søndag 21. september 2014

Tid for hvitløk !

Hvitløk er en av årets suksesser i Eidens Hage. Enkle å dyrke og gir god avling som kan lagres lenge. Vil anbefale alle som vil dyrke noe selv om å plante noen hvitløksfedd. De tar liten plass og gjødsel har ikke mine fått mye av. Men en skvett biobact har de fått iløpet av sommeren. Jeg kjøpte noen av mine setteløk på plantasjen , men har også satt i jorda av butikkløk. Ifjor høst satte jeg et par fedd i jorda for jeg hadde lest at det var greit å gjøre, mindre arbeid til våren blir det og. Og det hadde jeg så sansen for at i høst skal det settes ned mange små hvitløker. Bare vær obs på at vanlige hagesentre ser dumt på deg hvis du spør etter hvitløk på høsten. Men på Stend gardsutsalg i Fana selger de setteløk i høst. De her skjønt det :-)
Hvis man lar et par hvitløker stå så lenge at de går i blomst får man mange pittesmå fedd av blomsten til slutt. De skal jeg sette i jorda i høst. Spent på hvordan de utvikler seg.Alle vet at hvitløk er helsegunstig så hvorfor ikke dyrke dem selv . De som er i butikken har reist halve jorda rundt fra Kina og Egypt. Har ikke helt skjønt dette med løk og opprinnelsesland i butikkdiskene. Er det noe vi lett kan dyrke i hele Norges land så er det løk.Når jeg har plukket hvitløkene vasker jeg dem, fletter  dem og henger til tørk i sola noen dager. Så er de lagringsklare. Jeg har de i en løkkrukke som står i boden.
Mørkt, luftig og halvkjølig er vel nøkkelordene for lagring av generelt hvitløk.Spennende oppskrift jeg kom over :http://www.healthandlovepage.com/magical-healing-soup-recipe/
6 kommentarer:

 1. SkøySkøy!! :)
  Tipper sjøldyrka hvitløk smaker søttisju ganger bedre enn den reisevante hvitløken fra andre siden av kloden!
  Gleder meg til flere innlegg om dine andre hagesuksesser :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja de smaker MYE og intenst, noe annet enn reisetrøtt løk. :-)
   Jeg må prøve å få skrevet mer om hagen, der skjer det noe hele tiden og det er så gøy. Og artig at det gleder andre også. :-)

   Slett
 2. Fikk også hvitløk etter tips fra deg i år. Men har ikke fått smakt de selv, men en nabo som hadde fått en hadde sagt at de fyllte kjøkkenet med en deilig duft. Takk for tips og fortsatt god innhøsting. Hvor har du fått tak i de fine løkkrukkene? Hilsen Cathrine

  SvarSlett
  Svar
  1. Så kjekt at jeg kan bidra til gledelige tips, det er en fin tilbakemelding ! :-)
   Løkkrukkene er fra Le Creuset , kjøpte dem hos tilbords. Ikke billige, men jeg falt pladask. De har potetkrukke også som er enda større, sikler litt på den og.

   Slett
 3. Så fine de var. Jeg fant også en liten hvitløkkrukke her om dagen. Skal kjøpe den tror jeg og se om jeg får tak i potet og løk også. Men hvordan lagrer du løken over vinteren, regner med du ikke får plass til alt i krukken? men bare til en ukes forbruk eller så:)
  Hilsen Cathrine

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg lagrer dem i kald bod eller i kjøleskap. Hvitløkskrukken rommer bare et par hvitløker, det er jo ingenting. :-)

   Slett