onsdag 11. september 2013

BØ! Bergen Ølfestival 2013


Bergen Ølfestival var ulidelig gøy. Jeg entret festivalen alene fredagsformiddag like etter de hadde åpnet. Og det var godt med folk i lystig lag og mange spente bryggere som sto og trippet ved tappetårnet sitt. Det var en del fuktighet fra oven, slik som det ofte er i Bergen, men jeg hadde utstyrt meg med sydvest. Med glass i hånden og smaksløker på tå hev, trippet jeg rundt i min grønne sydvest og fikk smake på mye godt og spennende øl. Det holdes også små foredrag under hele festivalen, jeg fikk tilfeldigvis med meg et om gjær , fremført av Nøgne Ø sin gjær-ekspert. Om gjærens historie og utvikling, og hvordan de fikk kontrollert og rendyrket gjærstammer på slutten av 1800-tallet. Den første var visstnok B.Carlbergensis eller noe slikt, sier seg kanskje selv hvor det skjedde .

På lørdags formiddag fikk jeg med min bedre halvdel og svigerfar, og de så jo ikke akkurat misfornøyde ut. Det var tett med folk, men man kom kjapt til tappetårnet for smaksprøver og jeg synes det gikk veldig fint for seg. Tørt i været var det også. Men vi måtte ha mat, vi tok turen innom en av de gamle båtene som lå ved matfestivalen og fikk oss betasuppe og kanelsnurr og kaffe. Tilbake på ølfestivalen var det blitt tjukt med folk, puljeinnslepp og strenge vakter. Og innenfor portene var det vanvittig med folk. Kjekt å se at bergensere kjente sin besøkelsestid, men dette var til å få klaus av. Så vi drakk opp bongene og la ølfestivalen på hylla for 2013. Vi gleder oss til enste år!

 

Mon tro om ikke dette var Baran Bryggeri sitt safranøl? Baran selger sitt øl på Baran Cafè som ligger ved 'kinoen' i Bergen. Jeg skal vel alltid klare å finne den selvom jeg er litt usikker på hvor den ligger spesifikt. For de hadde jammen meg godt og spennende øl, og skravlet og svarte på godt Bergenservis med lystig humør, DET er kjekt det. De brygger i Fana.

Surøl ! Et veldig spesielt fludium, og det smaker ikke vanlig øl. Det er knapt som du kan kjenne kornsmak. Veldig gøy, og veldig surt. Dette ølet var fra Haandbryggeriet i Drammen, dette var et øl de kalte ESP eller ESB? Og var en blanding fra forskjellige bryggerier? Moro å smake var det ihvertfall, jeg hadde notert meg smakskarakter silosaft. :-)
Smakte også Nøgne Ø sitt Tindved-øl, dette smakte som en naturvin vi smakte for litt siden. Litt fjøs liksom.

 
Kinn bryggerier er en av mine favoritter. Og de skuffet ikke på festivalen heller. 'Gamlegut' en lys stout med et deilig skum som smakte brente korn, litt popcorn?  Og deres mørke stout var enda bedre med den gode brentsmaken. Men, Rosa Kinn med bringebærekstrakt, nuvel, i mine notater så ble det skrevet at pils og gøy-saft kunne gi samme smaksopplevelsen. Men artig med nye smaker.
Kinn sin vestkyst er fast inventar i vårt kjøleskap. Helt vill IPA, Indian Pale Ale. Humleeksplosjon,

 
Jeg har virkelig sansen for etikettene til Kinn.


Et bryggeri må fremheves:
 Austmann, jeg la min elsk på øl og brygger( Ja vi hadde felles bekjente og ble skravlende, fin fyr, må jo bli godt øl av slikt) De holder til i Trondheim og er et par karer som har gått ut av Trondheim mikrobryggeri og begynt for seg selv. Oppsøk dette ølet i Trondhjemstraktene. Jeg krysser fingrene for at det blir å se på feks vinmonopolet fremover.
 

Lervig Bryggerier fra Stavanger. Kult øl med kule folk bak tappekranen! I den forbindelse må jeg oppfordre til å lese dette blogginnlegget : brygger-opp-til-kamp ! Det handler om nærhet til produkter, patriotisme og storkapitalens smålighet.
De har masse digg øl, og i Stavanger har de vært veldig flinke på å få ølet ut på serveringssteder og i butikker. Jeg smakte dessverre bare Lucky Jack denne gangen, men har smattet på andre varianter ute i Stavanger . Bruk lokale tilbydere, og på bryggeri-fronten popper det opp land og strand rundt nå.
Kardinal i Stavanger har x antall øl på menyen, verdt et besøk.

Og dette var Lucky Jack. Og lucky smaksløker ble det.
 
Dessverre litt tamt med bilder, men det kommer flere sjanser. Det var vel verdt å ta turen, må også fremheve Waldemars fra Kalfaret i Bergen. Tror det er Hansa's nisjebryggeri , eller at de gikk ut av Hansa, ja noe erke-bergens'k er det ihvertfall. Og de hadde en Hveteøl som smakte slike tyggiskuler som man få av små runde automater. Utrolig kult.
 
Og en liten forpliktelse til meg selv: Neste år, bedre bilder og bedre notater, for det er mye godt å smake på, men 15 smaksprøver r vanskelig å holde styr på . ( ihvertfall på slutten av dagen, hehe)
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar