lørdag 11. januar 2014

Spekepølsekurs ved Magnhild Dyrdal

Jeg har vært på spekepølsekurs ved Magnhild Dyrdal. En fantastisk flott dame som produserer spekepølser på urnorskt vis, ved modning av kvernet kjøtt. For å lage spekepølser på hennes metode så kvernes kjøtt , og evt fett hvis det er magert kjøtt. Så knas en viss mengde salt i kjøttet. Man skal kna i minst 15 minutt, hvor kjøttet går fra å være deigete til å bli seigt og hardere. Utrolig festlig å få håndfølelse med . Når det er gjort kan man enten vakumere kjøttet i vakumposer, husk at det er griseviktig å få ut all luft , eller stampe det godt ned i en plastbalje og legge matpapir nedpå overflaten og tette rundt slik at det ikke slipper luft til. Så skal kjøttet stå å modnes, melkesyregjæres , i alt ifra 2-8 uker. Alt etter hvilket kjøtt det er og temperatur i modningsrom.
Så stappes pølser, røykes og henges til tørk. Denne prosessen har jeg ikke prøvd på selv, så den kan jeg ikke fortelle så mye om enda. Men lysten og nå kanskje kunnskapen til å lage spekepølser er der, så det kommer nok flere kapitler fra spekepølseeventyret i Eiden's Hage.

 
For kurs innen spekepølse, damppølse, spekelår, slakting, feltkontrollør etc, se Hjortesenteret.no
 
Magnhild Dyrdal var med i en film som het Folk ved Fjorden . Den er vakker.
 
Ellers møttes det en gjeng med herlige mennesker, blant annet ei skikkelig fresk dame fra Fusa som lager løvetannsirup og driver Eikhaugen Gjestegard. Løvetannsirupen har sprengt landegrensene, se denne artikkelen.
 
Kjekt å møte mange mennesker med det samme for øyet; å holde tradisjoner i hevd og lage sin egen mat.

6 kommentarer:

 1. Så spennende! Kanskje det er dette som blir mitt nyttårsforsett; lære å lage spekepølser på go`måten :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kaller jeg et godt nyttårsforsett ;-D

   Slett
 2. Haha, jeg lest først "spøkelseskurs" av overskriften. Men, spekepølsekurs, ja det kommer nok godt med. Har lyst til å lære meg det, jeg også!

  Evelina

  SvarSlett
  Svar
  1. Det neste blir melkesyregjæret spøkelsekurs ;-) haha, nei fra spøk til alvor, spekepølsekurs anbefales på det varmeste !

   Slett
 3. Spennende, skulle gjerne vært med på dette kurset!

  SvarSlett
 4. Ja følg med følg med, de setter opp kurs støtt og stadig. Og kan dra til andre steder for å holde kurs ifølge nettsiden. Veldig kjekt å lære melkesyregjæring av kjøtt, spenstig og digg!

  SvarSlett