lørdag 23. februar 2013

Hvordan skille en oppdrettslaks fra en vill en?

Kom over en særdeles fin oversikt over hvordan man skiller laksefiskene fra hverandre. Vill laks er en sunn og frisk gladlaks uten livsstilssykdommer , slike som oppdrettslaksen lett får. Når man gir et fett og proteinspisende individ karbohydrater, soya og en drøss med vaksiner så går det slik visstnok. Høres det kjent ut eller?

Se her : http://www.orklaguiden.no/news-pdf/Hvordan-skille-villfisk-og-oppdrettsfisk-revidert.pdf

Har enda traumer av da jeg som lita besøkte min far da han jobbet på lakseslakteri . Der lå det et fælt lakseindivid, deformert , så nesten ut som noen hadde parret en laks og en månefisk. Huff, det var første oppdagelsen som fikk meg til å stusse på oppdrettsfisk. Men jeg har jo ikke lært nok til å holde meg unna litt salmalaks iblant, dessverre, men det er andre muligheter som pirrer min nysgjerrighet. Nå er jeg på vei inn i klippfiskens verden. Lite kjennskap til bruk av det i måltidets øyemed, og den er fisket på ville torsker og ferdigstilt i Norge. Hurra. Siste utgave av Mat fra Norge hadde en inspirerende artikkel om delikatessen. Så jeg erklærer meg klippfiskinspirert.

Blir litt rabbel uti natten. Andre nattskift er litt tungt, men fikk sove veldig godt etter første skift. Dehydrert storfelever med Celtic salt, pepper og cayenne og reinrot er følgesvenner på jobb denne turen også. Mon tro om ikke de har noen gode fingre med i spillet? Har fått litt informasjon om nattskift og hva som kan bidra til at man takler det så godt som mulig. Mer om det etterhvert. :)

2 kommentarer:

 1. Det er ikke karbohydrater som skader oppdrettsfiskene mest, men soya i foret, samt vaksinering og bruk av ekstremt helseskadelige tilsetningsstoffer som BHA, BHT og ethoxyquin i foret. Litt info -
  http://www.nmf.no/default.aspx?pageId=121&articleId=2753&news=1
  http://www.forskning.no/artikler/2012/august/329580

  PirkePetter

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for presisering PP. Og nyttige linker ikke minst. FÅr en uggen følelse av oppdrettsfisk, jeg gråter litt inni meg når jeg ser bildene av skadd oppdrettsfisk.

   Slett