torsdag 21. mars 2013

Blodpølse smakes

Jeg har aldri smakt blodpølse på et hjemmekjøkken. Jeg har fått en liten bit blodpølse på gourmetrestaurant, men det teller ikke, den var knapt synlig for øyet og dekt med mange rare smaker.
Jeg fant bodpølse fra Vossakjøt på den lokale Spar-butikken. ( sparbutikkene her er flinke til å ta inn lokal mat ) . Blodpølse må testes, innmat skal man spise mer av og pølse er lettspist mat. Først og fremst så ante jeg ikke hvordan man skulle spise det, så jeg googlet. Bacon og flesk, sukker, sirup, tyttebær, tyttebær rørt ut i revet kål, rå på brødskivem, kokt potet med mere . Jeg hadde fått med meg at den skulle stekes ihvertfall, så jeg skjærte den i gode 2 cm skiver og stekte den stekefettet etter baconet med litt talg. Men, hvordan ser man om en svart pølse er ferdigstekt ?! Vil påstå den ble fint stekt selv om jeg lurte litt på det underveis.

Så var det smakingen, hadde noen gitt meg dette som blindtest så hadde jeg ment det var julekake ! Søtt , godt og deilig krydret, men kanskje litt for lite middag. Hadde innbilt meg at smaken skulle være salt og litt smak av jern, men så feil kan man ta.
Hvis denne pølsen kjøpes på nytt skal jeg ha mer flesk og noe syrlig til. Sukker og lønnesirup som vi hadde tatt frem sto urørt, for dette var søte saker.
Min umiddelbare tanke etter måltidet var; vi må lage blodpølse selv, ingredienslisten var ikke helt slik jeg ville lagd det. Så fortsettelse følger en vakker dag.
7 kommentarer:

 1. Spennende! Faktisk aldri smakt blodpølse selv, mend et må prøves!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja det var spennende! Skulle gjerne blindtestet denne på barn eller andre skeptikere, rett og slett kake denne pølsa!

   Slett
 2. Jeg elsker blodpudding! Synes ikke kjøpt blodpølse smaker så veldig godt. Jeg er oppvokst med dette i Nord-Norge, og man kan også lage blodpannekaker.

  Farmors hjemmelagde blodpudding lages av matblod, risengryn, smør, forskjellig krydder og sukker. Stekes i vannbad. Spises med sukker eller sirup eller brunostsaus (sirup, fløte, brunost). Jeg har aldri smakt det med bacon, poteter, smør, osv.

  Tror ikke det er så nøye hvor lenge du steker den, tror ikke den er rå :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hvor i nordnorge er du ifra ? Heldig du er som er oppvokst med det, har ikke vært mye til servering på nordre helgeland i min krets desverre.
   Men godt var det såvisst . Har du oppskrift på den med risengryn og greier ? Har så lyst til å lage selv, må sikkert bruke fryst blod inntil videre, men vi får se hva som krySer min sti.

   De fleste blodprodukter er nok varmebehandlet, ser for meg at de forringes fort uten :-)

   Slett
  2. Sent svar, men her kommer oppskrift. Jeg er fra Sørreisa i midt-troms :)

   Jeg har kun smakt blodpudding med fryst matblod fra frysedisken, og det fungerer utmerket. Det kan være lurt å sile det tinte blodet før det brukes.

   Farmors blodpudding 5-6 porsjoner (eller mer)
   - 1/2 kg risengryn
   - 2 liter melk
   - 250 g sukker
   - 250 g smør
   - 1,5 liter blod
   - 1 ts pepper
   - 1-2 ts malt nellik
   - 1 ts salt
   - 1/2 - 1 ts malt ingefær
   - Bløtlagte rosiner etter smak

   Risengryn og melk kokes til en stiv grøt. Vannet som rosinene har ligget i kan godt tilsettes. Smør kan tilsettes tidlig for at grøten ikke brennes. Ha i sukker, krydder og blod. Rør til det tykner slik at risen ikke faller til bunnen under steking. Røren kan gjerne testes i stekepannen for å sjekke konsistens og smak. Om den er for tynn kan det spes med litt sammalt hvetemel eller lignende.

   Stekes i langpanne på 175 grader i vannbad nederst i ovnen ca 1-1,5 time.

   Smaker fantastisk med sukker, sirup eller brunostsaus på (brunost, melk, fløte, sirup), jeg har aldri spist dette med poteter, smør, tyttebær eller lignende.

   Si gjerne i fra om du tester det noen gang :)

   Slett
  3. Tusen takk, kjekt med oppskrift. :-) jeg kommer garantert til å distribuere resultatet her hvis jeg prøver. Er mye søtt i disse blodpølsene, får se om jeg ikke finner på noe lurt .

   Slett
  4. Ja du får se om du finner på noe lurt. Kanskje kokosblomstsukker kan erstatte noe. Selv spiser jeg dette kanskje 1-2 ganger i året, så å tukle med oppskriften vet jeg ikke om jeg tør (selv om jeg etterspør det hos farmor) :).

   Slett