onsdag 21. november 2012

Utsmelting av talg

Utsmelting av talg. De fleste vil kanskje tenke at nå har det tørnet for oss. 
Men for den som er nysgjerrig og vitebegjærlig er det kulinariske og ernæringsmessige univers uendelig.

Denne talgprosessen har jeg tenkt lenge på, helt siden jeg leste det knakende gode innlegget om emnet på en av mine yndlingsblogger SenseOfLife. ( se link, med tilhørende kommentarfelt, mye god informasjon)

Å få tak i talg er ikke bare bare. Jeg vil helst ha talg fra gressende dyr, ikke kraftforbefengte dyr , om det er øko har ikke så mye å si hvis det er kraftfor i foringsritualet. Det er det samme innholdet i kraftfor om det er øko eller ikke, eksludert sprøytemidler. Talg er fra storfe, vilt og lam. Grisens tilsvarende er smult.

Men for å prøve ut dette med talgsmelting, så dro jeg til nærmeste kjøttdisk og spurte om de kunne skaffe talg. På andre forsøk fikk de spesialbestilt litt talg, og jeg kunne dra hjem med nærmere 2 kg talg for å leke meg litt med. I butikken blir jeg sikkert bare omtalt som talg-jenta. Da jeg kom og skulle høre om de hadde fått det inn, så mannen bak disken på meg, utbrøt ; talg! og gikk på bakrommet. Hmmm.

Prosessen foregår på dette viset:



Talgklumpen kuttes i passelige biter for å passe i kasserollen.


Så er det å begynne å smelte talget på svakeste varme. Dette er en langdryg prosess. Rør litt rundt iblant for å smelte bitene på alle kanter.



Siler fettet ut av talgmassen underveis. 


Her er utsmeltet talg kommet seg på glass.


Og dette er restene som blir igjen.


Ja hva skal man bruke talget til da? I innlegget jeg linket til står det godt om bruksområder. Men det er bare fantasien som setter grenser. En av grunnene til at jeg satte inn støtet med å få tak i talg var dette blogginnlegget fra en amerikansk dame aka thehealthyhomeeconomist. Min bedre halvdel har en svakhet for friteringsaktige tilberedelsesmetoder. Å holde på med slikt i planteoljer tenker jeg er å invitere mannen med ljåen på søndagsmiddag. Så jeg har fått både andefett og talg i hus, for at han skal få ta seg ut iblant, men samtidig ikke ødelegge helsa si. Og talg er rimeligere enn andefett, så dette er en vinn-vinn. 

Talg holder seg godt i romtemperatur, men jeg har den i kjøleskapet. Og der skal den kunne holde seg i flere måneder.

I gamle dager når de brukte alt på dyret etter slakt. Hva gjorde de da med talget? Her skal du få et lite hint, og fortsettelse følger fra min bedre halvdel.





9 kommentarer:

  1. Ja jeg har også prøvd å få tak i talg. Men etter å ha vært i kjøttdisken 2-3 ganger for å hente herligheten, hadde de altså skaffet TANG......sånn omsider!!!! Så, inntil videre får jeg klare meg med fettranden på kraftkokingen min, hehe. Tror jeg må spørre et annet sted neste gang altså:)

    SvarSlett
    Svar
    1. Hahahaha, tang faktisk. Er det mulig. Hva gjorde du med den? :-)
      Spesialbestilling av talg synes jeg er så unødvendig, det skulle jo alle hatt i hus, på slakteriet blir det vel bare kassert? Stekte kjøttdeig med talg ikveld, perfekt! Så ikke gi opp, en eller annen må jo kunne skaffe. Jeg fikk det via en spar-butikk , så da er det kanskje muligheter via andre sparbutikker?
      Tang.... å jeg klarer ikke slutte å le. :-)

      Slett
    2. Prøv poteter eller pommes frites stekte i fåre eller storfetalg. Sjansen er stor for at du er solgt for livet, og talg blir noe du BARE MÅ HA!

      PirkeMeg

      Slett
    3. Aiai, pirk, det er det jeg håper og frykter. Gubben settes gledelig på saken og jeg gleder meg til å smake :-)

      Slett
  2. Jeg sa ikke jatakk til tang. Den kunne vel strengt tatt tørkes og knuses og brukes i brød - ikke vet jeg. Men det får da være måte på¨med dårlig ordforråd i kjøttdisken. Jeg snakket med selveste sjefen om talg i starten. Han skjønte hva jeg var ute etter. Men et eller annet sted har det gått i krøll tydeligvis. Tang - HA! Jeg prøver et annet sted!

    SvarSlett
  3. Kristine! Tang er bra saker, men vanligvis skal man ikke behøve å betale for det. Her er en fin how-to-video om akkurat tang: http://www.youtube.com/watch?v=tLGP2_GEEh0

    SvarSlett
    Svar
    1. FruDeLafuente, bruker du tang selv? KJekk video, skal se litt mer på emnet. Selv har jeg alltid vært åpen for bruk av tang, men har ikke fått gjort så mye med det. Begynt å bruke det i grønnsaksbedene , så det blir kanskje indirekte i maten da? Hihi
      Kristine, hvilken tang var det egentlig du fikk?

      Jeg synes tang er litt spennende jeg. :-)
      Ingelill

      Slett
  4. he, he. Lærte å bruke tang i brødene av min heimkunnskapslærer:) Hva gjør man med restene etter utsmeltingen?

    SvarSlett
    Svar
    1. Det hørtes ut som en kul heimkunnskapslærer. Hvilken tang brukte dere ?
      Restene går enten i søpla eller som base til pip-pip mat til vinteren.:-)

      Slett