tirsdag 12. februar 2013

Tradisjonelt surdeigsbakeri i emning

Det spirer og gror i engasjement hos bærere av tradisjonskost. Det siste som har kommet meg for øre er at det planlegges for tradisjonelt bakeri i Oslo-traktene. Her skal det bakes syrnede bakverk som er snille med fordøyelsen og glutenfrie, og distribusjon skal kunne nå hele Norges land via posten. Surdeigsbrød holder ,som kanskje mange har erfart , lengre enn gjærbakst. Og i kjøleskap kan surdeigsbrød kose seg i 2-3 uker. Jeg gleder meg stort over folk som tør satse, dette bakeriet blir som skapt for det jeg liker, kortreist, norskprodusert, næringsrikt og tradisjonelt. Melet kommer fra Norske produsenter, og jeg blir særdeles overrasket om det ikke blir øko/biodynamisk. Det er kommet mange gode leverandører av mel, Spesialkorn er min favoritt, men også Hollie , Kvelde og Hurum Mølle for å nevne noen. Så er det store spørsmålet, hva er folk villige til å betale , og hvordan vil de ha dette fraktet til sitt hjem? Det planlegges for å bake brødene som bake-off, ( finnes det egentlig noe norskt ord for det?!) slik at man kan bestille i store kvanta og fryse ned. I mine ører høres det ut som en ypperlighet i travle tider. I Oslo blir det selvsagt å få kjøpt ferskt, og kanskje blir det noe lignende i Lom, med et flott utsalg for bakeriets brødvarer. Jeg håper og tror dette blir noe av, derfor oppfordrer jeg DEG til å ta veien innom bloggen liveneshage.blogspot.com og avgi din stemme i den søte , lille spørreundersøkelsen i bloggens høyre hjørne. Selv elsker jeg å bake selv, men å ha denne muligheten i bakhånd vil jeg tro skaper fred i hjemmet når jeg har fylt det med gærne unger. :)

 Grytebrød av surdeig og julens vørterbrød som ble til ved syrning og lang heveprosess
 Grytebrød, surdeigens konge i hjemmet. I en støpejernspanne fra Ikea kan det skje mye godt.
Lager kunst med surdeigsbrødskalker. Dyppet i rødbetesaft hadde det blitt reine Statoillogoen. haha

2 kommentarer:

  1. Bake-off betyr halvstekt, men da kun i relasjon til brød, pizza og annet bakverk.

    Men, skal du virkelig fylle huset ditt med gærne unger?!? Jajamensan, hver sin lyst!

    PirkePetter

    SvarSlett
    Svar
    1. Halvstekt, selvfølgelig. Nei nå ble jeg litt småflau her, trodde jeg hadde et snev av godt vokabular.
      Ungene blir vel som morra si tenker jeg. Hehe

      Slett