tirsdag 21. januar 2014

Torskemelke, en næringsrik delikatesse .

Torskemelke! Det er mystiske greier. Så mystisk at det nesten ikke gir noen treff når man googler det. Så jeg skal prøve å forklare og komme med en hel avhandling om alt det gøye jeg har gjort med ladningen som kom i hus.
Torskemelke er rett og slett hanntorskens sperm, og nå er vi inne i en god sesong for akkurat det. Det gytes og herjes snart over hele norskekysten. Et næringsgilde uten like er igang.  Melke er utrolig næringsrikt, vitamin A, D , E og K2 , jod, DHA og B12 er noe av det jeg har funnet informasjon om skal være i melke. Og det inneholder protaminer , en type aminosyrer som kan koble seg til ufullstendige proteiner i korn, frø , nøtter og belgfrukter slik at det dannes fullverdig protein. Protaminene virker dermed som aminosyrer i gelatin når det gjelder å komplettere ufullstendige proteinkilder. Fiskerogn har samme egenskapene, og de kompletterer hverandre godt - Kildekreditering PP. :)
Det er ikke enkelt å finne informasjon om melke på internett, ei heller i mine kokebøker om tradisjonsmat i assortert utvalg. På engelsk kalles melke for ''Soft Roe'', rogn kalles ''Hard roe''. Men begrepene brukes om hverandre, eller man kan si at de fleste treff omhandler rogn. Torskemelke går også under navnet Cod Milt. Sildens melke er også anerkjent, på engelsk herring milt eller herring soft roe. Har også sett at kan kalles ''spleen''?
Innen sushiens verden kalles det Shiraku, en sesongbasert delikatesse som får Japanerene til å gå mann av huse. Shiraku står for ''white children''. Noe som får meg til å fnise litt.

Men hvordan smaker melke? Det smaker ingenting. En anelse sjømat.
Konsistens? Noen sammenligner med hjerne. Men det har jeg aldri prøvd. Det jeg kan si er at rå, så smelter den på tungen. Som en perfekt creme brulee. Kan minne om lever, men jeg synes den er mye mer delikat enn lever.
Den er vanskelig å tørke i dehydrator, nærmest umulig. Så jeg tviler for at det pulver som kan kapsles , men man må jo prøve.

Hva gjør man med torskemelke?  Det første jeg reagerte på var den deilige konsistensen. DET må kan kunne utnytte. Også vil jeg helst behandle den så lite som mulig for å ivareta de gode næringsstoffene. Men fritering er visst en godt innarbeidet måte å tilberede melke. Da tenker jeg at jeg kjører tempura-trikset ( pannekakerøre) , da innbiller jeg meg at den intense varmen ikke slipper tett innpå råvaren slik som ved ''rå'' fritering.  Har også fått et tips som jeg ikke har prøvd selv enda, men det skal visst være en av serveringene ved et skikkelig skreimåltid: Kok opp vann med salt, pepper og en skvett hvitvinseddik. Trekk melken i 15-20 min. Vær forsiktig når du legger ned/tar opp. Og skal jeg være ærlig så erstatter jeg leveren i et skreimåltid glatt med torskemelke!

Det finnes også hudkrem for menn basert på torskemelke, se OceanDNA hudkremSlik ser melke ut. Delikat er ordet ! Også minner det meg i formfaktor om slike skjerf som er populære å strikke for tiden, som blir som slike fargerike ''snurrer''.En god liten lunsj av torskemelke. Kokte på noe kraft av sjøkrepsrester med ingefær og sitron. Denne kraften la jeg torskemelke nedi, var ikke noe særlig temperatur på krafta, så kan ikke påstå at det fikk trekke. Planene var egentlig å trekke det og se hvordan konsistensen ble. Men slik jeg serverte den til meg selv som på bildet, var helt topp.

Her kommer en oppskrift på majones, den er på slump uten spesifiserte mål, ingrediensene er : Melke, ferskpresset sitron, salt, pepper og en eggeplomme. Jeg hadde et lite hvitløksfedd i. Blendingen får frem mer sjømat-smak/lukt, så en knert hvitløk gjør smaken kanskje mer spiselig for folk flest? Perfekt tilbehør til loff med reker!
 
Ferdig majones. Perfekt konsistensgiver, ingen kan mistenke at denne inneholder melke.

 
Rekesmørbrød med majones av torskemelke. Skal det være så skal det være. Og både reker og torskemelke er i sin beste periode nå.
 
Fritert torskemelke tempura-style!
 
Vel, det er ikke hver dag det friteres her i huset. Men så er det ikke hver dag det er torskemelke på besøk heller. Så da må man jo gjøre stas på gjesten med spesialtilberedning.


Storfetalg såklart. Finner ikke noe annet friteringsstoff her i huset. Og den slår planteoljer ned i støvlene som frityrolje. Den oser ikke, setter ikke lukt. Smaker godt tilogmed. Det var talg fastfoodkjedene brukte før i tiden .
Tempura-røre fra Sølvskjeen. Den heter ikke tempura-røre der, men fungere utmerket som det. Ikke hør på googlesøkene og annet som påstår at du ikke kan lage tempura uten tempuramelmix.
 
2,5 dl siktet mel, spelt/hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts salt
1 egg
1 ss olivenolje
1,5 dl melk, vann, lyst øl etc
 
Rør sammen det tørre
Skill egget og ha plommen i en grop i melet
Tilsett olivenolje og melk
visp til klumpefri røre og sett til svelling ca 30 min+
Stivpisk eggehvitten og rør forsiktig inn i røren
Da er det klart for fritering !
 
Torskemelke i passelige biter på sin ferd mot tempurarøre og frityrkjelen

Litt juks, dette er en løkring. Glemte bilde av selve melkefriteringen.
Torskemelke i tempura-røre
Og her var det visst et bilde av selve frityrstekingen av torskemelke.
Når vi først var igang ble det fritert eple og ingefær, og selvsagt løkringer.
Ikke bare smaker de nydelig, de ser kule ut også!
Og slik ser de ut innvendig. Den deilige konsistensen har holdt seg.


Dagen etter ble det lunsj. Skalldyrskraft over reker og noe standhaftig grønnkål og purre fra hagen. Friterte torskemelkeboller ble varmet i stekeovn på 175 grader, da ble de sprø igjen. Og var perfekte i suppen. Det var suppen sin det. Hav og himmel i en liten skål.

Is ! Av torskemelke såklart.
 
Har det rablet for frøken Eide? Absolutt ikke. Med den deilige konsistensen som det er på torskemelke så kan det brukes til alt som er delikat. Det eneste aberet er at det frigjøres en viss fiske/sjømatsmak ved blending, men den merkes ikke i iskald is .
 
Bruker standardoppskriften vår:
3 eggeplommer
80 g rørsukker
3 dl fløte
vaniljepulver/vaniljesukker
 
Eggeplommer og sukker has i kasserolle, varm opp under god omrøring. Spe i melka. og rør intenst underveis. Dette skal ikke koke. Akkurat denne fremgangsmetoden er husmorens spare-tid-metode, kjører komfyrplata på nesten fullt. Men den fungerer brillefint bare du røre godt og har fingeren til varmesjekk parat. Når det er passe varmt og tyknet litt så er det bare å hive i fryseren for å kjøle seg ned til iblanding av resten og evt tilsettes ismaskin.
 
Prøv å få vekk slintrene fra torskemelken. Ha den i bolle med 0,5 dl lønnesirup, og evt en ts vaniljeessens og 5-10 dråper steviavanilla. Rør dette godt sammen til en helst jevn smørje. Jeg var utålmodig og klarte ikke dy meg for litt blending. Men det gjorde ikke noe på ferdig smak heldigvis.
Hakker en 20 pekannøtter, ingen lønnesirup-is uten pekannøtter må vite.
 
Rør dette i isblandingen fra fryseren og ha i ismaskin . Evt ha i bolle i fryseren og rør underveis ved innfrysing. Det ble skikkelig godt. Og moro å lage søte saker av slike råvarer. Alt er mulig.
 
 
 
(Til min lillebror hvis han skulle se dette; du vet aldri hva du får servert hos meg, og skulle du ikke ville smake is etter å ha lest dette så synd for deg. Og bra for oss andre ;)
Ser rett og slett moro ut. Fargeforskjell er noe som opptar de få som driver med eksport. Det er noen her til lands som eksporterer dette til Busan i Sør-Korea. Der blir det solgt til 9,50 kr kg på markedet. Er det som en ingrediens i Al-jigae (fish egg soup)?  

Noe inspirasjon:
http://www.seriouseats.com
http://reviews.wikinut.com
http://www.thekitchn.com


Og siden den er så vakker så skal den få avslutte blogg-innlegget:


Verdens fineste sitronpresse. Det enkle er ofte det beste, og denne er sikkert 50 år gammel. :)

17 kommentarer:

 1. Herregud!!! Dette er jo helt fantastisk!!! Er ufattelig imponert over hvor kreativ du har vært her. Is med torskemelke!!?? Nå har jeg hørt det også :-) Må garantert prøves. Håper jeg får tak i melke selv nå.

  PS: Er det philips ismaskin med flate fryseelementer du har? Tenker på å kjøpe den, siden alt annet jeg har sett har non-stick belegg.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja den isen ble knallgod. Til manges store overraskelse. Sparte ikke på lønnesirupen da men. Veldig kjekt å ha slike fine råvarer i hus. Og leke litt.
   Jeg har en nemox kompressor-sak. Er nok non-stick den ''potta'' som er isbeholderen. :-/

   Slett
 2. Imponert er bare forbokstaven!!! :-)

  Kristin

  SvarSlett
  Svar
  1. Hehe, takker og bukker. Gøy å eksperimentere! :D

   Slett
 3. My goodness, giiisph....... du vinner prisen for innovasjon og kreativitet! Fantastisk! Mildt sagt imponert!!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for det Kristine! Det var kjempegøy å finne frem alt av gærne påfunn og materalisere til mat. Melke bør få sin renessanse. :D Og det skal sies at jeg har fått en isoporkasse med mer, så her skal det lekes videre i matens lekegrind ; mitt kjøkken :D

   Slett
 4. Svar
  1. Bukker så ydmykt for den uttalelsen :)

   Slett
 5. WOW... Nam! Takk for spennende tips!

  SvarSlett
  Svar
  1. Alt er mulig :) Bare fantasien ,og veldig ofte psyken ser det ut til, setter grenser.

   Slett
 6. Dette må være det hesligste jeg har sett på hele internett. Det er ikke til å tro at oppegående folk er villige til å omtale andre dyrs sæd som en delikatesse. Har dere ingen verdighet?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hahaha, nå ler jeg høyt og intensivt. Takk for utrolig reflektert kommentar ! :D

   Slett
 7. Hei! herlig inspirasjon, kjøpte selv fersk torskelever idag, kommer også til å prøve torsketunge og rogn tenkte jeg! men som den innlandsjenta jeg er, med lite erfaring med sjømat, ble jeg litt stressa når leveren var proppfull av det jeg fikk googlet meg frem til blir kalt kveis, altså parasitt. jaja, jeg vet jo at bakterier, virus, parasitter osv ikke er så farlig, men ble likevel skeptisk, hehe :) rensa den og kokte den godt, så ble det vel bra :)

  SvarSlett
 8. Jeg ble så inspirert av denne sia di-takk! Har forsøkt flere steder få kjøpt melke nå,men til ingen nytte...fiskedisker kan ikke engang ta de inn...Noen tips om hvor man fåt kjøpt denne delikatessen?
  Trudemor

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for herlige varmende ord Trudemor. :-)
   Det er et problem å få tak i torskemelke har jeg skjønt. Sesongvare i skreisesongen , og den er vel over nå . :-/ jeg er så heldig at gubben jobber på fiskebutikk som får fisk direkte ifra fisker , levende torsk , så når de slakter den i butikken så er det så melken spruter rundt ( uten å sammenligne med kremt ja noe annet)
   Hvis du drar forbi stord så har jeg i fryseren :-)

   Slett
 9. Hvor mye torskemelke hadde du i iskremen? :)

  SvarSlett
 10. Berit Kaasen Bjørnholt6. januar 2018 kl. 11:13

  Takk for et meget bra innlegg. Eg tillater meg å dele lenke hit. Vennlig hilsen :)

  SvarSlett