lørdag 23. mars 2013

Mykhorriza, plantenes gode hjelpere

Mykhorriza, et begrep jeg først kom over i en bok om sopp . Mykhorriza er den levende organismen under jorda som man ikke ser, men som spiller en stor rolle i sunn jord og plantehelse.  I siste bladet fra Norsk Hagetidend fant jeg en annonse fra www.mykhorriza.no, og 5 minutter etterpå hadde jeg lagt inn bestilling. De selger rett og slett mykhorriza, eller soppkultur som jeg liker å kalle det. ( vet ikke helt om det er tematisk korrekt) . Dette er naturlige jordforbedrere, og jeg kjøpte med noe organisk gjødsel uten å lese nøye på hva den inneholdt. Men det finner jeg ut når den kommer. Ser også at enkelte Bogrønt-butikker har produktene fra Mykhorriza i sitt sortiment.
 Jeg ble anbefalt boka Mycelium Running, er kommet halvveis i den og anbefaler jeg sterkt videre. En vakkert skrevet bok med flotte bilder. Man blir veldig observant på hva som foregår under jorda vi står og går på.
Bioforsk er engasjert i mykhorriza, les på linken til bioforsk for mye god informasjon.

For en naturlig drevet hage er mykhorriza et berikende element. Jeg gleder meg til å sette igang.

 Disse får kanskje bedre dager?,

8 kommentarer:

 1. Gir du jorda organisk materiale via kompost, gammelt høy, husdyrgjødsel, etc samt steinmel eller strandsand eller bunnslam/skjellsand fra havbunn vil du øke sopp og bakterienivået i jorda av seg selv. Jeg er klar over at det er mange som spekulerer i salg av soppkulturer, men disse er verdiløse og bortkstede penger all den tid du kan gjøre alt selv. Verdiløse fordi om vekstbetingelsene ikke er til stede i jorda, så vil soppen ikke formere seg, og bortkastet fordi du selv kan mangedoble sopp og bakterienivået i jorda mye raskere enn enn soppkultur kan.

  Forutsetningen er at jorda er rimelig drenert og næringsrik. Sopp og bakterier vil da avgifte eventuelle kjemikalier og radioaktive substanser, sprøytegiftrester, etc og frigjøre næringsstoffer i jorda for planterøttene.

  PP

  SvarSlett
  Svar
  1. Da blir det et tilfang til alt det gode i jorden foreløpig. Vil helst klare meg uten tilskudd av mystiske saker, derfor ble jeg så oppglødd når jeg så disse soppkulturene, tenkte at dette var ikke dumme greier. Men jeg liker jo å la meg lure av og til, hehe. Satser på at det ikke er det verste jeg kan kjøpe til jorda mi.
   Håper og tror dreneringsgrøftene fungerer ettr hensikten, og at landet får en ny vår her. Mangler bare dyr og deres gjødsel, da hadde det begynt å ligne seg mye god jordforbedring.
   Hva kommer du til å gjøre med jorda i vår PP? Jeg er en nybegynner som rett og slett har veldig mange ideer, tanker og påfunn fra alle mulige kilder, tror jeg trenger en liten rettesnor.... Har lyst til å pløye opp landet, få harvet og mineralisert med steinmjøl, men sopplivet er ikke så interessert i det virker det som?

   Slett
  2. Jeg pleier å dybdegrave all jord jeg skal dyrke i med en gang, fjerne steiner, blande inn kompost, gjødsel, steinmel, etc, og deretter legger jeg på nytt organisk materiale hvert år inntil jeg har fått et fint lag med perfekt matjord. Da jeg ikke vil bruke traktor på åkere dybdegraver jeg og lager permanente rader, brede, som kinesisk høybed, og som jeg altså bygger på hvert år med nytt materiale.

   Jeg drenerer alltid jorda først om jeg ser den er for våt og sur. Hvilket man ser på om det vokser mye syrer og høymoler, soleier eller sivliknende planter, samt mose, for å nevne noen.

   Måten jeg gjør det på er mye arbeide med en gang, men deretter knapt noe som helst pga dybdegravingen og finrenskingen av jorda for steiner i alt annet enn svært små størrelser. I løpet av noen år med kompost, etc er dette maksimalt næringsrik og løs jord som bl.a gir god mulighet for at planterøtter og rotvekster kan vokse rett nedover. Dette gir større vekster, bedre drenering, raskere oppvarming av jorda, at jorda holder lenger på varme, at jeg kan plante eller så tettere enn det som er vanlig, og dermed får større avling enn det som er normalt.

   Og som sagt er det mye arbeide med en gang, men deretter minimalt i årevis etterpå. Som en motsetning til bønder som må pløye opp åkere hvert år.

   For å forhindre ugress, som gjør at mange bønder og gartnere må luke minst en gang hvert år, bruker jeg jordekke av gammelt høy eller biologisk nedbrytbar maisplast. Jorddekke holder også på fuktighet, slik at jorda ikke tørker ut, og også slik at mikrolivet mangedobler seg og har rene festen. Snur du jorddekke etter noen måneder så vil du se lange, hvite trådliknende mønstre på undersiden. Dette er sopp som frigjør næringsstoffer fra jorda til planterøtter, samt avgifter tungmetaller, kjemikalier, sprøytegiftrester og overskudd av mineraler.

   Jeg har lest ulike synspunkter på dette med å bearbeide jord eller å la være, og er enig i at det beste er å gjøre så lite som mulig, slik at mikrolivet ikke forstyrres. Men samtidig vil jeg ha god drenering og plantevekst, slik at istedenfor å ikke pløye jorda, og heller lage åker via jordekke og kompost, som i seg selv tar flere år før den i det hele tatt kan brukes, så kødder jeg med jorda en eneste gang. For deretter å pleie den kjærlig i alle år etter. Da tror jeg nok at jeg blir tilgitt køddinga :-)

   PirkePetter

   Slett
  3. Det var gode ord og rettesnorer PirkePetter, tusen takk. Det er slik jeg har sett for meg at "paradiset mitt" skal bli, men kommer nok ikke utenom førstegangs-køddingen. Får sette alle kluter til og gjøre godt arbeid på første og siste grovarbeid.
   Jorddekkere har jeg ikke tenkt på , det skal jeg ta med meg. Ugress er jo ikke noe jeg vil ha kaskader av.
   Jeg gleder meg stort over jordens egenskaper til avgifting når den er veldrenert og ernært. Nå har jeg forbedrede bilder i hodet av hvordan dette skal bli. Vi har på blokka at alle åkerlapper må ha gode dreneringsgrøfter rundt seg i tillegg til hovedårene for drenering vi har gravd.
   Dyprensking av jorda vet jeg at jeg må gjøre, det er mye stein her. Hvor dypt går du ?

   Ser for meg at det blir en runde med pløying for å ruske opp den harde overflaten, og bearbeide med stor kjærlighet og håpe på tilgivelse i årene som kommer.
   Også må jeg få meg dyr og eller få tilførsel av deres ettlatenskaper. :-)

   Slett
  4. Jeg pleier å grave ca 1 meter nedover. Og mens jeg endevender jorda blander jeg inn steinmel, kompost, etc slik at lag på lag får nytt organiske materiale. Til slutt leger jeg et siste tynt lag på toppen, og legger jordekke over slik at ingen næringsstoffer forsvinner i gassform, men blir værende tilgjengelig for jorda. Jordekke, pga at dette holder på fuktighet, tiltrekker også meitemarker i bøtter og spann, og som hjelper til med jordforbedringen. Meitemarken bruker sand og steinmel som "kråsmateriale" og skiller dette ut igjen sammen med avføring når den har fordøyd maten sin. Slik at også meitemark "gjødsler" jorda, i tillegg til å grave utallige ganger i den som øker oksygentilførselen til jorda.

   PirkePetter

   Slett
  5. Jeg drømmer meg litt vekk i den gode jorda di. 1 meter dypt er ikke for pyser ! Tusen takk for gode tips, det kommer vel med. Håper meitemarkene kommer til å trives hos meg også, det er skapninger som er kjekt å ha. Jeg ble rett og slett hoppende glad da jeg så årets første meitemark. Nå tripper jeg bare etter å få ut tæla. Setter tæla seg i din jord?

   Slett
  6. Ikke i åkre og bed med jorddekke, men over alt ellers.

   1 meter er god graving, men siden det gjøres kun en eneste gang og varer for livet er det verdt det. Og hvor naboenes poteter og grønnsaker gjerne blir ødelagt av mye regn om høsten er min jord så løs og dyp at vannet dreneres effektivt, samtidig som det er nok organisk materiale i den til å holde på fuktigheten.

   PP

   Slett
 2. Oj, oj. Høres spennende ut, men hvor store jorder har du PP? Høres ut som det vil ta mange år å gjøre her:)

  SvarSlett