lørdag 27. april 2013

Vi lager hjemmebrygget øl

I fantastisk vær i Fitjars vakre skjærgård, har vi brukt formiddagen på en kaikant for å brygge eget øl! Dette er noe vi har hatt lyst til å lære lenge, hva kan være bedre enn å brygge sitt eget øl? Fint lite ifølge ryktene. Vi ble møtt av ølmisjonær og sjefsbrygger med en smaketår på hans egen pils. Helt perfekt! Ga mersmak og store forhåpninger for dagens brygg som skulle bli lys pils, en skikkelig sommerpils til nytelse på varme sommerdager. Sjefsbryggeren ble ølbrygger da datteren skulle gifte seg og krevde hjemmebrygget øl til bryllupet. Denne datteren har fremdeles flere fingre med i bryggingen, fornuftig pike! Selve bryggingen var iscenesatt av Slow Food Sunnhordland, og åtte lærelystne ølhunder ble galant geleidet igjennom ølbryggerkunsten denne vakre formiddagen.

Ølbryggingen slik vi gjorde det foregikk etter min selektive hukommelse slik:

 • Knuse malt og sette det på koking, såkalt mesking. Koke ut sukkeret av kornet for å gi gjæren noe å spise på. Dette foregår rundt 75-80 *C med stadig sirkulering og litt røring med eikespade.
 • Etter en time , halvannen heiser man ut malten.
 • Så koker man opp og tilsetter humle, koker en god time.
 • Tilsett smakshumle og kok i 4-5 min
 • Tilsett klarningsmiddel, alginatpiller, og kok i noen minutter til.
 • Kjøle det hele ned til 25-30 *C og tappe i gjæringsspann. Ikke få med gelegrumset i bunnen.
 • Bland ut gjær i egen flaske og fordel i spannene.
 • Gjære på et passelig 12-15 *C grader sted i 14 dager.
 • Ha på flaske. Lagre og modne så lenge du klarer å holde deg fra å smake. 6 uker er fint.
Utstyret du trenger kan fint lages med en sveisekyndig hånd. Det utstyret vi brygget med var stort sett hjemmesnekret og fungerte utmerket.

 • Ytterkar med bunnventil og tappekran
 • Indrekar med sil i bunn til malten og opphengsører( denne perforerte bunnplaten er et kritisk moment, den bør være i rustfritt stål med stansede hull. Hvis man borer hull / stikker hull i en plate blir det veldig lett problemer med at det tetter seg i meskeprosessen. Det kan bli et skikkelig griseri.
 • Krabbekoker, mange bruker det. Propanbrenner er ypperlig til dette.
 • Stativ for å ha kokekarene på
 • Kar for å sirkulere, veldig manuell metode. Tappe - ha oppi - tappe - ha oppi....
 • Heiseanordning for å ta ut meskekaret/ indrekaret. Sjakler , tau og en hjemmesnekret sveiv går finfint.¨
 • Kjølekrets/ coil og en hageslange i hver ende. Det enkle er ofte det beste .
 • Korneliusfat for CO2 og CO2-flasker med litt attåt
 • Gjæringsdunker med vannlås/ gjæringslås

(Bildene er ikke helt i rekkefølge)

Fra nederst til øverst : Hele maltkorn- Knuste maltkorn- Brukte maltkorn

Meske/koke-mundur

Tapper meskevæske for så å helle det oppi karet igjen. Dette gjøres kontunuerlig under mesking for å sørge for god sirkulasjon.

Prøvesmaker ølet til sjefsbryggaren

Korneliusfat og CO2-flaske. Kjøp gjerne korneliusfatene brukte, de er noget dyre ny.


Heiseanordning for meskekaret/innerkaret

Her har vi heist opp maskekaret/innerkaret fra ytterkaret.

Dyr er veldig glade i denne maltsaften. To skjønne vofser underholdte ølbryggerene underveis.Skummer av under kokingen. ( nesten som kraftkoking dette :)

Humlepellets. Holder seg uendelig lenge i fryseren. Jeg har humlefrø liggende, kanskje jeg lager humlen selv etterhvert?! 


Alginatpiller. For å unngå grums, binder grumsen som måtte oppstå.


Kjølecoilen !
Selve bryggingen tar en 4-5 timer, dette er ikke stedet for å stresse. Underveis spise vi lapskaus med flatbrød og grytebrød av surdeig. Ble spurt om å ta med brød og smør til lunsjen under bryggingen, ble jo helt stresset. Hva i all verden lager man da?! Lapskaus+ Flatbrød = sant og grytebrød er alltids bankers. Så alle så mette og fornøyde ut da vi var ferdigsspist og brygget.

Planen er å få utstyr for å brygge eget øl her til gards innen rimelig nær fremtid. Men hvilket utstyr, hvor stort og til hvilken pris, det har vi ikke fått bestemt oss for. Og vi må sette oss ordentlig inn i dette med ølbrygging , finne litt lektyre og saumfare forum. Det brygges faktisk en god del her til lands nå, og flere skal det bli, erfaringsutveksling ligger nok nærmere enn mange tror.  Jeg liker å lage ting så naturlig som mulig, så det blir spennende å se hva vi kan få til på ølfronten. Jeg har også smått gryende planer om å lage mjød hvis vi får bikuber som gir god avling. Alle små gårdsbruk med respekt for seg selv må jo ha et lite gårdsbryggeri..... :-)Det går et fantastisk program på NRK for tiden. Tirsdager 20:15 går serien med originaltittelen Bondeknøl. Den er dansk, skildrer en kar som driver bondelivet mest mulig selvberget. 1 episode skildret spiring av egen dyrket bygg for å få malt til å brygge øl. + lage ost, garving av skinnet fra hans tidligere kalv Helmut og mye annet moro. En skikkelig gladbonde.

For mer inngående informasjon om ølbrygging:
Elementene i ølbrygging
Alt du trenger får du blant annet her

7 kommentarer:

 1. Humle i øl er en vederstyggelighet og festbrems pga østrogeninnholdet. Følgende bok inneholder mange, enkle øloppskrifter uten humle, hvor flere norske -

  Sacred and Herbal Healing Beers: The Secrets of Ancient Fermentation By Stephen Harrod Buhner
  English | 1998 | 450 Pages | ISBN: 0937381667 | PDF | 48,5 MB

  This is the first comprehensive book ever written on the sacred aspects of indigenous, historical psychotropic and herbal healing beers of the world.

  http://pixhost.me/pictures/2468970

  Last ned -
  http://uploaded.net/file/si1v2oth

  PP

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvor finner du alt dette kjekke stoffet hen? :-) tusen takk for at du deler. Østrogen har man sikkert nok av til tider, så humlegehalten kan man jo ta til vurdering, Må få lest på det du har tipset om.

   Slett
  2. Svar på spørsmålet ditt er via de nettsider du fikk linker til 1/12 i fjor.

   Anonym nedenfor; både via linksamlinger i worddokument og via nettsider. Noen finner jeg på sparket via søk på relevante nettsider.

   PP

   Slett
  3. Ahaaa, ja jeg skal ikke skryte på meg å kunne den listen utenat, den er herlig omfattende. Jeg har printet den og den ligger i bokhylla som oppslagsverk, så dem blir brukt flittig. :-)

   Slett
 2. PirkePetter: Har du et dokument med linker til nedlasting av masse forskjellige bøker, eller finner du de der og da?

  SvarSlett
 3. Humle i øl er en vederstyggelighet.. Feteste jeg har hørt på lang tid.

  SvarSlett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett