lørdag 5. januar 2013

2013, hvilken vei tar denne bloggen mon tro?

Flere har spurt meg om hva jeg har til nyttårsforsett i år? Og da må jeg si jeg blir tatt på senga, det eneste jeg har i hodet mitt er hage, grønnsaksland og dyrketunnel. Jordforbedring, frø og rotgrønnsaker. Steinmel, tang og klassisk musikk. Det kverner i hodet mitt og blir essensielt for året som kommer , så da fastsetter jeg utvikling av Eiden's hage som nyttårsforsett.

 
 

2012 var et spennende år i både hage og på kjøkkenbenk. To ting som går hånd i hånd her i gården. Det tradisjonsrike kostholdet med alle sine hverdagsglemte gjøremål har virkelig inntatt livet vårt, og det kommer til å være en del av det til evig tid satser jeg på. Stor takk til bloggesøstrene i Wicked mums som har åpnet døren til en spennende mat og ernæringsmessig superverden. Noen stikkord for alt dette nye som har inntatt kjøkkenbenken:

  • Kombucha, en sopp som fermenterer te, ser ut som et silikoninnlegg og lager drikk som kroppen setter stor pris på. Kjøpte min moderkombucha på ebay faktisk.
  • Kefirkorn til melk. Ser ut som store klumper cottage cheese. Has oppi melk, etter noen dager på kjøkkenbenken blir det herlig kefir. Og butikken sin er ikke det samme, jeg snakker om ordentlig kefir som virkelig gjør vei i vellinga for en sunn kropp.
  • Upasteuriserte melkeprodukter. Tilgjengeligheten til ferks melk slik jeg vil ha den er ikke det enkleste her jeg bor. Men jeg tenker sakte fremsiktig og griper sjansene som kommer min vei.
  • Kraftkoking. Min nye favorittsyssel. Det føles veldig "rett" å få utvunnet så mye næring som mulig ut av maten. Tenk at ikke flere koker kraft ! Skulle gitt skjennepreken til generasjonen so lot kraftkokingen dø ut til fordel for buljongterninger og slikt svineri. Godt kraftkokingen er på vei ut av skapet igjen. Fiskeslo og hjortebein skal ikke føle seg trygge!
  • Surdeigsbrød. Surdeigsbaking er kosestund for meg. Jeg elsker å bake. Å kunne bake med surdeig som gir magevennlige og næringsfremmende bakverk, gjør meg sikker på at brød er ikke noe man trenger å fase ut av kosten for å være sunn. Surdeigskulturen min ble laget på slump for ca et år siden, og den er en bedagelig sak som går inn og ut av kjøleskap med forskjellige mellomrom. Også var det veldig kjekt at tante Sissel adopterte surdeigsavleggere.
  • Melkesyregjærede grønnsaker og salsa. SÅ enkelt, så godt, og for en takknemlig mage og tarm. Kutt opp grønnsaker, slå/ mos slik at væsken slipper, ha alt på glass med litt salt og evt litt myse. La godgjøre seg på kjøkkenbenk noen dager for å fermentere, så settes den i kjøleskap og klar for å supplere måltider opp mot et halvt år fremover.
  • Lever. RÅ! På tampen av året kom rå lever opp i dagen. Foruten hyppig leverposteimaking, så var det tid for å begynne å innta rå lever. Jeg får tak i bare storfelever, men leverjakten fortsetter. Lever er en råtass på næringsinnhold, og man får ikke bedre kilde til B12. Et vitamin som mases mye om. Jeg sier som Kristine bak gladerebarn, 2013 er leverens år ! :)
  • Tidsportens osteimport av upasteuriserte oster og smør har fylt opp min fryser og kjøleskap. Det er en sann glede å kunne meske seg med slike upasteuriserte og næringsrike varer.
  • Økologiske frukt, bær og grønnsaker er min førsteprioritet. Jeg kjøper så mye som mulig på Stend Gardsutsalg i Fana. Flott butikk med kjekke ansatte. Økologiske kjøtt og meierivarer er jeg litt lunken til, all den tid soya og annet gusj er en bestanddel i dyrets for.
  • Næringsstoffer. Hvor finner man de beste kildene og hvordan tas de best opp i kroppen? DET er noe jeg har fått ferten av. Men det er en stor verden med all mulige kilder, så det er ikke enkelt. Men sjefskommentator Pirke-Petter styrer meg og mange andre kunnskapstørste i rett retning, evig takknemlig for all den kunnskap du deler og formidler og setter folk i stand til å forstå.
 
 

Overskriften sa som følger; hvilken vei tar denne bloggen mon tro? Jeg har lyst til å skrive om alt!
Jeg er en nysgjerrig pike, vitebegjærlig som få, og interesserer meg for alt mulig. Kanskje en av mine sterkeste egenskaper er akkurat det, å kunne interessere meg for alt mulig.
Hjelp til selvhjelp er kanskje det mest beskrivende stikkord for bloggens fremtid. Hva kan man gjøre for seg selv og sin egen helse? Mine sterkeste drakrefter er mot naturen. Jeg er naturens barn, og det er i mold og grass jeg trives best. Dyrking og ivaretakelse av jorda er mitt store prosjekt. Og jeg regner med det blir et livssvarig prosjekt. Jeg har så mange planer at hodet mitt går litt i surr. For året 2013 er alle frø satt i bestilling. Fra Impecta.se, efferus.no og ebay-selgeren ohioheirloomseeds. Tok en oppsummering på alle bestillingene, og det ser ut som jeg har gått på samme smell som ifjor, alt for mange frø. Men man må jo ha ambisjoner, eller hva? Inspirert av besøk hos Lygre Livsgard som driver selvbergingsbruk, så blir jeg mest sannsynlig å sette i bestilling en dyrketunnel. Håper å kunne få dyrket frem tomat, paprika, squash, agurk etc istedetfor i drivhuset. Urtehagen blir større og mer artsrik. Ellers er jordbearbeiding et hett tema for året, håper å få tid og mulighet til å legge ned grunnlaget i år for årene som kommer med næringstilførsel og jordforbedring.
Epletrær står på agendaen, vi kjøpte oss mosteri i fjor, og kunne tenkt oss å leke litt videre med eplemosting. Hvis alt går etter planen, så blir det høner på garden etterhvert. Jeg savner virkelig å kunne meske meg med kvalitetsegg. Høner er også noen herlig stemningsskapende dyr, så jeg krysser fingrene for at vi kommer så langt at vi kan ta imot noen heldige høner til gards. Og så har jeg min bedre halvdel som er så glad i biodunkens aktivitet at han vil ha webcam direkte på bloggen fra den. I året som kommer vil bloggen bli fyllt av:

  • Mat og matlaging
  • Hage , hagearbeid og høsting av spiselige ting fra naturen
  • Tradisjonskostholdets næringsrike matemner
  • Næringsstoffer
  • Naturlige kosmetikkprodukter
  • Råvarer og matvarer tilgjengelige i butikk som er rene og ekte
  • Tips og informasjonsspredning om det glade budskap i tradisjonsrikt kosthold
  • Og sikkert litt skravvel og babbel fra Eidenshage
 


2013 kan jo ikke bli annet enn kjempekjekt. :-)

23 kommentarer:

  1. Så hjertens enig i alt du sier så du skal pent få stå på blogglista mi i år også;) takk for inspirasjon

    SvarSlett
    Svar
    1. Det var kjekt å høre :) jeg blir ytterst ydmyk når jeg blir titulert kilde til inspirasjon. Tusen takk Hilde !

      Slett
  2. Flott blogg du har, kommer til å lese den videre. Fikk forresten kombucha baby hos deg på Kiwi en gang i høst og den funker fint. Er du fortsatt på leiing etter lammelever, så har de på meny Nesttun
    Trine

    SvarSlett
    Svar
    1. Så kjekt å høre fra deg Trine, veldig gledelig at kombuchaen ser ut til å være en sterk krabat. Blir jo alltids litt skeptisk når man gir bort ting som er litt merkelige og ikke skønner seg 100% på selv. :-) tusen takk for tips angående lammelever, må ta meg en tur innom nesttun neste gang jeg er i byn. Håper jeg kan glede med bloggen utover i 2013 :-)

      Slett
  3. Enig, 2013 blir et bra år! :) Gleder meg til å følge bloggen din videre!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for det Frøken Bittersøt, og det samme til deg! Er litt spent på hva som krysser min sti dette året, va så utrolig mye kjekt i fjor. Evig optimist er jeg ihvertfall! :-D

      Slett
  4. Gleder meg virkelig til å følge deg videre i 2013! Bloggen din er gull! Takk for masse vidunderlig inspirasjon i 2012 - og mange gullglitrende oppskrifter. Godt nytt år!

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for herlige ord Kåltanta, å kunne være en inspirasjon for andre rører virkelig ved meg, det er særdeles gledelig og jeg håper j kan fortsette i denne stimen!
      Godt nyttår til deg :-)

      Slett
  5. For et herlig sprudlende nyttårsinnlegg du har skrevet!! Gleder meg til å følge bloggen videre i det nye året. Kjempegøy når vi kan inspirere hverandre på dette området!! Jeg håper mange flere blir med:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for gode ord Kristine. Jeg håper og tror det kommer flere til for in spirasjon og glede oss nyfikne imellom :)

      Slett
  6. Høres ut som et meget lærerikt år og mange spennende ting på vei! Gleder meg til å følge med :)

    SvarSlett
  7. Nå som verden tross alt har gått under, og vi ikke lenger finnes, kan det bare gå oppover i 2013!

    PP

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja det er helt utrolig at vi overlevde. ;) Men i min boble i Eidens Hage hadde jeg vel ikke oppfattet det om verden gikk under....

      Slett
  8. Så kjekt, der datt jeg borti enda en inspirerende blogg (gjennom Gladere barn). Vi begynner etterhvert å bli mange som holder på med det samme . . . fermentert mat og tradisjon. Jeg ble ekstra inspirert da jeg så at du hadde kjennskap til "rødsei". Det er god mat det også . . . Er du også helgelending som har gjort vestlending av deg? Jeg titter nok innom her flere ganger. Hilsen Randi

    SvarSlett
    Svar
    1. Rødsei er fantastisk, så da skjønte jeg kjapt at du var helgelending du også :) Er på eksil i vest som du skjønner, hvor kommer du ifra?
      KJekt å se deg her, tradisjonskost med alt det herlige det innebærer er en fryd å spise og holde på med. KJekt å se deg her :)

      Slett
  9. Hei ja rødsei er godt. Men det var ikke så veldig godt da man var unge og fikk det servert en gang i uka . . . Men nå er det godt . Jeg er fra Hemnes, men har bodd her i vest i mange år, bor like ved Stend.
    Har en plass der nord, hvor jeg plukker bær og sopp, og ikke minst ugress . . . Dette blir tørket og foredlet videre til diverse kremer, shampo og slike ting på vinteren. Selvfølgelig alt naturlig og uten parabener. For tiden er vannkefiren veldig populær, og interessen bare øker og øker . . . Hvor kommer du fra? Hilsen randi

    SvarSlett
    Svar
    1. Heldig du er som bor nært Stend, det er en flott butikk som gjør at jeg føler at " skankan e på jorda" . Jeg er fra Meløy, for meg et paradis på jord. Det er noe med det, jeg synes den beste molta, blåbæra og kantarellen finner man der. En helgelandspatriot på sitt beste. :) Så kjekt å høre at du lager egen skjønnehtspleie, selger du eller til eget bruk? Jeg er i startgropa på å lage til eget bruk , det blir kjekt. Og hva er bedre enn å bruke det man har høstet seg?
      Vannkefiren min har dessverre gått heden, vanskelig å holde i live når man reiser vekk fra den i tide og utide. :/
      Kjekt å høre fra deg Randi, hilsen Ingelill :)

      Slett
  10. Hei hei,ja Stend er en trivelig butikk, kjøper jevnlig egg der iallefall. Du får si fra når du skal til Bergen igjen, så kan du få kefirkorn av meg. Foreløpig går det veldig fint med mine.
    Nå er det vel slik at pga. lange lyse netter i sommerhalvåret oppi nord, så smaker alt veldig mye deroppefra.
    Min interesse for urter (ugress) gjorde etterhvert at jeg fikk for mye til bare å lage te av. Derfor begynte jeg med å prøve å lage noe som kunne brukes uten å måtte spises . . Et par kurs og så var jeg igang. Fin hobby. Men jeg selger jo litt også, men er ikke så flink når det kommer til markedsføring.
    En veldig kjekk hobby er det. Og så vet du jo hva tingene inneholder, det er viktig. Veldig koselig blogg du har. Ha en koselig kveld. randi

    SvarSlett
  11. Fantastisk lesning. At jeg ikke har fått med meg denne bloggen. En skam! Den er herved notert. Heldige dere er som har småbruk og så mange muligheter! Jeg er grønn av misunnelse. Og godt nytt år til deg og dine!

    SvarSlett
    Svar
    1. For noen utrolig koselige ord, tusen takk. :) Du er hjertelig velkommen til vår blogg!

      Slett
  12. Godt nyttår Ingelill! Blir spennende å følge deg videre. Gleder meg spesielt til å følge hageprosjekter dine:-)

    -Guro

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusen takk for det Guro, og herlig nyttår til deg også.
      Jeg gleder meg skikkelig til hagen jeg også, men først få denne frosten ut av marka og håpe at busker og planter har hatt det bra. 3 uker med frost ned i -10*C er jo litt uvanlig på vestlandet....
      Skal prøve så godt jeg kan å blogge fra hagen. Det er jo mitt beste tilholdssted :)

      Slett