onsdag 29. august 2012

Møte i Slowfood Sunnhordland

Igårkveld var jeg som nevnt på møte i Slowfood Sunnhordland. Slowfoodbevegelsen kommer fra Italia, hvor denne organisasjonen ble stiftet for å verne om Italias stolte mattradisjoner. Og siden har det spredd seg til tradisjonsstolte verdensborgere over hele fjøla, til og med potet&vikingbygda Fitjar.

Møtet ble arrangert på Fitjar Fjordhotell, et hyggelig tettstedshotell med en fantastisk havutsikt og andre fine omgivelser forøvrig. Og Fitjars nye elsk&hat; vindmøllene.
Vi ble servert kveite på kantarellseng og bjørnebær fra Fitjar til dessert. Snadder.
På agendaen sto innlegg fra representant fra Slowfood international og representant for Slowfood Hardanger. Førstnevnte fortalte kort om hva de holdt på med rundtomkring i verden, men det ble mest prat om visjoner og viktigheten av bestemødres kjøkkenkunster og hva man skulle gjøre for å få med de unge med hjelp av festivaler/ arrangementer. Jeg beit meg merke i det hun sa om at Slowfood kunne hjelpe små nisjeprodusenter av tradisjonmat som sleit med å få det til å gå rundt, komme seg ut på et marked og lignende. Slikt engasjement står mitt hjerte nærmest.
Representanten fra Hardanger snakket løst og fast om forskjellige ting som rører seg i Hardanger, og om det var en idé for våre to avdelinger å slå oss sammen. Men hvordan dette skulle gjøres er ikke helt klart.

Ellers var det godt trøkk rundt de 3 bordsettingene. Vi 7 rundt bordet pratet i ett sett, om fiskespesialiteter fra Austevoll, eplecidersmaking i hardanger, kraftkoking og tørking av urter. Kunne pratet i timesvis. Ble sittende ved siden av forfatteren av 'Levande tradisjonsmat- smaken av Sunnhordland', en rent herlig dame med ei knakende flott bok. Hadde det vært opp til meg, så skulle alle i dette distrikt hatt denne i sitt hjem.

* Fikk tips om å ikke koke kraft av viltkjøtt innendørs.

* Tørkede rognebær , mortes og blir et spennende krydder til fisk og vilt.

* Hardangercider får man på vinmonopolet på Stord.

* Når man koker fiskesuppe, så kan man koke kraften simultant siden fiskekraft trenger kort tid.

* Ungdommen trenger å bli engasjert i mat . Kan nok stemme siden jeg var den eneste under 36 der. Tommy var den på 36......

* Potetopptaking var selvskrevet tema i potalandet Fitjar

* Flatbrød kan bli spennende med ramsløkpulver i seg.

Alt i alt en fantastisk hyggelig aften, skulle gjerne sett at det ble flere slike mat-skravle-kvelder. Det er befriende å kunne prate med noen som bryr seg om matens verden på mer enn bare fråtsing. For som tidligere kjøkkensjef på Fengselet sa; det er ingen wine&dining-klubb .

4 kommentarer:

 1. Oppdaga kommentaren din hjå superlivstil.
  Kjem gjerne innom deg for steviastikling neste gong eg er heime! Eg kjem jo frå Fitjar, og dette fekk meg til å sakne heime, eg som ikkje har vore der sidan februar, då det framleis snødde og var kaldt ute!

  SvarSlett
 2. Så kjekt å se en fitjarbu her, du er hjertelig velkommen innom for en steviastikling/plante når du er i strøket, gi meg en lyd så avtaler vi noe. Hilsen Ingelill :-)

  SvarSlett
 3. Hva er galt med kraftkoking av vilt innendørs mon tro?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var visst lukten som kunne bli litt vill. ;)
   Jeg er litt usikker, for når jeg koker i garasjen så lukter det bare nydelig.

   Slett