lørdag 8. februar 2014

Episk bok ; Ysting i Valdres

Dette er ei helt utrolig bok. Svær som et Atlas og detaljrik så det holder. Den omhandler rett og slett ysting i Valdres. Og det er ikke småtteri skal jeg si deg. Valdres har en av Norges sterkeste støl/seter-tradisjoner og jobber iherdig med å bevare denne . I dette arbeidet ligger både turisme og ivaretagelse av gamle mattradisjoner. Sistnevnte får du detaljberettet i denne boka. Alt du trenger å vite om ysting med mere finner du i dette vakre kompendiet. En oversikt over landets ysterier er også på plass. Mange flotte bilder og historier, omfanget av produkter laget av melk og geografiske variasjoner, og ikke minst den utrolig viktige dokumentasjonen av tradisjoner. Les mer om boka på www.matogkultur.no . Jeg bestilte boka på nevnte adresse, men det finnes også et assortert utvalg utsalgssteder. Oversikt over dem på nettsiden. Da er det bare å lene seg tilbake og stikke nesen ned i mange timers deilig lesestoff!
Skader jo aldri med masse bilder av kyr :-)

4 kommentarer:

 1. Hei!

  Eg lurte på om de hadde kefirkorn til sals? Eg har nett vore på kurs og høyrt om fenomenent og kunne gjerne tenkt meg å prøve å lage kefir sjølv. Men ikkje lett å få tak i kefirkorn har eg skjønt. Og sidan eg bur på Stord og de på Fitjar (?) så høyrer eg me dåke!

  Helsing Ingvild

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Ingvild, kjekt å høre fra deg. Har dessverre ikke hverken melke eller vannkefirkorn. Kefirkornene for melk forsvant på mystisk vis. Hvor har du vært på kurs? :-)
   Jeg vet om folk som har korn, blant annet i div facebookgrupper. Hvis du er på FB, søk opp Tradisjonsmat Hordaland, tradisjonsmat Rogaland, tradisjonsmat i oslo, det er er opprettet div regionale grupper med temaet Tradisjonsmat. Der finner man mange melkekefir"produsenter".
   Lykke til og hilsen oss på Østsiden av fitjar. :-)

   Slett
 2. Hei og takk for svar!

  Eg skal sjekke facebook og sjå om eg finn noko der!
  Eg var på kurs i "Aksjon sunn matglede" i regi av bygekvinnelaget der Margit Vea heldt foredrag og laga mat. Smakte på fermentert kål men ikkje på kefir dessverre. Men har lyst til å prøve det også!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja du er hjertelig velkommen i facebookgruppene. :-) Margit Vea er ei grepa dame, kjekt at du har vært på kurs hos henne . Sauerkraut og kefir er krutt. Lykke til !

   Slett