fredag 1. februar 2013

Økologisk kalkun, masse kjøtt til en god pris

Vedrørende nyttårsaften og dertilhørende festmåltid av kalkun ble det ytret noe jeg la meg på minnet. Å kjøpe hele kalkuner er billig mat. Og er det noe vi nordmenn er opptatt av er det pris. Jeg tenker ikke så veldig over pris når jeg handler mat, men kan jeg få maten både sunn og rimelig, føler jeg at jeg har gjort en god handel. Og det har jeg gjort i disse dager.Jeg fant Homlagardens økologiske kalkun på Coop Extra til nyttårs her jeg bor, og har etter det sett etter ny ladning kalkuner i frysedisken uten hell. Jeg tenkte i mitt stille sinn at det var nok bare til nyttår de sendte disse godsakene i butikken. Men den gang ei, på mandag fant jeg disken full av økokalkuner fra " inni fjorden" og et vakkert eksemplar på 6,5 kg ble med meg hjem . Coop-kjeden har avtale med Homlagarden som driver med økologisk kalkun i Hardanger og har fått det merket med sitt eget merke ; smak forskjellen.

Vel hjemme puttet jeg den i kjøleskapet for skånsom tining. Hvordan jeg klarte å få plass til den er et under, men alt er mulig for den som er sta og egen og kreativ. Etter 3,5 døgn var den fremdeles noe frosset, men det passet meg utmerket siden det meste av den skulle i fryseren igjen.Å partere en passe ferdigslaktet kalkun er noe jeg ikke har gjort før , men det er rimelig enkelt når innvoller ligger ferdig pakket i plast inni kalkunen. Jeg skjærte av lår og vinger, og prøvde så kunstferdig som mulig å skjære ut bryststykkene. Vips hadde jeg kjøtt nok til 5 middager for to. Gjenværende skrog hadde jeg i en stor kasserolle med noen cm vann, og lot dette stå og dampe for å få kjøttet til å slippe beina. Det holder sikkert med en halvtime/ time med lett dampkoking . Jeg stakk ut og glemte meg litt av, så det dampet et par timer og det ble litt tørt kjøtt på utsatte plasser. Men det ble en god tallerk med " salatkjøtt" som det så populært heter, og resten av skroget går til kraftkoking sammen med kalkunhalsen. Leveren kommer jeg til å spare til postei og hjertet har jeg lagt til side for å finne på noe gøy med.


 Hjertet

 


Det er skikkelig kjekt å jobbe med mat på denne måten. Man distanserer seg så langt fra opprinnelsene av råvarene når man ser på hvordan de blir presentert i butikk. Og det vil jeg til livs. Å sette igang med oppstykking av en svær kalkun kan nesten virke litt skremmende, men det er gøy. Og hva kan egentlig gå galt? Man ødelegger jo ikke kjøtt og smak. Så da er det bare å sette igang, det er rene anatomilæren underveis. Jeg kan pirke og dissekrere i timesvis hvis jeg har god tid, og lunger er spesielt spennende fant jeg ut da jeg kokte kraft av nyttårskalkunen .Eneste jeg manglet var et mikroskop. Mye gøy for den som liker å la seg fascinere av det enkle her i livet. Men dog det viktigste man har, man lever ikke lenge uten mat. Og jo bedre mat jo bedre lever man.


Klart for fryseren

Prisen for denne svære kalkunen med sine 6 middagsserveringer for to + x antall supper av kraft, er 49 kr kg. 330 kr ble det for hele. Og da skal jeg jammen gi mannen rett, som mente at kalkun var billig mat. Økologisk er den i tillegg, og jeg har vært å besøkt disse kalkunene i Hardanger. Det var fredfylte , flotte fugler. Litt enfoldige, men de så ut til å ha det veldig godt i gresskledde bakker i vakre Hardangerfjord. En liten skildring fra besøket på tidligere blogginnlegg.

8 kommentarer:

 1. Takk for tipset, jeg skjønner at jeg må kikke nærmere på sånne Coop-varer:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det er små skatter overalt :) Tror jeg også må ta flere smak-forskjellen varer i nærmere øyesyn.

   Slett
 2. Åh, nydelig innlegg! Heia Homlagarden!

  Norheimsund er jo ikke akkurat verdens navle, men de har virkelig noen fortryllende kalkuner der. Jeg fikk nylig en stor pakke med både halser, lever og lår fra Homlagarden fra en snill slektning som var innom Norheimsund og hadde god plass i bilen. Hurra!

  Takk til deg for mange inspirerende innlegg. Du er en toppfavoritt!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for fine ord Kåltanta, blir rett og slett litt forlegen av slikt skryt, det varmer i hjertet :-)
   Norheimsund er et vakkert lite sted, så jeg klager ikke om jeg blir kalkun der i mitt neste liv . Heldig du er som fikk leveranse med kalkunvarer, alltid kjekt å få nyttet mulighetene for å få tak i kvalitetsmat.

   Slett
 3. Fantastisk! Så smart å dele den opp slik, jeg har alltid laget helstekt, men dette så veldig spennende ut!

  *ut for å gjennomsøke Coop etter økokalkun*

  SvarSlett
  Svar
  1. Håper du finner noen flotte eksemplarer! Kjekt å kunne lage lårsteik, fileter og annet av kalkunen. Krever litt mindre tid ved tilberedning og kjekt med masse godsaker i fryseren :-)

   Slett
 4. Wow, så herlig! Ja, det er kjekt å jobbe med mat på den måten, føler beina blir litt ekstra plantet i jorda da. Du er så flink å oppdatere, hadde ikke vært innom på noen dager, og så var det fullt av fine innlegg, jeg koser meg! :D

  SvarSlett
 5. Så kjekt å høre at du koser deg Karoline, da koser jeg meg jeg også ! :-)

  SvarSlett