lørdag 16. mars 2013

Kurs i birøkting på Bømlo

Nå har ekteparet i Eiden's hage beveget seg ut på ukjente marker, nemlig birøkting / honningproduksjon. Vi har snakket litt løst rundt dette med å ha bier for pollinering av frukt og grønt, og vi er bekymret for det minkende antall insekter. Ihvertfall føles det som om det var mye mer humler , bier og veps da vi var barn. Det er stygge ting som skjer i bienes verden, massedød og epidemier rammer også disse ekstremt viktige små vesenene. Som igjen går utover verdens matproduksjon og mye mer. Tror de færreste er klar over hvor viktige biene er, og vi har nå fått et pittelite innblikk i bienes verden, og mer skal det bli.

Tilfeldigheter og litt dristighet, gjorde at vi hoppet på kurset i birøkting på Bømlo. Det til tross for at Ingelill er noget fryktsom i nærheten av bier. Men kanskje man får prellet av seg redselen som en bieffekt av dette kurset? Håper det. Egentlig visste vi veldig lite om hva vi gikk til på første kursdag, men dette gav mersmak.
Kurset holdes av produsenten bak Snill Bie- honningen ( økologisk) fra Bømlo, og dette var en engasjert mann i faget. De biene tror jeg har det veldig godt. Snill bie- navnet er bokstavelig. For man kan avle frem snille bier.
Vi fikk innføring i oppbygging av standard bikube, så film om honningproduksjon og bie-avl. Rett og slett bie-porno, vittig nok fra tyskland. Ja litt humor i det hele må til. Lærte om bienes levesett, hierarki i kuben ( veldig fascinerende) og hvordan de henter inn honning og nektar og får den til å bli flytende gull. Pluss mye mer.
Kurset kommer til å gå til oktober, og forhåpentligvis hiver vi oss rundt og får satt opp noen kuber her i hagen iløpet av våren. Bier er fascinernde skapninger og vi gleder oss stort til å lære mer om dette tilsynelatende infløkte håndtverket.3 kommentarer:

 1. Nyttig kurs! De driver med birøkting på gården der gårdsbutikken er, gleder meg til å lære mer om dette. Og å selge honning videre:-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Så heldig du er, da er du jo midt i smørøyet for honning. For å dra en klisjé, biene gir livets gang en litt dypere mening. Dette med blomster og bier er ikke til å spøke med :-)
   Egenprodusert honning for salg må være gull. Jeg har så lyst til å prøve å få til honning på spesielle blomster/ planter. Glemmer aldri en sommerhonning jeg kjøpte fra Bodø , mon tro hva de biene hadde spist ?
   Er det mange bifolk på gården til gårdsbutikken ?

   Slett
 2. Så spennende! tenkte tanken her forleden jeg og, hadde elsket å hatt bier, men mistenker det ikke egner seg helt i rekkehus. ;)

  SvarSlett