lørdag 15. desember 2012

Økologiske appelsiner og klementiner fra Korsika i hus

Endelig har mine etterlengtede sitrusfrukter kommet seg i hus. Økologiske og direkteimporterte fra Korsika. Importen har Tina som står bak sesongbutikken stått for. Med noen kreative sjeler, fikk alle sitrusene seg over fjellet fra Hønefoss, via Hardanger og Fusa, for så å ende opp i Bergen. Og da var det bare å hive seg i bilen , håpe at ferge og havstrekk oppførte seg ordentlig med tanke på nattens uvær, og få tak i min pott hjem til Eide. Det hele var plankekjøring, så her sitter jeg og bare koser meg med synet av fine, fulle kasser.

Siden fruktene hadde vært på lang reise, var det ett og annet råttent " eple i kurven", men det vitner bare om ekte og ubesudlet mat.
Hvorfor stresse med å få økologisk til jul tenker du kanskje. Vel, jeg må si at det å kunne spise appelsiner uten å bli voksete på hendene, å kunne bruke hele frukten med både kjøt og skall, og å vite at det er bare å gasse innpå uten å tenke på opphopning av sprøytemiddelrester og annet gusj, DET gir julefred i sinnet. Og også det å støtte landbruk som tar vare på jorda, ikke bryter det ned med utarming og ødeleggelse av de gode miljøene, det gir en ekstra god følelse for en naturpike som meg.

 
Det blir rene sitrusfesten i jula. Det gleder jeg meg til. Smaken er virkelig ingenting å si på, heller mot det syrlige, akkurat slik jeg elsker det. Kom tilfeldigvis over en oppskrift med klementiner av selveste Brimien :Lune klementiner i panne . Den må jeg prøve.
Ellers blir det garantert ferskpresset juice, appelsinris og en god porsjon marmelade. Disse gule gledessprederene gir virkelig liv i heimen. Ja jeg er som en unge på julaften når jeg får tvers igjennom gode råvarer i hus.


Jeg strør gjerne litt kanel på appelsinbåtene. Nam nam. Appelsiner er godt til veldig mange kryddere, anis, kardemomme, nellik og til og med pepper. Og ikke minst vanilje !

Anbefaler alle å følge med på sesongbutikken og hva som skjer der fremover. Hun er fremdeles i startgropa, men dette kan bli noe som kommer oss tilhengere av naturlig mat til gode. Men vi må se litt på hvordan vi ordner frakt fra østlandet til vestlandet . Og det håper jeg lar seg ordne uten for store utgifter. I mellomtiden skal jeg bare kose meg med appelsiner og klementiner i denne herlige førjulstid. 

6 kommentarer:

 1. Å fikk du dem til Bergen? Jeg forsøkte men måtte hente på Voss og det hadde jeg ikke mulighet til... Neste gang er jeg med på å få fraktet "over fjellet"!

  SvarSlett
  Svar
  1. Åh, det var kjipt! Hadde jeg visst det igår så skulle du fått kjøpt en kasse av meg når jeg var i byn. Hvis du skal forbi Stord så kan du få tak i en hos meg.
   Men neste gang må vi samle troppene og få med alle som er interesserte, så får vi det over fjellet, kjapt og effektivt :)

   Slett
 2. Disse var knallgode! Måtte ta bilde av dem, he-he :)
  Superglad for at jeg fikk tak i via deg!!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er en sann glede å kunne dele på slike godsaker, jeg er kjempeglad for at de falt i smak. :D

   Slett
 3. har noen skaffet i år ?
  Mvh Per
  per.inge@hjornevik.no

  SvarSlett