmeis-derimot funker som en kule. Men dette så aldeles nydelig ut :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Dårlig mage er ikke noe gøy! Men rømme-is må jo være en finfin erstatter. Det må prøves neste gang jeg får tak i ordentlig rømme. :D

   Slett
 2. Oioi! Den kombinasjonen der med kaffe og is hørtes vanvittig god ut! Må visst ta meg en kaffekopp nå for å roe ned vannet i munnen :) :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det er vanvittig godt. Alt man kan få ut av gode kaffebønner :D

   Slett