søndag 28. oktober 2012

Hagen har ikke gitt seg enda

Det er enda liv laga i hagen, tross snø og kuldegrader de siste dagene. Drivhuset har fått seg vekstlys, så forhåpentligvis blir paprikaene og fikenene modne før jeg lukker døren for årets sesong. Det er kjekt å se grønnkål og rosenkål stå høyreist og stolt mot sure vinder. For en glede det er med hage.

 Våre kjære hjemmesnekrede drivhus, stort sett gratis og fulle av sjarm. Og litt vasslekk, men det skremmer ikke meg. Her har det skjedd både frieri og dyrkerier av mange slag, og enda er det operativt for sesongen.
Blåbærbusker som gir beng i snøen. Vakre å se på så røde og fine som bladverket blir.

 Årets store overraskelse, fikentreet. Egentlig kjøpte jeg det fordi jeg syntes så synd på det der det sto tafatt og ensomt på hagesenteret. Så det fikk bli med meg hjem . Og siden belønnet det meg med mange små fikener. Nå er det bare mangelen på sol som er problemet. Derav vekstlys til drivhuset og koseprat et par ganger om dagen.
 Rosenkålen strutter av all sin prakt. Hardfør rakker som lager liv i hagen langt utpå høst.

 Disse løvemunnene dyrket jeg frem selv av noen frø som lå og slengte. De kommer og kommer og lyser opp i høstatmosfæren. De rosa har sågar kommet opp av noen jeg kasserte nedi moldkassen. Gledesspredere.
 Jordbærlandet har skjønt tegningen og tatt kveld. Vel møtt til neste år mine venner. Hvis noen vil ha jordbærstiklinger så gi meg en lyd. jeg klarer ikke ta livet av stiklinger, dyrker dem heller frem( har sikkert 100 +). Kjøpte 10 planter på plantasjen for 3 år siden, og de har blitt til 120 planter. SÅ de har forhåpentligvis grodd av seg en del kjemiske ulumskheter. Har også noen planter av "ur-jordbæret" , jordbæret før tyskerenes eksperimentering som førte til senga sengana, av historie jeg har hørt fra en kar med mye plantehistorikk innabords.

 Mais i katedral ble ingen suksess i år. Men med vestlandets sommer så hadde jeg ikke regnet med noe som helst. Men det ble noen små godbiter som vi fortærte ikveld faktisk. Mais er mest for moro. Bedre lykke til neste år tenker  jeg.
 Rett og slett diverse salat og rosenkål. Noen av dem har jo løpt over stokk og stein.  :-)
 Egendyrkede palmer. Nei jeg bare jåsser, det er grønnkål. Må ha grønnkål til Tommys øl-snacks, grønnkålchips.
 Mynteavling. Jeg gravde ned en stor balje med et lite dreneringshull i midten . Dette for å unngå at mynten spredde seg. Den kan ta over store områder hvis den får fritt spillerom. Men var jeg trygg?! Ånei du, det kom sprettende frem noen utfor baljen gitt. Til neste år skal jeg støype ned flere meter.

En av årets siste innhøstinger. Nam nam. Tomat, agurk, paprika, stevia, blåbær, egg-plante ...

4 kommentarer:

 1. Wow, imponerende størrelse på de grønnsakene gitt! tror jeg har litt å hente...jaja dette var dog mitt første år som gartner. Øvelse gjør mester!?! Hvilket gjødsel forer du dem med? Å den gedigne tomaten, hvordan sort er det?

  -Guro

  SvarSlett
  Svar
  1. De blir større og større for hvert år , så øvelse gjør definitivt mester :-) Årest sesong var jo katastrof på vestlandet, men kanskje enda verre nordpå? Hvor var sola liksom?!
   Jeg gir dem bare biobact, øko-gjødsel på svart flaske som man får stort sett på alle hagesentre. Prøver å gjøre jorda så god og porøs som mulig, de må ha plass til å spre sine røtter og frukter. Nå er jeg igang med å planlegge neste års land, og har derfor hentet en del tang med tilhørende felte blader, fra fjæra. Snakker man naturens egen mix eller? :-)
   Tomatene, oi, det var et godt spørsmål. Etter dypdykk i mailen min fant jeg ut at det måtte være en Pineapple Tomato, bestilt fra Ebay. Kjøper bare Heirloom-frø, gamle sortsekte frø. Som du ser på den store tomaten har den ikke helt optimale forhold, sprekkene ved "festet". Hatt det hardt den siste måneden gitt.

   Slett
 2. Hei.

  Nettopp lest litt på bloggen deres - inspirerende og imponerende.
  Du nevner at du har jordbærstiklinger. Jeg har ikke dyrket jordbær i hagen før, men vi har store planer for dette til neste år. Har du fremdeles noen stiklinger til overs? evt også fra "ur-jordbæret"? Vi bor i Oslo

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei og tusen takk for gode ord. :-)
   Vi har noe som føles som en million jordbærstiklinger, og du skal selvfølgelig få. Hvor mange vil du ha? Jordbær føler jeg er noe av det mest takknemlige man kan dyrke, de er veldig hardføre og jeg tror det blir stor suksess. Kan ikke du maile meg på eidenshage@gmail.com, så avtaler vi litt rundt jordbærstiklingene?
   Kjekt å høre fra deg, mange hilsener Ingelill :-)

   Slett