fredag 22. mars 2013

Ramsløken har tittet frem

Endelig var ramsløken på plass. Bare i sin spede spiring, men et deilig vårtegn likevel. Ifjor så jeg den for første gang 25 januar , med så store blad at man kunne høste den. I år har dessverre voksestedet fått gjennomgå, det ligger i fjærsteinene og der har springfloa lagt stein og sand oppå voksestedet. Dette førte til at jeg luktet den før jeg så den. Noe som var veldig interessant, å bruke luktesansen til å finne frem til noe er det sjeldent jeg gjør, kjekt å bli minnet på de forskjellige sansenes egenskaper. Årets ramsløk har hatt ei tøff spiretid gjennom grusen, en del av løkene har blitt revet opp og lå med rota i været. Stakkars småtassene, men disse hardføre rakkerne klarer seg nok.
Ramsløk bruker jeg rå , legger blad på tallerkener, hakker for å ha i eggerøre, salater, supper etc. Men det jeg synes konserverer det best er å tørke bladene og pulverisere dem. Dette er naturens egen buljong! Ofte pakker jeg fulle bærenett med ramsløk og fryser. Når det tas opp er det en klissen masse sm egner seg perfekt til tørking. En gang glemte jeg at jeg hadde tatt bærenettet ut av fryseren, så der lå det i romtemp en uke og godgjorde seg ( gjæret litt?) , jeg tørket innholdet likevel, og det ble aromatiske saker. Snadder. Tror jeg må prøve meg på å lage egne buljongterninger av dette.
Ellers er ramsløkpesto veldig poppis, men jeg har aldri fått den store smaken for det.
På ramsløken kan man bruke alt, blad, løk, stengel og blomst. Så kjenner du hvitløkslukt på din ferd i marka, så etter de vakre , grønne bladene med sin hvite flotte blomsterknopp.

Jeg kom over en inspirerende blogg som hadde et meget godt innlegg på ramsløken, se Sjølberga. En blogg om sjølberging er midt i min gate , Hurra! Finner sjolberga også på facebook.
Se også Rolv.no for mer informasjon om ramsløkens fortreffeligheter.Spede spirerHardt liv for små løkerRamsløkpulver, naturlig buljongSjølber

3 kommentarer:

 1. Takk for din enige kommentar:)
  Jeg har smuglest den fine bloggen din lenge,og hadde glemt å legge deg til i min bloggliste. Men nå er du altså lagt til!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ditto! Nå tenkte jeg det var på tide å legge igjen noen fotspor etter smuglesningen :-)

   Slett