fredag 28. februar 2014

Fiskefarse av sei,lyr og torskemelke

En skikkelig matlagardag !
Fikk et knallgodt tips for bruk av torskemelke etter forrige blogginnlegg om den herlige råvaren. Det er det som er givende med blogging, kontakten man får fra ukjente mennesker som deler samme interessene . Tipset var å ha melke i fiskekaker! At jeg ikke hadde tenkt på det da , melke med sin fantastiske konsistens må jo være perfekt. Og det kan jeg nå skrive under på. 

Det enkle er ofte det beste, så jeg gjorde som følger:

Kvernet i kjøttkverna 2 kg blanding av sei og lyr-filet med 2 kg torskemelke. Denne farsen delte jeg opp i div porsjoner a 750 g. 1,5 ts salt tilsatt pr 750 g.

Av denne farsen laget jeg fiskeboller, fiskepudding og fiskekaker. Hadde ikke stivelse i , arrowroot sto på benken men forble ubrukt. God stivelse i farsen, spesielt etter godt med røring og den får sette seg litt før bruk . (10-15 min)

(Bildene er av hastig mobilkvalitet, men bedre enn ingenting )
Boksen ved siden av kokosmelken er den nevnte ovnsbakte paprikaen. Anbefales. Gastronaut tror jeg importøren heter.

Fiskeboller:

Spedde fiskebollene med et par dl fløte/melk-blanding. Anbefaler å ha et par ts stivelse ala arrowrot i farsen. Laget også thaistyle med kokosmelk istedenfor melk , og currypaste, revet ingefær og hvitløk i.  Så skulle ferdigkrydret fiskefarse i blenderen. Men den hadde nesten tatt kveld, så det ble et slit. Det gikk rund såvidt oppi kolben, så fiskebollene ble grovere enn tenkt. Derfor ser se så lurvete ut.
Trekte fiskebollene i saltet vann 2 ts på literen, men det beste er trekking i fiskekraft. Men det blir jo fiskekraft etter trekkingen i saltvannet :-) Laget bollene med to skjeer hvor man stryker rundt på bollen i skjeen med den andre for å få dem så vakre som mulig. Vel, det var litt vanskelig, så jeg er glad mitt hovedfokus er smak og ernæring. Bollene må inke puttes i kokende vann, da blir de enda mer lurvete. Men når man har fått en god mengde boller i vannet skal de trekke/syde i 10 min. 
Ta dem opp og legg i feks i dørslag.
Frys dem ned i kraften.

Fiskekakene:

Farsen ble delt i 3, en vanlig med masse muskat og revet løk, en thaistyle ala fiskebollene og en med masse purre og ovnsbakt hermetisert paprika. Spedde med et par dl fløte/melk eller kokosmelk.
Kakene trenger ikke stivelse. 
Stekte dem på stekepannen i talg, men neste gang blir det på takka !!! Og da tror jeg jeg skal smelte talg i en tom deo-stick, perfekt smørekonstruksjon.
Ble ca 15-18 kaker på 750 g farse.

Fiskepudding:

To typer en vanlig med muskat og løk og en thai-style, spedde med fløte/melk/kokosmelk.
Denne massen bør blendes / finmales. Min ble for grov og hang ikke så mye sammen som jeg ville, og gav av seg mye væske. Og kanskje litt arrowrot også hadde hjulpet her. Men smaken var gull.

Smurte to brødformer godt med smør, inn i vannbad på 160 grader nederste rille. Ha evt folie over hvis toppen svir seg.
Hvelvet ferdig pudding på fjøl og lot avkjøle seg under formen. 

På markedet Pike Place farmers marker i Seattle fant jeg " black bean and chipotle-tagliatelle". Måtte prøves, spicy og digg! Kjøpte også sjokolade/kakaospaghetti. Må tenke litt på dens bruksområde...
Det røde er ovnsbakt og hermetisert paprika. Det er skremmende godt. Fant det på Brygga 11. Så mye smak , så avhengighetsskapende !

Vel bekomme. Torskemelke er er unikum!

2 kommentarer:

  1. Jeg har enda ikke fått tak i eller prøvd melke. Har veldig lyst til å prøve da. Jeg spurte på fiskebutikken der jeg bor, men der kunne de ikke skaffe, sa de. :( Hvor fikk du tak i din?

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg fikk tak i på fiskebutikken på Stord, brygga 11 . Jeg har fremdeles en god del i frysen, du kan få litt hvis du vil. Det er pinlig når en fiskebutikk ikke kan skaffe dette, hvor var det ? Sesongen begynner desverre å bli på hell.

      Slett