onsdag 19. desember 2012

Hjemmelaget rødkål , en vinner til julematen

Denne rødkålen er rene godteriet. Den inneholder så mye frukt og grønt at en porsjon med denne kan man med glimt i øyet si dekker 5-om-dagen. Jeg har alltid elsket rødkål. Selv om det var den på alu-pose fra butikken. Men på min vei inn i de voksne's rekker har jeg blitt ekstremt opptatt av å lage det meste selv, rødkålen intet unntak. Og når jeg finner oppskrifter med epler og bringebær, da er jeg solgt. Hvis du ikke har noe forhold til portvin, så kan du fort få det etter å ha laget denne oppskriften.
Omstendelig tilberedningsprosess, men se på det litt som å lage surdeigsbrød. Bedagelig kokkelering.

 

Julens beste rødkål:
 
 • 1 kg finsnittet rødkål 
 •  1/2 dl rødvinseddik
 • 3 dl portvin. Jeg bruker Grahams. Obligatorisk med et lite glass til kokken.
 • 100 g tørket fiken i terninger
 • 100 g tørket aprikos i terninger
 • 2 skrelte epler uten kjernehus i terninger
 • 3 dl bringebær
 • 1 kanelstang
 • 1 ss smør/ ribbefett
 • salt

- Finsnitt kålen, hakk aprikos og fiken. Legg i langpanne med portvin og eddik over natten. Jeg setter langpanna like greit inn i stekeovnen, ute av veien.
- Dagen etter har man i eplebiter, bringebær og kanelstang. Dekk med aluminiumsfolie og bak i ovnen på 175*C i ca 2 timer .
- Ha i en romslig kjele, og la det småputre på ovnen i ca 2 timer. Rør forsiktig av og til.
- Når det er blitt mykt, mørt  og ser særdeles fristende og spiseklart ut, røres inn en ss smør eller ribbefett og smakes til med salt.
- Dette er tilbehør som man kan lage god tid i forveien og som ikke forringes av et opphold i fryseren. Hvis jeg vet jeg skal fryse så tar jeg ikke i smør og salt . Da røres det heller inn før servering.
- Jeg har hatt rødkål i fryseren i 2 år, den var like god da jeg tilberedte den som da den var rykende fersk. Jeg ska ærlig innrømme at denne rødkålen er så god at jeg glemmer helt å spise det den assisterer.Rødkålen er vakker. Jeg kan sitte og stirre inn i den , la meg fascinere av dens skjønnhet.


Fiken og aprikoser på vei til bøddelens fjøl.
 

Portvin må til. Kan bli fast inventar i husholdningen.

Rødkål på vei i langpanna for marinering. 


Ferdig ovnsbakt og klar for kjelen.


- Årets rødkål ble litt vel kreativ, jeg trodde jeg hadde bringebær, men den gang ei. Da fant jeg heller frem noen bjørnebær og solbærsyltetøy. Bjørnebærene erstattet bringebærene og solbærsyltetøyet hadde jeg 3 dl av oppi ovnsbakingen. Også hadde jeg 200 g fiken istedenfor 100 g. Jeg bare elsker den knasende følelsen av fikensteinene. Og halvparten av aprikosene var noen knallharde villaprikoser som er mye syrligere i smaken enn vanlige. Så smakssammensetningen blir litt annerledes, men jeg har trua på denne rødkålen også, vi får se hva som åpenbarer seg i julen.
 
- Råvarene er så godt det lar seg gjøre økologiske. Fordi jeg og alle mine fortjener kun det beste.
 

 
 
 

9 kommentarer:

 1. Wow som du disker opp med den ene herligheten etter den andre!!! Denne oppskriften ser jo bare knallgod ut! Må ut og jakte på økologisk rødkål skjønner jeg. Og portvin kan vel mannen kjøpe.

  SvarSlett
 2. Hjelpes, denne her så jo aldeles fantastisk ut! Den skal jeg absolutt prøve i løpet av jula.
  Galemattias å være SÅ glad i kål, men jeg har det akkurat på samme måten som deg....:-)

  SvarSlett
 3. Ja man må jo dele på godsakene, kan ikke holde slike gode oppskrifter for meg selv ;-D

  SvarSlett
 4. Jeg laget denne til nyttårsmiddagen - sammen med en vidunderlig kalkun fra Homlagarden. Supergodt! Jeg kan forøvrig avsløre at jeg hadde oppi vesentlig mer smør enn det som stod i oppskriften, og det var slettes ikke vondt:-D

  SvarSlett
  Svar
  1. Så godt å høre at den falt i smak! Hva syntes du om kalkunen? Jeg er storfornøyd med Homlagardkalkunen, det ble bra mange måltider av den + mange liter god kraft til fryseren. Så etter flere kalkuner på butikken, men det var tomt. Hadde en liten ide om å kjøpe for å stykke opp selv. Rimelig og kjempegodt kjøtt. :)

   Slett
  2. Aldeles nydelig ble det! Det er første gang jeg prøver kalkunen fra Homlagarden, og det gav virkelig mersmak. Den ble stekt aldeles stappende full av appelsiner, etter anvisning fra Viestad. Vi var 8 personer til bords på nyttårsaften, men jammen ble det ikke 3 middager ekstra på kalkunkjøtt...pluss masse kraft! Og innmaten har jeg fremdeles i fryseren, så dette var slettes ikke dyr mat nei. Kalkunleverposteien din blir nestemann på lista!

   Slett
  3. Ved nærmere ettertanke kan det jo hende at grunnen til at kalkunen rakk til så mange måltider, var rett og slett at vi åt mer av rødkålen enn av kalkunen....;-)

   Slett
  4. En kalkun stappet med appelsiner hørtes fantastisk ut, hvor fant du den spennende oppskriften? ( viestad er min helt)
   Rødkålen er et herlig måltid i seg selv, vanedannende snadder. Vi var 11 til bords, men godt med rester igjen etter å ha mumset av den til nattmat i det ferske 2013. Fascinerende med kalkun, masse mat, nydelig godt. Og den leveren er helt utmerket i postei. Mmmm :-)

   Slett
  5. Oppskriften kom fra den eminente boka "mine beste sider", anbefales virkelig! Den finnes til latterlig lave priser på ymse nettbutikker, har jeg sett.
   Og det er jeg aldeles enig i, Viestad er virkelig en helt! Tror jeg har alle bøkene hans :-D

   Slett