fredag 14. desember 2012

Hjemkomst til det vakre snødekte Eiden's Hage

Endelig er jeg hjemme i kåken og passe døgnsnudd etter to ukers nattskift. Og her på Vestlandet har det virkelig snødd. Det var såvidt jeg fant bilen på parkeringsplassen. Men jammen så jeg ikke noen opplåse-lys under en halvmeter snø. SÅ var det å begynne å måke. Men Tommy hadde gjemt snøkostskrapa godt, så den ikke i mørket og kulden . Jeg tenkte mitt angående søte hevner, men det tror jeg at jeg holder for meg selv. Heldigvis fant jeg reserve-skrapa mi bak i reservehjulsrommet. En gammel skrape som er en bamselignende sak av Pusur/ Garfield. Populær for sånn ca 20 år siden. Ligger barnlig nostalgi i at han ligger bak i der, og jammen kom han ikke til nytte.
 
 
Første og eneste stopp før jeg satte snuten mot ferga, var mitt ofte refererte til, Stend Gardsbutikk. De er også på facebook , se her. Har kalt Stend for gårdutsalg, jordbruksbutikk, etc etc. Men heretter skal jeg skrive gardsbutikk :)
På Stend kjøpte jeg med meg halve butikken,. Egg, rødkål, Isrosa-is, kalkunhalser og lever fra Homlagarden, Pinnekjøtt fra Vikja, Epler til halv pris som er utmerket til kaker , mos og annet, En hvit geitost fra Myrdal til Morfar, Eplemost på flaske, Jule-te av herlige urter, 2 Amarylliser og så tok jeg like godt med meg hele esken med grønnsaker på 50%. fem små og flotte fennikler, 5 store hvitløk, en blomkål og to squash, jeg kunne ikke se at de var uspiselige. Bare litt slappe i bladene. Kan ikke la slikt gå til spille. Det meste hos Stend er økologisk, og jeg prøver å komme meg innom hver gang jeg er i Bergen. Frem mot jul har de åpent til 19 alle hverdager. Vel verdt et besøk.
 

 Da jeg kom hjem så det slik ut. Masse herlig snø. Men en ting skal jeg si, det ble mye kav. Ingen hadde brøytet, og vi har en halv km oppkjørsel. Min beregning av snødypder er heller dårlig, så det endte med at jeg sto fast med bilen 100 meter oppi oppkjørselen. Og spant i alle retninger. Så der sto jeg. Så var det å traske i en halvmeter snø oppover til huset. Låse seg inn i kaldt hus og begynne å fyre. Tanken på at jeg måtte i bilen og hente varene fra Stend + bag+ mobilen , var noget uvillig. Men jeg er sta og egen, så jeg heiv på meg godt med ull og bobleklær, dro lua godt nedover ørene og gikk ut. Da jeg kom frem til bilen, fisket jeg ut noen kjettinger, som jeg bare la under dekkene når jeg hadde måket vekk litt snø . Så med litt knøl og kav fikk jeg rygget meg ned til brøytet område og satt ifra meg bilen. Hvis noen naboer har hørt meg, så er det liten tvil om det bor en nordlenning i nabolaget.

 
Jeg tenkte at jeg måtte nok ta frem ATV'en for å overleve dette. Men Tommy er i langtvekkistan, så det er ikke bare å ringe han til alle døgnets tider. Men fikk etterhvert tak i han og fikk vite hvor nøkkelen til ATV var. Jeg er skeptisk til slike leketøy/kjøretøy, men jeg og herr ATV har nå blitt bestevenner. Igår var jeg nødt til å dra på postkontoret og hente pakker ellers hadde de blitt sendt tilbake. Og da ble det litt handling i samme slengen, fuglemat og kattesand . Prinsesse Lotte vil ikke gå ut for å gjøre sitt fornødne i denne snøen. Så når jeg kom hjem , satte jeg ifra meg bilen og hente ATV'en. Herlig ! Lesset ned med pakker, kom jeg og herr ATV oss kjapt i hus. Veldig greit siden jeg hadde 4 amarylliser som ikke hadde satt pris på å være så lenge i kulda.
 
 
 
I drivhuset er det liv laga, enn så nedsnødd det ser ut. Har hatt varme på, så både paprika og chilier hadde modnet og fått en fin rødfarge. Får se om jeg ikke bryter meg inn der en av de kommende dager og høster litt og prater litt med mine kjære planter. Rosenkålen på bildet under så litt misfornøyd ut, dårlig samvittighet.
 
 
Noe av det beste med å komme hjem er å spise sin egen mat. Jeg som er litt egenrådig i matveien setter stor pris på det å åpne kjøleskap og kjøkkenskap og bare momse i seg av det de har å by på. Heldigvis hadde vi noen polarbrød i fryseren. Så da ble det polarbrød med stekt egg og urtesalt, leverpostei , rødbeter og fermentert ketchup. Alle  dager med god mat er en gledens dag,
 

Polarbrød er et "MÅ HA" i mitt hjem. Tante Sissel adopterte surdeigene mine og har også begynt å lage dem. Og de har gått rett hjem hos dem også. Det gleder meg stort. Oppskrift her ! Jeg bruker hele havregryn i, ellers alt likt. Anbefaler også melet fra www.spesialkorn.no. Det er norskt, det er biodynamisk og det er god mat for surdeigene. De elsker det, så det er nok stor aktivitet i det melet.


 Rødkål fikk jeg også tid til å begynne med. Der skal jeg komme med oppdatering på oppskrift. Og i år ble den litt modifisert ala man tar det man har . Jeg trodde jeg hadde bringebær i fryseren, men det hadde jeg ikke. Det var bjørnebær. Trodde jeg da jeg tok det opp. Men det viste seg å være resten av rødkålen fra 2010! Er det mulig.... SÅ da fant jeg den andre esken som VAR bjørnebær, og noe solbærsyltetøy fra 2009, og så skal det jammen meg bli rødkål likevel. Hvis den blir god, så kommer jeg med to oppskrifter. Lenge leve matgleden og eksperimentslysten. Og jammen ble jeg fri for portvin også. Alt godt skal i det gode. Fiken, aprikoser, epler, kål og kanelstang..... Forts følger.



4 kommentarer:

 1. Uhuuuu, hvor er mannen i ditt liv? Hvis jeg hadde kommet hjem til en slik velkomst etter 2 uker med nattevakter hadde jeg nok vært ganske så sur! Du burde jo bli vartet opp i mente:) Tøff dame er du hvertfall, ingen tvil om det. Og lesning til å bli i godt humør av. Hvor mange uker har du fri etter 2 ukers jobbing? Siden det er nattevakter, fortjener du hvertfall 4 uker.... jeg har alltid vært litt nyskjerrig på dette med off-shore jobbing. Men etter å ha skaffet meg mann og 3 barn er det nok en umulighet. Synes jeg ser han alene hjemme 2 uker i strekk....en umulighet! Ønsker deg en fin og gledelig jul!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Kristine, takk for fine ord. Alltid kjekt å høre at man kan gi litt godt humør til andre :)
   Ja nå har jeg 4 uker fri, eller avspasering som vi helst liker å kalle det, ellers høres det ut som vi har ferie nesten hele året ;)
   Gubben er i Sør-Korea, og hadde vel neppe i sin villeste fantasi tenkt at vi skulle få så mye snø. Heldigvis var jeg egentlig i godt humør, tenkte at det var godt med litt ufrivillig trim. Kanskje det er reinrota som har hjulpet på humøret? Bruker ikke å være noen solstråle når jeg kommer hjem av nattskift akkurat....
   Skal bli spennende å se hvordan det går på hjemmebane den dagen vi får barn, jeg tror det går veldig greit. Blir jo vant til det fra dag en. Hadde kanskje blitt litt brå overgang hadde du dratt offshore nå :D KJekt å jobbe offshore, men jeg liker ikke uvær der ute. Man føler seg veldig liten og sårbar når man står på en rigg i 80 knops vind og bølgene slår inn så det rister og knaker i hele installasjonen. Med hav på alle kanter synes jeg det er litt skummelt. Heldigvis ikke så ofte det skjer. Ellers er offshorelivet bare kjekt. :)

   Ønsker deg en kjempefin jul Kristine, gledelig hilsen Ingelill !

   Slett
 2. Viking, ditt navn er Ingelill! Kanskje du skulle starte en egen blogg/trynebokgruppe, f.eks Kraftdamene siden du er så tøff i trynet? Så har vi en kraftmammagjeng og en kraftdamegjeng til å holde matrevolusjonen i gang?

  RevolusjonsPirk

  SvarSlett
  Svar
  1. Viking? Ja få mjødet på bordet , eg skal feire at eg overvann SNØEN!
   Vel, viking var vel å dra det litt langt, men liker sammenligningen ;) Men tilbake til røttene, revolusjonen er igang. Alle revolusjoner begynner jo i det små.
   Tøff i trynet, tja tja, er vel mer sta og egen. Kraftpikene må det hete, eller kanskje kraftvikinger? :D

   Slett