onsdag 6. februar 2013

Eggehviter til overs blir til deilig Sufflé

Hva gjør man med eggehviter som blir til overs? Eggehviter, denne fascinerende hamskifteren på linje med vann, som går fra blaut og blank til hvit, stiv og glatt? Konsumering av deilige eggeplommer med våre kjære fettløselige vitaminer A og D, gjør at det dessverre blir en del eggehviter til over. Godtetrollet i både meg og Tommy kan jo selvsagt leve på pikekyss, men det er lite bærekraftig i et velernært , langsiktig perspektiv. Det er på tide å variere eggehvitebruken utover Viblans deilige proteinkjeks og hvite omeletter. Si hei til en av kokkenes mest delikate serveringer, Sufflé !

Forrettsufflé ,denne var en smaksopplevelse av de sjeldne høydare. Purre, en slank og høyreist sak, gjør ikke så mye ut av seg før den havner i pannen med litt smør. Og da fortryller den mine smaksløker , høy stønning-ved-matbordet-av-glede-faktor. Selve suffléen var kanskje ikke helt korrekt sufflékonsistens. Det er en del smør i oppskriften, så den blir litt tung. Men samtidig porøs og deilig når den kommer ut av ovnen, så jeg gir den full score likevel.

Purresufflé til 2 søte små former

En halv purre, småhakkes og has i kasserolle med godt med smør. 
La surre og kose seg til purren blir myk. Ha så i noen ss med kraft. La dette småputre og kose seg en ca 5 minutter. Ha i litt timian, salt og pepper. La småputre til væsken er stort sett vekk. 
Kjøles ned til romtemperatur før det has i eggehvitene. Sett stekeovnen på 180*C
Pisk 2 eggehviter med en klype salt, til de er stive. Bollen SKAL kunne snues på hodet.
Vend purreblandingen forsiktig inn i eggehvitene til det er godt sammenrørte. 
Ha i smørsmurte former, jeg bruker små crème brulée-former. Inn i stekeovnen på nederste rille i 10 minutter. Og ingen oppskrift på sufflé uten å opplyse om at gjesten skal vente på suffléen, ikke omvendt!

Litt " segen" men nydelig godSå var det dessertens tur. Små søte og sure ripser måtte til pers. Denne suffléen ble mer suffléaktig, den skal jo ese litt utover kanten. Denne kunne nok vokst mer i høyden, men det skjer seg stundom at jeg er litt utålmodig.

Ripssufflé til 2 søte små former

100 g rips. Du kan også bruke blåbær, solbær , stikkelsbær etc. Kokes opp med 10 g sukker. Så stavmikses denne blandingen, for så å bli silt gjennom dørslag. Vil kvitte meg med frøene i ripsen, de er mange, de er belegg på som kan hindre næringsopptak , og de er beiske. Stavmikser bare til bærene er moste, mens frøene er ganske så intakte. Ellers blir jo resten av blandingen frø-beiske.
Setter kjelen med nysilt rips tilbake på platen og småkoker /rører mens jeg heller i 1 ts arrowrot rørt ut i litt vann. La blandingen tykne , og ta av plata og la kjøle seg ned.
Sett stekeovnen på 180*C
Smør to former og strø sukker i dem.
Kjør 25 g rårørsukker, rapadura etc i blender / kaffekvern til det er florlett og melisaktig.
Pisk eggehvitene , gjerne med en halv ts bringebæreddik, men ikke nødvendig, når de får volum og hvitfarge, har man i kvernet sukker og pisker til blandingen er glatt. Og bollen kan snues på hodet. 
Ta frem ripsblandingen og smak til med steviadråper, vaniljepulver og andre spennende smakstilsetninger. Grovhakket, hvit sjokolade er snadder i suffleen.
Rør ripsblandingen ( + evt sjokolade) forsiktig inn i de stive eggehvitene, hell deretter i formene.
Inn i stekeovnen på nederste hylle i 8-10 min.
Server straks.


En rosa ripsdraum

Sufflé kan varieres i det uendelige, og alltid kjekt å servere . Ostesufflé er kjent for de fleste, men mulighetene i sufflé-verdenen er mange. Så enkelt kan det være å få brukt eggehvitene til å lage noe skikkelig godt. 
10 kommentarer:

 1. bra tips, har ofte lurt på hva jeg skal gjøre med eggehvite som blir til overs.....nå blir det sufflé her i gården:)

  (tegnet oppå e'en: AltGr + den tasten med ´ på:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja jeg har stått mine timer og sett på eggehviten og fundert på hva de skal få bli til. Skal vi se om jeg får til dette tegnet da é. oisann, bingo bingo! Tusen takk. Da må det redigeres litt her tenker jeg :)

   Slett
 2. Takk for det innlegget - her i gården blir det masse eggehviter til overs - så nå fikk jeg rede på noe nytt jeg også kan bruke dem til!!! Leser bloggen din med stor interesse og lærer mye praktisk! Tusen takk for at du deler....

  Christina sør

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper suffléen faller i smak :)
   Tusen takk for gode , varmende ord Christina i sør, det gleder meg stort å kunne ha noe å tilby dem som er vitebegjærlige slik som meg.

   Slett
 3. Hurra, endelig noe spennende å bruke opp hvittene på! :)

  SvarSlett
 4. For et godt forslag. Godt det er noen som eier fantasi:-) Begynner å bli rimelig lei av gnage på disse proteinkjeksene. Har alltid trodd at suffle var ensbetydene med å ha i eggeplommer. Alltid det vi bruker å ha i når vi lager ostesuffle. Lærer stadig noe nytt gitt!

  -G

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja ostsuffleen har jeg også eggeplommene i, men det trenger man ikke i andre varianter. Hurra :-) ja gjett om man lærer så lenge man lever, det er gøy. :-)

   Slett
 5. Åh, herlige muligheter for eggehvite-bruk her! Skal definitivt prøve den ripsutgaven iløpet av helga, så helt nydelig ut:-)

  God helg!

  SvarSlett